Concentreren tijdens het studeren

Concentreren tijdens het studeren Concentratie is erg belangrijk om goed te kunnen studeren. Leren voor je toets, examen of tentamen kan erg moeilijk en stressvol zijn. Veel mensen vinden het moeilijk om zich te concentreren tijdens het leren van toetsen of het maken van huiswerk. Ze zijn snel afgeleid en kunnen hun aandacht slecht op één ding richten. Hoe kun je de concentratieproblemen verminderen?

Wat is concentratie?

Concentratie geeft aan hoe lang en hoe goed iemand zijn aandacht bij een taak kan houden. Als iemand een bepaalde leerstof tot zich wil nemen, moet de aandacht op de leerstof gericht zijn. De concentratieboog is korter bij vermoeidheid, afleiding of bij een slechte motivatie. De concentratieboog wordt juist langer als er genoeg motivatie is en er geen afleiding is. Bij volwassenen is de concentratieboog gemiddeld 45 minuten. Daarna gaat de aandacht zich automatisch op iets anders focussen. In dit geval kun je beter even rust nemen, zodat je later weer geconcentreerd verder kunt werken.

Laat je niet afleiden!

Misschien vind je het onderwerp dat je moet leren niet zo interessant. Je kunt afgeleid raken door je eigen gedachten of dingen buiten in je omgeving.

Afleiders in je hoofd

De meeste afleiding zit in het hoofd. Vaak denken mensen aan de dingen die ze nog moeten doen. Het is erg vervelend als je de dingen die je nog moet doen moet onthouden, maar vergeten mag ook absoluut niet! Schrijf het daarom op een blaadje zodat je het kunt pakken als je het nodig hebt en je goed kunt concentreren op het ding waar je mee bezig bent. Leg het blaadje op een andere plek dan op je bureau, zodat je er niet alsnog afgeleid van raakt.

Afleiders van buiten

De meeste geluiden van buiten kun je niet uitzetten. Lukt het niet om het geluid te negeren, dan kun je een koptelefoon met muziek opzetten. Zorg ervoor dat dit geen muziek met tekst is, want dan gaat je concentratie naar de woorden. Fijne muziek tijdens het studeren is bijvoorbeeld instrumentale muziek. Er zijn ook afleiders die je wel kunt uitzetten, zoals een tv of een mobieltje. Zorg dat je de geluiden die je uit kunt zetten, ook daadwerkelijk uit doet.

Tips voor een goede concentratie

De omgeving

De aula op school is niet altijd een geschikte plek om te studeren. De bibliotheek is een rustige plaats, daarom is het een geschikte plek om te leren. Er zijn ook nog andere mogelijke locaties, als het er stil genoeg is en als er weinig afleiding is, zal de locatie geschikt zijn.

Het benodigde materiaal

Zorg ervoor dat je al het benodigde materiaal dat je nodig hebt tijdens het studeren klaar hebt liggen, zodat je niet op zoek hoeft naar een pen, stift, passer, marker of een liniaal. Dit kan soms erg afleidend zijn en kost extra tijd.

Neem korte pauzes

Het is belangrijk om korte pauze's tussen het studeren door te nemen, omdat je hersenen tijd nodig hebben voor het opslaan van informatie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat pauzeren tijdens het studeren de toetsscores verbetert en dat de informatie langer in het hoofd blijft zitten. Neem ongeveer na 45 minuten een korte pauze van maximaal 20 minuten. Je kunt bijvoorbeeld even een wandeling buiten maken of een kopje thee drinken.

Snacks

Neem geen koffie, energiedrankjes of bakken vol met snoep tijdens het leren. Je energie gaat maar voor heel even omhoog, vroeg of laat zul je instorten. Je kunt beter een stuk fruit nemen met bijvoorbeeld thee of water, omdat ze gelijkmatig energie afgeven.

Internet

Internet is een van de grootste afleiders. Leg daarom tijdens het studeren je mobiel en computer aan de kant en zorg dat het geluid ervan ook uit staat. Heb je je computer wel nodig voor het studeren? Probeer dan een programma dat het internet voor een korte tijd uitschakelt. Een programma dat je kunt gebruiken om bepaalde websites voor een korte tijd uit te schakelen is 'SelfControl'.

Een goede nachtrust

Het is verstandiger dat je op tijd stopt met studeren, want je nachtrust is erg belangrijk. Een lange tijd studeren zonder een goede nachtrust is niet goed voor de concentratie. Zorg dat je minimaal zeven uur slaapt in een nacht.

Fysieke activiteiten

Tussen het studeren door, is bewegen in de buitenlucht zeker aan te raden. Als je hard aan het studeren bent is het fijn om er even tussenuit te gaan, denk bijvoorbeeld aan sporten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Michelleantonia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Studeren: concentratie moeilijkhedenStuderen: concentratie moeilijkhedenConcentratie problemen tijdens het studeren? Problemen met de concentratie tijdens de studie is hinderlijk! Hoe ontstaan…
Concentratietips voor bij je huiswerkConcentratietips voor bij je huiswerkOmdat huiswerk maken tegenwoordig niet meer als stoer wordt gezien, laten veel scholieren het achter zich liggen. Wannee…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…

Teksten schriijven: het maken van een boeiend werkstukTeksten schriijven: het maken van een boeiend werkstukHet maken van een werkstuk is geen eenvoudige opgave. Wat wordt het onderwerp van het werkstuk? Welke deelonderwerpen ko…
Leren doe je zo: twaalf waardevolle tipsLeren doe je zo: twaalf waardevolle tipsOf je nog op school zit of niet: om te leren ben je nooit te oud. Dit waren de wijze woorden van filosoof Seneca. Leren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.studenten.net/artikel/9-tips-om-gefocust-te-blijven-tijdens-het-studeren
  • http://www.studietips.leidenuniv.nl/concendo.html
  • http://oud.digischool.nl/llbeg/counsel/conctips.htm
Michelleantonia (3 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.