Werk en studie combineren, hoe doe je dat?
Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan volgen? Vraag je werkgever hoe zij hier tegenover staan. Kies je een studie die voor jouw functie of loopbaan toegevoegde waarde heeft voor het bedrijf, dan is het wellicht mogelijk dat de werkgever jouw studie wil faciliteren. Je kunt dan je werkplek als stageplek gebruiken. Wat zijn de mogelijkheden?
Waarom wil je studeren?
Veel dertigers en veertigers hebben na hun middelbare school geen vervolgstudie gedaan. Zij zijn vaak al jaren werkzaam in een functie en varen hierbij op hun ervaring. In deze slechte economische tijden worden de eisen van werkgevers steeds strenger.
Zonder een MBO- of HBO-opleiding kom je niet in aanmerking voor promotie of, erger nog, kan je baan op de tocht komen te staan.
Het is een optie, om naast je baan, een opleiding te gaan volgen. Als dit in het voordeel van jouw werkgever is, heb je kans dat jouw studie gefaciliteerd wordt.
Wat wil je studeren?
Als jouw werkgever de studie betaalt en je werkplek als stageplek dienst doet, dan zal je niet helemaal vrij zijn in de studierichting die je gaat kiezen. De studie zal moeten aansluiten bij jouw functie of toekomstmogelijkheden binnen het bedrijf. Moet je de studie zelf betalen, dan ben je vrij in de studiekeuze die je maakt. Het is wel belangrijk om goed te kijken welke studie het beste bij jou past.
Je kunt hier bijvoorbeeld een beroepskeuzetest voor doen. Wel zal je dan zelf voor een stageplek moeten zorgen. Het is dan wel de vraag of dit te combineren is met je huidige baan.
Hoe wil je studeren?
Studeren kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Je kunt een thuisstudie volgen. Je gaat niet naar school, maar krijgt je studiemateriaal, zoals boeken of dvd's, thuis gestuurd. De opdrachten kun je digitaal versturen naar een leraar van het instituut waar je je opleiding volgt. Je kunt een deeltijdstudie volgen. Je gaat dan bijvoorbeeld één dag per week naar school en de rest van de dagen werk je. Opdrachten maak je thuis in je vrije tijd. Het kan ook zijn dat je maar één avond per week naar school gaat en dat je werk je stage is. Je brengt dan het geleerde in de praktijk op je werk/stageplek. Je kunt een cursus of losse
module van een opleiding volgen, gerelateerd aan je functie. Mogelijkheden te over dus.
Hoe combineer je werk en studie?
Ga je een studie doen als aanvulling of doorgroeimogelijkheid op je huidige werk, overleg dan met je leidinggevende welke studie je het beste kan gaan volgen en hoe je dit gaat aanpakken. Heb je een studiekeuze kunnen maken, overleg dan over de manier van studeren. Wat past het beste bij jou en jouw situatie. Welke vorm van studeren je ook kiest, om je studie tot een succes te maken heb je veel discipline nodig. Een goed timemanagement is cruciaal. Door goed te plannen en de lat niet te hoog te leggen voor jezelf hou je het beter vol. Voor het volgen van een studie naast een (fulltime) baan is een grote mate van zelfstandigheid vereist. Door goed te organiseren en al je bezigheden goed op elkaar af te stemmen creëer je rust. Je kunt nooit alles perfect doen, zeker niet als je naast je studie nog een baan en een gezin hebt. Realiseer je dat iets minder perfect ook goed genoeg is!