Leren - Zo doe je dat

Leren - Zo doe je dat Iedereen heeft er weleens moeite mee- je moet leren voor een proefwerk, maar je kunt je gewoon niet concentreren op je leerwerk, vindt niet interessant of hebt simpelweg wel wat beters te doen. Toch zal je het moeten leren, en met een paar goede leertips zal het vast beter gaan!

Mindmap

Misschien klinkt het afgezaagd, maar het helpt je echt verder! Als je bijvoorbeeld een uitgebreide mindmap maakt en er zelfverzonnen tekeningen, krabbels, vormen en veel kleuren bij zet, zul je de informatie ook sneller onthouden. Als je namelijk een tekening gaat maken bij een begrip, hou je je intensief met het begrip bezig en denk je erover na wat het begrip het beste weergeeft.
Terwijl je dan je toets aan het maken bent, kun je je mede met behulp van de tekeningen en kleuren de mindmap en diens inhoud voor ogen halen.

Voorlezen

Hoe vaker informatie langskomt, hoe langer je deze onthoudt. Als je een tekst aan jezelf of iemand anders voorleest, heb je minder kans je concentratie te verliezen, je leest immers de tekst op. Ook komt de informatie op deze manier vaker langs, het is namelijk zo dat je de informatie:
  • Leest
  • Uitspreekt
  • Hoort

Rustige leeromgeving

Als je moet leren, zorg er dan voor dat je in een rustige omgeving zit. Dit kun je bereiken door:
  • Consequent je mobiele telefoon uit te zetten.
  • Niet in de (drukke) woonkamer te gaan zitten, maar je terug te trekken naar je eigen kamer.
  • Als je een kamer deelt met je broer(tje)/zus(je), spreek dan een tijd af waarop ze jou rustig laten leren.
  • Zeg niet tegen jezelf: 'Ach, even de tv of laptop aanzetten kan geen kwaad, heel even maar!' Daar komt vaak niets van.

Inleven

Bij bijvoorbeeld het vak geschiedenis is het handig, als je je kunt inleven in de gebeurtenis. Probeer je in het hoofd van het belangrijkste persoon uit je leerwerk te kruipen, voor even zijn denkbeelden aan te nemen en je in zijn situatie in te leven. Het is immers wel handig om daadwerkelijk te begrijpen hoezo personen bepaalde keuzes maken, want je kunt je er dan later beter aan herinneren, als je weer denkt: 'wat zou ik doen in deze situatie?'

Niet te lang achter elkaar!

Als je te lang achter elkaar aan het leren bent, begin je geleidelijk met je gedachten af te dwalen. Je gaat dan met je ogen over de tekst, maar bent met je gedachten ergens anders. Daardoor moet je weer teruglezen en kost het je alleen maar extra tijd. Het is beter om je leerwerk en -tijd in kleinere stukken te verdelen. Als je bijvoorbeeld denkt 1 uur nodig te hebben om alles te leren, probeer dan steeds een kwartier te leren, even een korte pauze te nemen, daarna weer een kwartier te leren etc. Je blijft dan actiever, minder vermoeid of verveeld, en je kunt je beter concentreren.

Thuis geen motivatie om te leren?

Het kan zo zijn, dat je thuis de motivatie om te beginnen met leren mist. Je hebt daar immers je computer/ laptop, televisie, mp3 speler of gameconsole, waarmee je waarschijnlijk liever je tijd doorbrengt dan met je leerwerk. Je begint er dan toch liever mee die ene leuke serie te kijken, of eerst even te chatten met je vrienden voordat je aan je leerwerk begint. Herkenbaar? Probeer dan twintig minuten langer op school te blijven, om in de studieruimte te leren! Je hebt in die tijd dan vaak al de basis geleerd van alles wat je moet weten, en als je dan thuiskomt en je weet dat je al een deel hebt geleerd, is je motivatie om te leren vaak al wat groter!
© 2012 - 2024 Jenagon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kunst van het leren en maken van proefwerkenLeren en de manier waarop je je proefwerken maakt is heel belangrijk, misschien wel het belangrijkste voor je prestaties…
Leer hoe je het beste kan lerenLeer hoe je het beste kan lerenHeb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes…
Mindmapping als hulp bij je studieMindmapping als hulp bij je studieVolg je een studie, dan gaat hier veel tijd in zitten. Om je tijd goed te kunnen indelen, kun je gebruik maken van mindm…
Mindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping is een techniek die overzicht biedt. Door het maken van een mindmap, maak je je gedachten visueel inzichteli…

Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan vo…
Hoe schrijf je een goed reflectieverslag?Hoe schrijf je een goed reflectieverslag?Het is een vaak terugkerend item binnen opleidingen: het schrijven van een reflectieverslag. Er zit een aanzienlijk vers…
Jenagon (1 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.