Studiemotivatie

Studiemotivatie Als je problemen ervaart met je studiemotivatie ligt de oplossing vaak in het scheppen van voldoening. Door te blijven hangen in een studietempo dat achterblijft bij je verwachtingen creëer je een barrière voor jezelf om weer aan de slag te gaan. De studie wordt iets waar je tegenop ziet en dit creëert een vicieuze cirkel waarin jouw motivatie alsmaar lager wordt en je studieprestaties alsmaar minder. De andere kant op geldt dezelfde vicieuze cirkel. Een positieve associatie met het studeren zorgt ervoor dat je met energie en plezier kunt werken en studeren. Hierdoor werk je sneller, vaker en beter en haal je de voldoening uit je studie die je voor je zag toen je er aan begon. Als je die positieve associatie nu niet hebt zal die ook niet vanzelf komen, dit is iets waar je aan moet werken. Met de tips hieronder kun je deze positieve associatie opwekken.

Inhoud van dit artikel:


1. Planning

Alleen het voornemen om morgen echt te beginnen is niet voldoende. Door een planning te maken zorg je ervoor dat je jezelf kunt afrekenen op het werk dat je wel of niet doet en weet je ook wanneer je moet werken en wanneer je dus rust kunt nemen zonder dat dit een schuldgevoel oplevert. Voor het maken van een goede planning is het belangrijk het artikel over timemanagement goed door te nemen en op te volgen. Dit behandelt de stappen die je moet nemen om tot een gedegen planning te komen die je helpt om al je studie-, persoonlijke en zakelijke doelen te halen.

Toekomstplanning

Het hebben van concrete doelen tijdens je studie helpt om je de zin in te laten zien van je werk. Als je weet waarvoor je studeert is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. In het artikel over timemanagement wordt al ingegaan op de doelen op de relatief korte termijn (één jaar/semester), maar als je niet gemotiveerd bent voor je studie kan het probleem op de langere termijn liggen. Misschien sluit je studie helemaal niet aan bij jouw toekomstbeeld. Er is helaas geen handig stappenplan om hier achter te komen, je zult vooral zelf moeten nadenken over waar je jezelf ziet in de toekomst en welke studie daarbij past. Als je hier twijfels over hebt kun je het beste eens gaan praten met je studieadviseur of een studieloopbaanbegeleider, deze kunnen je helpen om bij de studie uit te komen die aansluit bij jouw wensen.

Realistische planning

Als je bij het maken van een planning de lat voor jezelf te hoog legt werk je jezelf vooral tegen. Een onrealistische planning zal ervoor zorgen dat je veel punten op je agenda niet kunt halen. Het gevolg hiervan is dat je vooral negatieve feedback van je studieschema krijgt, dit terwijl het doel van het maken van een planning juist is om positieve feedback te krijgen (‘Yes, ik heb vandaag al mijn doelen gehaald!’). Het niet voldoen aan je eigen planning kan ervoor zorgen dat je meer op gaat kijken tegen het studeren en het negatieve gevoel in stand houdt. Probeer je daarom bewust te zijn van het werk dat jij op één dag aan kunt, bijvoorbeeld door aan tijdschrijven te doen (zie timemanagement). Dit tijdschrijven helpt je ook om je eigen tempo als maatstaf te nemen, als je studiegenoten veel meer of minder werk op één dag gedaan krijgen zegt dit niets over jou, alleen over hun manier en tempo van studeren.

Ontspanning

Het is natuurlijk de bedoeling dat je door plezier en voldoening uit je studie te halen hier de energie en motivatie vindt om door te studeren, maar het is ook heel belangrijk om extra energie uit je vrije tijd te halen. Door je verplichtingen in te plannen plan je automatisch ook deze vrije tijd in. Op de tijden dat je niets gepland hebt kun je namelijk ontspannen. Dat je kunt ontspannen betekent natuurlijk niet dat er niets meer te doen is, maar doordat je weet dat alles dat gedaan moet worden al ingepland is op een andere tijdstip kun echt genieten van de welverdiende rust die je in je schema hebt gezet.

Deze ontspanningstijd die je inplant hoeft niet te bestaan uit op de bank zitten en naar je gordijnen staren. Het moet gaan om activiteiten die zorgen voor energie en plezier. Deze activiteiten zijn ideaal om in te plannen bij wijze van ontspanning en een welkome afwisseling op het harde werk dat je hebt geleverd.

Stof tot leven laten komen

Door extra tijd in te ruimen voor actievere manieren van studeren kun je de stof tot leven laten komen. Voor veel studenten werkt dit stimulerender dan alleen het lezen van het boek. Je zou ervoor kunnen kiezen over ieder hoofdstuk dat je leest een kort essay te schrijven waarin je de kernargumenten van het boek verdedigt of juist aanvalt. Dit kost wat extra tijd, maar zorgt er wel voor dat je doelgericht aan het lezen bent en op een heel actieve manier op zoek moet naar informatie. Dit houdt je aandacht beter bij de stof en zal je ook motiveren om niet te stoppen met studeren voordat je je stelling onderbouwd hebt. Een andere, minder intensieve methode is om bij ieder hoofdstuk jezelf een aantal vragen te stellen die je beantwoord wilt zien, dit werkt echter alleen bij boeken met een zeer heldere opzet waarbij duidelijk is welke antwoorden je in welk gedeelte kunt verwachten.

Niet uitstellen

Het nadeel van het maken van een planning is dat je dan ook kunt achterlopen op die planning. Als je dan op dag één niets doen betekent dit dat je op dag twee dubbel werk moet verrichten. Omdat er natuurlijk altijd iets tussen kan komen waardoor je niet aan je werk toekomt is het belangrijk om uitlooptijd in te plannen waarmee je dit op kunt vangen, het is echter ook belangrijk om zo min mogelijk uit te stellen. Door uit te stellen stapelt het werk zich op en wordt de drempel om de volgende dag wel te beginnen alleen maar hoger, de stapel werk waar je dan tegen op moet kijken is immers ook groter geworden. Voor vervelend werk geldt dit misschien nog wel meer dan voor je andere taken. Iets wat nu vervelend is, is dat immers morgen nog steeds, doe het nu en je hoeft er ook niet meer tegenop te zien.

2. Discipline

Het maken van een planning is een goed begin, maar niet zo nuttig als je er vervolgens niets mee doet. Als je een gebrek aan studiemotivatie hebt zal het moeilijk voor je zijn om inderdaad die vicieuze cirkel te doorbreken en aan de slag te gaan. Het maken van de planning helpt bij het nemen van die stap, maar zeker in het begin zul je ook vooral streng voor jezelf moeten zijn. Naarmate je verder vordert in je planning zul je merken dat het makkelijker wordt om het voorgenomen werk te doen en krijg je er meer plezier in om aan de slag te gaan. Onderstaande tips kunnen je helpen om aan je planning te voldoen.

Studeren met vrienden

Als je met vrienden afspreekt in de bibliotheek te gaan zitten studeren heb je een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan. Je hoeft niet eens met studiegenoten aan de slag te gaan die hetzelfde vak volgen, als er maar iemand is tegen wie jij hebt gezegd dat je er vandaag zult zijn. Hiermee leg je jezelf een verplichting op om ook daadwerkelijk te gaan. En als je dan toch in de bieb bent, waarom niet studeren?

Verantwoording afleggen

Het volgen van een planning kan lastig zijn als je zelf de enige bent die er iets van merkt als je het niet doet. Je kunt dit ondervangen door je vriend(in), een studiegenoot of je vader of moeder te vragen om je planning te controleren. Aan het begin van de week stuur je jouw weekplanning naar je ‘coach’, waarna je iedere avond laat weten wat je die dag gedaan hebt. Dit klinkt misschien wat kinderachtig, maar het kan wel helpen om jou te stimuleren je eigen planning te volgen. Door je tijdschema niet alleen voor jezelf te houden moet je daadwerkelijk verantwoording afleggen. Het niet volgen van je schema krijgt dan een consequentie, namelijk dat je moet toegeven dat het niet gelukt is.

Beloning

‘Als ik vandaag hoofdstuk 5 af krijg mag ik vanavond naar de kroeg.’ Met dit soort simpele trucjes kun je jezelf stimuleren om aan de slag te gaan. Als je jezelf een beloning in het vooruitzicht stelt heb je naast het langetermijndoel (het vak halen, jurist worden), ook een doel op de korte termijn. Dit is concreter en daarom een betere motivator voor die ene specifieke taak of dag. De beloning die je jezelf geeft kan variëren afhankelijk van een pizza tot een vakantie, zorg er wel voor dat het iets is dat je jezelf kunt ontzeggen. Als je toch al weet dat je hoe dan ook naar de verjaardag van je beste vriend gaat, heeft het weinig zin dit als beloning in te zetten.

Deadlines

Het beloningssysteem kun je uitbreiden naar een harde deadline. Door jezelf een grote beloning te geven op de langere termijn moet je wel aan de slag. Plan een vakantie en spreek met jezelf af dat je alleen mag gaan als je voor die tijd je scriptie af hebt. Werk je niet hard genoeg in de tussentijd? Dan worden het vier regenachtige weken in Nederland.

3. Professionele begeleiding

Het kan zijn dat het motivatieprobleem dat jij hebt niet is op te lossen met een strakke planning en een streng beloningssysteem. Helemaal alleen je studie weer op de rails krijgen is nu eenmaal niet gemakkelijk. Je bent dan ook zeker niet de enige student die hier moeite mee heeft. Om je hierbij te helpen biedt vrijwel iedere universiteit of hogeschool studiebegeleiding aan. Hier kan bijvoorbeeld een workshop timemanagement onder vallen, maar ook een gesprek met een studentenpsycholoog behoort tot de mogelijkheden. Bij je studieadviseur kun je informatie krijgen over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Parnassus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Timemanagment: het model van EisenhowerTimemanagment: het model van EisenhowerIn de moderne samenleving waarin we momenteel leven is tijd een steeds belangrijker begrip. Mensen hebben het druk en vo…
Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan vo…
Huiswerkbegeleiding, ja of nee?Huiswerkbegeleiding, ja of nee?Huiswerkbegeleiding, wat zijn de voor- en nadelen? Er kan huiswerkbegeleiding worden gegeven op verschillende manieren.…

Snellezen: handige tips om dit snel eigen te makenSnellezen: handige tips om dit snel eigen te makenAls je veel leest voor je werk of je studie, is het prettig als je dit snel en begrijpend kunt doen. Op de basisschool l…
Leren leren: Acht leertipsAls je naar school gaat, moet je zeker vanaf de middelbare school lappen tekst door en deze onthouden. Dit is soms lasti…
Parnassus (7 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.