Concentratietips voor bij je huiswerk

Concentratietips voor bij je huiswerk Omdat huiswerk maken tegenwoordig niet meer als stoer wordt gezien, laten veel scholieren het achter zich liggen. Wanneer zij een examen of belangrijk proefwerk op krijgen, moeten leren en concentreren, gaat dit moeilijk. Er zijn natuurlijk altijd handige tips om je te concentreren en goed je huiswerk te kunnen maken.

Voorbereiding

Drinken

Eten en drinken is heel belangrijk voor je concentratie. Daarom is het aan te raden om van te voren één of meerdere glaasjes (mineraal)water te drinken, en ook (mineraal)water in de buurt te hebben om onder het huiswerk maken ook te kunnen drinken. Waarom water? Omdat sowieso een goed vocht gehalte belangrijk is voor concentratie. Ook is water een van de drankjes wat goed voor je is (en voor je concentratie). Als je bijvoorbeeld cola of andere dranken gaat drinken met veel suiker, kan dit juist weer je concentratievermogen om laag helpen.

Plaats

De plaats waar je gaat studeren of huiswerk maken is ook erg belangrijk. Het is aan te raden om op een rustige plek te gaan zitten waar je niet wordt gestoord, en waar er geen televisie en/of computer in de buurt is. Als dit wel het geval is, heb je snel de neiging om daar naartoe te gaan, en het huiswerk snel te vergeten.

Orde

Ook orde is heel belangrijk voor je concentratie. Als je kamer rommelig is, en alles ligt overhoop, kan je moeilijk je spullen vinden, en raak je snel uit je concentratie tijdens het zoeken van de benodigde spullen. Het is dus erg prettig wanneer je een opgeruimd bureau hebt, en alles binnen handberijk hebt. Je hoeft dan ook niet op te staan, en blijf je in de geconcentreerde fase.

Mobiele telefoon

Het is ook erg handig om je mobiele telefoon uit te zetten, of op stil te zetten. Zo raak je niet uit je concentratie tijdens het huiswerken. Als je voor de noodgevallen wel je telefoon aan wilt houden, kan je met jezelf afspreken om hem alleen op te nemen als bijvoorbeeld een van je ouders belt.

Afspraken

Met jezelf

Om het leren of huiswerk maken ‘officiëler’ te maken, is het handig om na alle voorbereidingen afspraken met jezelf te maken. Deze afspraken kunnen gaan over tijden, pauzes etc. Als deze allemaal zijn nagekomen, voel je je trots en voldaan.

Met je ouder(s)

Door afspraken te maken met je ouders, heb je ook zekerheid wat controleren betreft. Als je met jezelf afspreekt om een uur te leren, en je doet het maar een half uur, kan niemand het controleren. Als je met je ouders afspreekt dat je een uur leert, kunnen zij dat altijd controleren en nakijken.

Alles op een rijtje

  • Drink genoeg en zorg dat er drinken in de buurt is.
  • Zorg dat je op een rustige plaats zit waar je niet gestoord wordt
  • Zorg dat de plaats netjes op orde is
  • Laat je niet afleiden door je mobiele telefoon e.d.
  • Maak afspraken met jezelf of met je ouder(s)
© 2007 - 2024 Grotefrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Concentreren tijdens het studerenConcentreren tijdens het studerenConcentratie is erg belangrijk om goed te kunnen studeren. Leren voor je toets, examen of tentamen kan erg moeilijk en s…
Biologie onderzoeksverslag: watervlooien in cafeïneDeze biologie proef gaat over de hartslag van een watervlo bij verschillende concentraties cafeïne. Bij watervlooien kun…

Hoe maak je een goede samenvattingHoe maak je een goede samenvattingSamenvattingen maken is meestal niet het meest geliefde klusje, maar toch is het erg nuttig, vooral als je studeert. Sam…
Evaluatie fermentatie van zetmeel in vgl met glucoseWe gaan het polysaccharide zetmeel, opgebouwd uit glucosemonomeren, testen als nutriënt-koolstofbron in een fermentatiem…
Grotefrits (11 artikelen)
Laatste update: 24-10-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Huiswerk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.