Studeren op latere leeftijd – Studietips voor volwassenen

Studeren op latere leeftijd – Studietips voor volwassenen Wanneer je op volwassen leeftijd het besluit neemt om weer te gaan studeren heb je te maken met heel andere omstandigheden dan studenten die na de middelbare school verder gaan studeren. Je hebt al een leven opgebouwd met allerlei verplichtingen en vaste gewoonten. Studeren betekent dan een grote aanpassing, niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving.

Een uitdaging

Als je als volwassene opnieuw gaat studeren is het een uitdaging om je dag zo in te delen om tijd over te houden voor je studie. Je dag is al gevuld met allerlei activiteiten. Zeker als je een baan hebt, thuis een partner en kinderen hebt en af en toe ook nog tijd wilt besteden aan je hobby’s. Het is even wennen om dit nu te gaan combineren met je studie.

Tijd voor de studie

Misschien vraag je jezelf af waar je de tijd vandaan moet halen die je aan het studeren wilt besteden. Je bent niet alleen. De meeste volwassen studenten combineren hun studie met een baan. Afhankelijk van je studie word je geacht om een aantal uren per week te besteden aan studeren.

Planning maken

Om een realistisch beeld te krijgen van het aantal uren dat je beschikbaar hebt om te studeren kun je een weekschema maken waarin je voor enkele weken bijhoudt waaraan je je tijd wenst te besteden. Je maakt dus je planning op dit schema en op hetzelfde schema geef je achteraf aan wat je in werkelijkheid gedaan hebt. Gebruik verschillende kleuren voor de verschillende activiteiten om dit overzichtelijk te maken. Zorg ervoor dat je alle activiteiten noteert. Dus niet alleen werk en studie, maar ook je vrije tijd, persoonlijke verzorging en sociale contacten.

Tijdsbesteding analyseren

Analyseer na elke week hoe je je tijd hebt besteed. Als er een verschil is tussen wat je had gepland en wat je in werkelijkheid hebt gedaan, moet je voor jezelf beantwoorden waarom dat zo is. Het voornaamste doel hiervan is om een duidelijk beeld te krijgen van je tijdsbesteding.

Prioriteiten stellen

Indien blijkt dat je te weinig tijd beschikbaar hebt om aan je studie te besteden, is het aan te raden om nog eens te kijken naar je tijdsbesteding en prioriteiten te stellen. Als je te weinig tijd in je studie stopt, zal er sprake zijn van een trage studievoortgang wat ertoe zal leiden dat je bij je medestudenten achterop raakt. Dit is niet erg bevorderlijk voor je motivatie.

Reacties uit de omgeving

De reacties uit je omgeving kunnen variëren. Mensen kunnen enthousiast of zelfs trots reageren wat voor jou natuurlijk een aanmoediging is. Wanneer het echter blijkt dat je minder tijd hebt om te besteden aan sociale contacten kan het zijn dat de belangstelling uit je omgeving wat minder wordt. Het is belangrijk om huisgenoten en familie duidelijk te maken wanneer je wil studeren. Maak bijvoorbeeld afspraken over studeertijden. Je zou ook vrienden, buren en kennissen kunnen vertellen dat je begonnen bent met een studie zodat zij daar rekening mee kunnen houden dat er veranderingen zijn opgetreden in je leven door de studie.

Voordelen van als volwassene studeren

Op volwassen leeftijd weer gaan studeren heeft verschillende voordelen. Je hebt waarschijnlijk een reden om te gaan studeren en je bent super gemotiveerd. Redenen voor volwassenen om aan een studie te beginnen kunnen bijvoorbeeld zijn om zich verder te ontwikkelen, om bij te blijven of om de kans te grijpen die ze niet hebben gehad in hun jeugd. Op deze leeftijd neem je heel bewust de beslissing om een studie te gaan volgen. Door je persoonlijke motivatie is de kans groter dat je met veel plezier en met succes zal studeren.

Sterke en zwakke studievaardigheden

Veel mensen denken dat de vaardigheid om te studeren afneemt wanneer je ouder wordt. Volwassen studenten zeggen vaak dat ze zich niet zo goed meer kunnen concentreren en dat hun geheugen wel een zeef lijkt. Onthouden gaat moeizamer dan vroeger. Het is inderdaad zo dat uit het hoofd leren meer moeite gaat kosten naarmate je ouder wordt. Dit is bij de meeste mensen het geval. Maar niet al je intellectuele vermogens zullen na een bepaalde leeftijd afnemen. Er zijn ook bepaalde vaardigheden waar volwassen studenten sterk in zijn. Zo ben je op volwassen leeftijd beter in staat om verbanden te leggen tussen theorie en praktijk, grote lijnen te zien en echt te begrijpen waar het om gaat.

Studievaardigheden verbeteren

Mensen die op volwassen leeftijd weer gaan studeren beschikken over levens- en werkervaring. Daardoor kunnen ze de theoretische kennis die ze opdoen direct vertalen naar de praktijk. Over het algemeen hoef je je dus geen zorgen te maken dat je niet meer zou kunnen studeren zoals vroeger. Het is mogelijk om op elke leeftijd je studievaardigheden te oefenen en verbeteren.
© 2014 - 2020 Hyperinfoteur, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Studeren op volwassen leeftijdStuderen op volwassen leeftijdWat zijn de voordelen van de volwassen student die aan een studie begint? Zijn er beperkingen in het intellectuele vermo…
Discipline opbrengen om te studeren op latere leeftijdDiscipline opbrengen om te studeren op latere leeftijdStudenten zijn het gewend om dagelijks te studeren, maar bij het ouder worden gaat dat steeds lastiger worden. Tijdens h…
Studeren: concentratie moeilijkhedenStuderen: concentratie moeilijkhedenConcentratie problemen tijdens het studeren? Problemen met de concentratie tijdens de studie is hinderlijk! Hoe ontstaan…

Beter studeren door betere concentratieBeter studeren door betere concentratieWe kennen allemaal wel het die situatie waarbij we het enorm moeilijk hebben om ons te concentreren tijdens het studeren…
ADD bij kinderen: Handreikingen voor leerkracht (en ouder)De dromers, de onoplettenden, de rustige leerlingen die je niet ziet. De leerlingen die het wel zouden moeten kunnen, ma…

Reageer op het artikel "Studeren op latere leeftijd – Studietips voor volwassenen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Glenn Nuyes, 25-05-2018 12:51 #2
Ik ben 26 jaar en heb een lichte beperking na een hersenbloeding. Ik werk drie u per dag en heb na de mytylschool ook de kameleon doorlopen. Jammer genoeg heb ik geen diploma. Ik zou dolgraag weer naar school willen gaan om bij te leren indien mogelijk zoveel met mijn handen wat het onthouden van leerstof uit boeken betreft zou voor mij heel moeilijk zijn omdat ik een kort geheugen heb omdat allemaal op te slaan. Werken met mijn handen zou perfect zijn waar en bij welke school zou ik terecht kunnen om een beroep te kunnen leren. Ik hoop dat u mij enige info kan verschaffen. Met vriendelijke groeten, Glenn Nuyes

Bregje, 21-06-2017 09:43 #1
Ik ben 30 jaar en wil graag weer naar school. Of in ieder geval bij leren. Leren om te zorgen dat er werkgevers zijn die je willen aannemen voor dat ene diplomaatje. De vraag is alleen waar begin je? Ga je naar een school, doe je een cursus in de buurt of pak je 1 van de zoveelste praktijkopleiding online? Wie kan me daar eens advies overgeven? Ben al naar een hogere school geweest, maar die gaan heus niet zeggen die andere vorm van leren past beter bij jou of deze is qua kosten minder.

Infoteur: Hyperinfoteur
Laatste update: 30-12-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Reacties: 2
Schrijf mee!