Leermethodes: technieken en methodes om beter leren
Ben jij een basisschool- of middelbareschoolleerling en heb je soms moeite met leren? Misschien weet je niet hoe je iets moet leren? Ben jij op zoek naar een betere manier om te leren? Er zijn verschillende leermethodes, waardoor het leren een stuk makkelijker kan worden. Het kan niet alleen makkelijker worden, maar misschien neem je het ook nog eens sneller in je op en onthoud je het beter.
Leren
Iedereen heeft een andere manier van leren. Niet voor elk vak gebruik je dezelfde leermethoden. Bij de vakken als geschiedenis, biologie en aardrijkskunde is het handig om een samenvatting te maken. Als je voor een bepaald vak veel woordjes moet leren, is het handiger om een begrippenlijst te maken. Gelukkig zijn er veel manieren om goed te kunnen leren, voor jou zit er vast een goede tussen!
Plannen
Voordat je gaat beginnen met het leren, is het handig om een planning te maken. Een planning kun je gemakkelijk maken met de volgende drie stappen:
- Schrijf op wat er allemaal geleerd moet worden. Als een onderdeel te groot is om in één keer te leren, deel je het op in kleinere stukjes. Een voorbeeld van een programma om dit overzichtelijk te doen is WorkFlowy.
- Bedenk op welke manier je het wilt leren, welke methode wil je hiervoor gebruiken (zie de methodes hieronder)?
- Schat in hoeveel tijd je nodig denkt te hebben per onderdeel.
Een doel stellen
Een doel geeft aan wat je wilt bereiken. Voordat je begint met leren is het belangrijk om een doel te stellen. Doordat je een doel hebt, raak je gemotiveerd en lukt het beter om je focus op het onderwerp te houden. Zorg ervoor dat het opgestelde doel realistisch is. Doelen die niet haalbaar zijn werken demotiverend.
Samenvatten
Een samenvatting schrijf je in je eigen woorden. Het is een kortere weergave van een onderwerp. Je begint een samenvatting door te kijken wat de hoofdzaken en bijzaken zijn. De hoofdzaken zijn de belangrijkste zaken van de leerstof. De hoofdzaken horen in de samenvatting en de bijzaken laat je weg. Je kunt ook een uitgebreide samenvatting maken, hierbij schrijf je de hoofdzaken en de belangrijkste bijzaken. Schrijf de samenvatting in je eigen woorden, zodat je jezelf dwingt om een tekst helemaal te lezen. Dit zorgt ervoor dat een gedeelte van de leerstof al opgenomen is.
Begrippen leren
Begrippen zijn moeilijk te leren, vooral als het lange begrippen zijn of als het er veel zijn. Het is handig om op tijd te beginnen met het leren van begrippen. Ook is aan te raden dat je de begrippen meerdere malen herhaalt en dus op tijd begint. Nadat de begrippen meerdere keren zijn gelezen, zul je zien dat je het al veel beter weet. Voor het leren van begrippen zijn er enkele handige sites die je overhoren van hetgeen dat geleerd moet worden. Je kunt ook de begrippen op een blaadje schrijven en het antwoord op de achterkant. De begrippen die je goed hebt leg je op een stapel en de begrippen die je fout hebt leg je op een aparte stapel, zodat je weet welke er fout waren en dus nog moet leren.
Mindmap maken
Een mindmap is opgebouwd uit begrippen, teksten of plaatjes. Voor de vakken zoals geschiedenis en biologie kun je gemakkelijk een mindmap maken. Bij deze vakken moet je namelijk veel begrippen leren die met elkaar te maken hebben. Op een mindmap schrijf je het onderwerp in het midden met daaromheen de benodigde informatie. Het is belangrijk om een mindmap overzichtelijk te houden. Om een mindmap overzichtelijk te houden kun je bijvoorbeeld enkele woorden markeren, of een paar afbeeldingen bij sommige woorden plakken die moeilijk te onthouden zijn. Een mindmap kun je zowel op een blaadje als op een computer maken. Er zijn verschillende computerprogramma's waarmee je een mindmap kan maken. Voorbeelden hiervan zijn: Mindmeister en enfaqt.
Filmpjes kijken
Op het internet zijn veel filmpjes te vinden. Door te kijken en tegelijk te luisteren neem je veel in je op. Het kijken van filmpjes is handig voor het leren van de grammatica van talen.
Ezelsbruggetje
Een eenvoudig hulpmiddel om bepaalde dingen beter te onthouden is een ezelsbruggetje. Ezelsbruggetjes zijn erg handig voor topografie. Een voorbeeld van een bekend ezelsbruggetje is: TV-TAS.
- Texel
- Vlieland
- Terschelling
- Ameland
- Schiermonnikoog
Als je de eerste letter van elk woord neemt en aan elkaar plakt, komt er TVTAS te staan.
Blaadjesmethode
De blaadjesmethode helpt je als er enkele woorden zijn die je niet kunt onthouden of snel vergeet. Deze woorden schrijf je op een blaadje, dit blaadje maak je vast op een plek waar je vaak komt, bijvoorbeeld op de wc-deur, de koelkast of je computer. Zo zie je het woord dat je telkens vergeet meerdere keren per dag en vergeet je hem dus niet meer.
Overhoren
Als je de stof helemaal goed kent, vraag dan of iemand je wil overhoren. Je kunt hierbij controleren of je de stof echt kent en het geeft je zelfvertrouwen als je alles goed weet. Ook leer je ervan als je iemand anders overhoort. Op deze manier hoor je het antwoord van een ander en moet je erover nadenken of het gegeven antwoord daadwerkelijk klopt. Overhoren is minder geschikt voor een technisch vak zoals scheikunde, maar voor de talen is het een geschikte leermethode.
Lees verder