Beter studeren door betere concentratie

Beter studeren door betere concentratie We kennen allemaal wel het die situatie waarbij we het enorm moeilijk hebben om ons te concentreren tijdens het studeren of tijdens het werken aan een opdracht. Concentratie kunnen we definiëren als de mogelijkheid om je gedachten te kunnen focussen op datgene waar je mee bezig bent ongeacht de die zaken die zich rond jou afspelen. Maar wat zijn nu die factoren waardoor onze gedachten afdwalen en waardoor we minder gefocust zijn en wat kunnen we doen om ons concentratievermogen te verhogen?

Oorzaken van een gebrek aan concentratie

Een van de belangrijkste oorzaken waardoor we onvoldoende opnemen van wat we studeren is een gebrek aan concentratie. Wanneer onze gedachten afdwalen kan er bepaalde informatie ontglippen aan ons geheugen waardoor we slechts flarden hiervan zullen onthouden. Ook al besteden we uren aan een bepaald onderwerp, met een slecht concentratievermogen zullen de goede resultaten ook achter blijven.

  • Onvoldoende voorbereid zijn om te studeren
  • Een gebrek aan interesse in de leerstof
  • Te ingewikkelde materie
  • Een gebrek aan motivatie
  • Een gebrek aan doelstellingen
  • Te veel lawaai in de omgeving
  • Emotionele problemen
  • Vermoeidheid
  • Een drukke agenda

Kan je je concentratievermogen verhogen?

Concentratie is een kwestie van gewoonte. Je kan gemakkelijk leren om je beter te concentreren door onderstaande tips te gebruiken. Concentratie vraagt, net als andere gewoontes, tijd en inspanning om het perfect onder de knie te krijgen maar het is zeker mogelijk. Zodra je deze gewoonte hebt gekweekt ga je merken dat je veel meer uit het leven zult halen dan voorheen. Het verhogen van je concentratievermogen draait allemaal rond training van de geest om je op een bepaalde zaak te kunnen focussen. Je kent waarschijnlijk wel die situatie dat je zo gefocust bent op iets dat je niet eens meer doorhebt dat er iemand tegen jou praat. Dit is alleszins een aanwijzing dat ieder van ons in staat is om te werken aan zijn vermogen om te concentreren.

Tips om je concentratie te verbeteren

Schenk voldoende aandacht

Als kind heb je waarschijnlijk vaak genoeg moeten horen van ouders of leraars om meer aandacht te schenken aan wat zij zeggen. Ze hielpen je op deze manier om je focus terug te krijgen tot op dat punt waar hij afdwaalde. De eerste stap in het verbeteren van je concentratievermogen is het nemen van je verantwoordelijkheid over je eigen gedachten en je aandacht te vestigen op datgene waar deze hoort te zijn. Wees ervan bewust hoeveel keer je focus afdwaalt van het onderwerp en herhaal bij jezelf dat je focus bij je leerstof hoort te liggen. Op deze manier zal je merken dat het aantal afdwalingen na 21 dagen sterk zal verminderen. Dit is immers het magische cijfer voor het creëren van een gewoonte.

Actief luisteren

Actief luisteren is ook een heel effectieve methode om je concentratievermogen te verbeteren. Als je actief luistert kijk je de persoon die spreekt recht in de ogen waardoor er een connectie ontstaat met de spreker. Dit is een techniek die je ideaal kan toepassen tijdens de les. Luister naar de lesgever en observeer de gebruikte gebaren en lichaamstaal. Een lesgever die vertelt over zijn vak is hiervoor meestal erg gepassioneerd. Aangezien passie besmettelijk is zal hij je meeslepen in zijn verhaal wanneer je zelf gefocust bent.Op die manier zal je je concentratie verbeteren. Het maken van aantekeningen en het stellen van vragen behoren eveneens tot het actief luisteren.

Wees meer betrokken

Zoals reeds vermeld zijn vragen stellen en aantekeningen maken tijdens een toespraak zeer effectief in het verbeteren van de concentratie. Het probleem van concentratiegebrek ontstaat immers vooral tijdens het lezen of studeren. Dit probleem kan zelfs verergeren als het gaat over lange hoofdstukken of heel zware leerstof. Om je te helpen concentreren tijdens deze fase is het belangrijk dat je meer betrokken bent. Gebruik bijvoorbeeld de tussenkoppen om vragen te stellen om vervolgens het antwoord te zoeken in de tekst. Ook schema’s en foto’s kunnen helpen om je tijdens moeilijke materie beter te concentreren en deze zodoende beter te begrijpen en beheersen.

Samenvatten

Vat na het lezen van een pagina of enkele pagina’s samen wat je juist hebt geleerd. Kaartjes met sleutelwoorden en belangrijke punten kunnen ook een handig hulpmiddel zijn net zoals het markeren van belangrijke zaken in de tekst zelf. Het maken van notities zal evenwel je concentratie verhogen en zal je helpen om de tekst achteraf gemakkelijker te herhalen.

Fysieke maatregelen

De juiste plek

Het vermogen om je te kunnen concentreren wordt ook sterk beïnvloed door fysieke omstandigheden. Het is belangrijk om een studieruimte te kiezen die vrij is van mogelijke stoorzenders. Plaatsen waar andere mensen aanwezig zijn of passeren kunnen je aandacht afleiden en je concentratie verstoren. Je installeert je beter in de buur van een raam of ergens waar voldoende luchtcirculatie aanwezig is. Die zal je concentratie bevorderen.

Multi-tasking

Multi-tasking is een van de meest bekende en ook een van de meest voorkomende factoren die kunnen leiden tot een vermindering van het concentratievermogen. Studies hebben reeds aangetoond dat studenten die studeren combineren met het gebruik van internet, smartphone of televisie zelden goede resultaten halen. Daarom zet je al deze toestellen best uit om een optimale concentratie te garanderen.

Korte pauzes

Studies hebben uitgewezen dat een mens zich slechts gedurende een vrij korte periode kan concentreren, gemiddeld veertig minuten. Dit varieert uiteraard van persoon tot persoon. Sommigen houden dit langer vol terwijl anderen weer minder. Daarom is het belangrijk om te weten na welke periode je eigen concentratie afneemt. Neem korte pauzes als je merkt dat je meer moeite hebt om informatie op te nemen. Tijdens deze pauze haal je best even een frisse neus want zuurstof kan echt wonderen verrichten net zoals een verandering van omgeving.

Fysiologische maatregelen

Evenwichtige voeding

Je hersenen hebben een goed uitgebalanceerd dieet nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dit betekent veel water en een matige inname van suikers en vetten. Fruit, groenten, noten en vis zijn de ideale voedingsmiddelen tijdens een examenperiode door hun stimulerende werking voor geheugen en concentratievermogen.

Voldoende slaap

Het is belangrijk om iedere nacht minstens acht uur slaap te nemen. Nachten door studeren zal immers een zware tol eisen van je lichaam en heeft een negatieve invloed op je gezondheid en prestaties.. Een van de belangrijkste gevolgen van slaaptekort is concentratieverlies.

Houding en comfort

Zorg ervoor dat je comfortabel kan werken. Dit geldt zowel voor je bureau als de stoel waar je ettelijke uren in zult doorbrengen. Een goede lichaamshouding is immers essentieel voor je concentratievermogen aangezien dit een grote invloed heeft op wat je doet en hoe je je voelt.

Oefeningen

Er bestaan heel wat handige hulpmiddeltjes waardoor je je concentratie kan verhogen. Hier zijn alvast enkele eenvoudige maar effectieve oefeningen die je kan doen zonder naar een computerscherm te moeten staren.

Kijk naar de achterkant van je hand of je horloge gedurende twee minuten. Focus op de lijnen of de wijzers van je horloge terwijl je andere gedachten verbant. Doe dit enkele keren per dag en je zal merken dat je concentratievermogen zal verbeteren.

Sluit je ogen, ontspan en neem diep adem. Focus je op je ademhaling en op de reactie van je lichaam op deze ademhaling gedurende twee minuten. Dit is een vorm van meditatie waarvan reeds bewezen is dat ze een positieve invloed heeft op je concentratie.

Besluit

Je concentratievermogen verbeteren gaat niet vanzelf maar vergt veel oefening en wilskracht. Hoe meer je oefent, hoe beter je hierin wordt. Het is belangrijk om oefeningen steeds 21 dagen vol te houden. Zoals reeds gezegd is dit het beruchte aantal dagen waarop een gewoonte wordt gecreëerd.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Studeren: concentratie moeilijkhedenStuderen: concentratie moeilijkhedenConcentratie problemen tijdens het studeren? Problemen met de concentratie tijdens de studie is hinderlijk! Hoe ontstaan…
Concentreren tijdens het studerenConcentreren tijdens het studerenConcentratie is erg belangrijk om goed te kunnen studeren. Leren voor je toets, examen of tentamen kan erg moeilijk en s…
Concentratietips voor bij je huiswerkConcentratietips voor bij je huiswerkOmdat huiswerk maken tegenwoordig niet meer als stoer wordt gezien, laten veel scholieren het achter zich liggen. Wannee…

Hoe je je voorbereidt voor repetitiesVoor elke leerling en student kan het een ware nachtmerrie zijn. Je hebt weer een week vol met repetities en toetsen voo…
Studeren op latere leeftijd – Studietips voor volwassenenStuderen op latere leeftijd – Studietips voor volwassenenWanneer je op volwassen leeftijd het besluit neemt om weer te gaan studeren heb je te maken met heel andere omstandighed…
Bronnen en referenties
  • http://www.optimalegezondheid.com/7-strategien-voor-hoger-concentratie-vermogen/
  • http://www.verbeterjeconcentratie.com/Tips%20en%20Oefeningen%20voor%20een%20perfecte%20Concentratie%20versie%201.1.pdf
  • http://o.elobot.eu/categorie/hersenen-en-zenuwen/concentratie-problemen/oorzaken
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.