Hoe je je voorbereidt voor repetities
Voor elke leerling en student kan het een ware nachtmerrie zijn. Je hebt weer een week vol met repetities en toetsen voor de boeg. Hoe kun je nou zo snel en efficiënt mogelijk die lappen tekst uit je hoofd leren, of hoe kun je ervoor zorgen dat je hoofd niet boordevol vragen zit tijdens een repetitie natuurkunde of wiskunde? Als je de basis van studeren niet in de hand hebt, dan kan een paar technieken van leren oefenen geen kwaad. Hier zijn er een paar tips om je onderweg te helpen.
Werkruimte
Om optimaal te kunnen studeren heb je je eigen plekje nodig om je na de drukke schooldag terug te kunnen trekken. Neem nou bijvoorbeeld een bureau in je kamer, of misschien wel een tafel met je laptop. Kies vooral voor een ruimte met veel zuurstof, dat verbetert de prestaties van je hersenen. Wat water meenemen heeft ook een positief effect op je werkvermogen.
Strategieën
Ieder heeft zijn eigen manier om efficiënt te studeren. Hieronder staan een paar voorbeelden. Het is aanbevolen elke methode een paar keer te proberen om te kijken wat het beste bij je past.
Samenvatten
Het kan vrij lastig zijn om een lange tekst zodanig samen te vatten, dat je het kan onthouden. Een goede manier om de belangrijke informatie uit de tekst te halen is om deze vraag in je hoofd te houden tijdens het opstellen van de samenstelling, 'Wat zijn de hoofdzaken en wat zijn de bijzaken?'. Kijk ook eens naar het gedeelte wat je het moeilijkst vindt om te onthouden, dat is het belangrijkste om in je samenvatting te stoppen. Het kost misschien wat extra tijd om een samenvatting te maken, maar loont zich uit omdat je dan alles wat je moet leren op een rijtje hebt.
Visualiseren
Wist je dat je hersenen er meer op gesteld zijn om visuele beelden te onthouden? Bij veel mensen is dit in ieder geval wel zo. Probeer, indien mogelijk, de informatie in te delen in tabellen of modellen.
Samen leren
Het is erg leerzaam om hetgeen je geleerd hebt probeert uit te leggen aan iemand anders. Verder kun je dan samen samenvattingen opstellen, wat aardig wat tijd scheelt. Deze techniek werkt echter niet voor iedereen, omdat je sneller afgeleid kan worden. Verder heeft ieder een andere manier van denken, waardoor er geen garantie voor succes is.
Technologie
Computers kunnen je heel goed helpen met het leren. Ten eerste kun je tips opzoeken van hoe andere mensen voor hun repetities leren. Ten tweede kun je 'flashcards' opstellen om definities te onthouden, er zijn genoeg apps die je daarmee kunnen helpen zonder dat je ze zelf op papier hoeft op te schrijven. Als laatste is het ook erg leuk en handig om een 'groepschat' aan te maken. Hierop kun je je klasgenoten altijd, waar je ook bent bereiken als je ergens een vraag over hebt of hulp nodig hebt.
Alfa- en Bètavakken
Verschillende soorten vakken vereisen verschillende manieren van studeren. De meeste vakken die je op school hebt kun je verdelen onder Alfa- of Bètavakken. Alfavakken zijn bijvoorbeeld talen en geschiedenis, Bètavakken zijn exacte vakken zoals wiskunde en scheikunde. Het is handig om te weten in welke van de twee soorten je beter bent. Het is aangetoond dat de meeste jongens beter zijn in Bètavakken, en meisjes weer in Alfavakken. Bij Alfavakken moet je vooral samenvattingen opstellen en definities en betekenissen uit je hoofd leren en bij Bètavakken moet je vooral methodes uit je hoofd leren en heel erg veel oefenen.
Vlak voor de repetitie
Bestudeer je samenvattingen vlak voor de repetitie zo veel als je kunt, maar het is ook belangrijk dat je hem op meerdere tijden herhaalt, anders onthoud je de samenvatting niet. Zorg ervoor dat je de dag voor de repetitie genoeg slaapt, en veel water drinken heeft ook een positief effect op je hersenen.
Kortom, het is erg belangrijk dat je je eigen manier van leren vindt. Neem tijdens het leren genoeg pauzes om te drinken en uit te rusten. Computers en hulp van andere mensen kunnen je helpen bij het studeren, zolang je er niet door afgeleid wordt. Neem vlak voor repetities nog even de tijd om de stof door te nemen. En als je toch een keer een slecht cijfer haalt, dan is er geen reden om je zorgen te maken, want van die fouten kun je leren.
© 2015 - 2025 Nielsnew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij je leerwerkIedere scholier moet er elke keer weer aan geloven, het leren. Soms wordt dit als moeilijk ervaren, vooral de talen word…
Het gymnasium in NederlandIn Nederland kennen we binnen het voortgezet onderwijs verschillende opleidingsniveaus. De opleiding met het hoogste niv…
Bronnen en referenties
- http://iqnu.nl/wetenschap-2/studerenwerken/10-studie-tips-effectief-en-efficient-studeren/
- http://www.kerkmuzieknetwerk.nl/wp-content/uploads/2013/07/2013-07-28-20.22.17.png
- http://beeldbank.leidenuniv.nl/ImageDisplay.php?uid=FT133748&thumbed=6
- http://www.betavakken.nl/natuurkunde/Images/Golven%20en%20straling/Optica/Spiegels/sw3.jpg
- http://plzcdn.com/bd73ffcf64e9ce38878480ba0f63f70a