De spreekbeurt in groep 4 en 5, informatie vinden

De spreekbeurt in groep 4 en 5, informatie vinden Spreekbeurt, misschien staan ze niet echt te trappelen van ongeduld maar de meeste kinderen vinden het naast doodeng ook geweldig leuk. In het artikel "De eerste spreekbeurt in groep 4 en 5 van de basisschool" staat een aanzet voor het samen voorbereiden van een spreekbeurt. In deze groepen gaat het vaak nog om dieren, maar stoere beroepen, dino’s , ridders, vulkanen (tornado’s, overstromingen e.d.) en sport zijn ook populair. Door de bomen van het web-bos is het soms moeilijke om informatie te vinden die naast informatief ook nog eens veilig en op het juiste nivo is. Hieronder een kort overzicht en nee, hij is niet compleet . De lijst met goede sites voor kinderen is eindeloos, al is meelezen op deze leeftijd vaak nog wel een must. Daarnaast ga ook naar de bibliotheek, of je nu boeken zoekt over de hamster, voetbal of overstromingen, over alle onderwerpen zijn boeken te vinden. Iedere bibliotheek heeft een eigen site dus je kunt thuis al boeken gaan uitzoeken en kijken of ze aanwezig zijn. Kijk ook op de site van docukit, waar je een combinatie van boeken en webinfo kunt vinden.


Begin eens hier

Misschien is het handig om te beginnen met het artikel: De eerste spreekbeurt in groep 4 en 5 van de basisschool en daarna gelijk door naar de bibliotheek of,
www.spreekbeurten.info
Een perfecte site om mee te beginnen. Veel informatie over allerlei onderwerpen maar ook een broodnuchtere uitleg over hoe je een spreekbeurt het best kunt houden. De spreekbeurten en werkstukken zijn allemaal van jonge kinderen, daarnaast een aantal linken naar officiële websites. Helaas wel enkele schreeuwende reclames maar met zo’n site is het je vergeven.

Bron: 27707, PixabayBron: 27707, Pixabay

Webwijzers voor kinderen

Webwijzers hebben het voor kinderen en ouders een stuk makkelijker gemaakt om informatie op het internet te vinden op een snelle en vooral veilige manier. Het voordeel van deze sites is dat kinderen niet meer zelf gaan zoeken in zoekmachines maar dat ze een geselecteerd aantal veilige sites krijgen voorgeschoteld. Er zijn veel van dit soort sites en onderstaande lijst is verre van compleet. De sites zijn alle overzichtelijk, duidelijk voor de middenbouw en veilig voor jonge kinderen.
www.netwijs.nl
Een overzichtelijke website speciaal voor leerlingen in het basisonderwijs. Een simpele webwijzer die kinderen naar absoluut veilige sites brengen. Je kunt ook op verschillende vakken zoeken: geschiedenis, rekenen, sport, kunst, etc..
www.jeugdbieb.nl
Een initiatief van Basisbibliotheelk Maasland en het is zeer geslaagd. Je kunt op verschillende manieren zoeken, op onderwerp, alfabetisch, op een SISO-nummer en in verschillende rubrieken en dossiers. De websites zijn altijd kindvriendelijk en daarnaast worden ook suggesties gedaan voor boeken over het onderwerp.
www.kids.kennisnet.nl
Kennisnet voor kids, alleen nog de goede bouw aanklikken. Leuke links naar veilige sites en daarnaast spelletjes en goede thema’s. Wanneer kinderen naar een site gaan buiten kennisnet verschijnt er een boodschap over veilig internetten.
www.meestersipke.nl
Zo simpel kan zoeken zijn, eenvoudige uitziende site maar zeer doeltreffend. Je kunt op een steekwoord zoeken maar via de link naar ‘onderwerp’, kom je terecht op www.internetwijzer-bao.nl. De laatste een enorme database met werkstukken maar vooral met jonge kinderen moet je meekijken. Ligt niet aan de veiligheid maar er zitten veel sites bij die voor de middenbouw nog te moeilijk zijn. Kinderen vinden zoeken op meestersipke simpel, de uitleg bij de verschillende suggesties is kort en duidelijk. Echte aanrader.

Wel onderwerp zoek je?

Onderstaande sites geven zelf informatie over verschillende onderwerpen en zo af een toe een link naar een andere site.
Heel algemeen zijn deze twee sites:
http://www.docukit.nl/
Docukit heeft zich ontwikkeld als het startpunt voor documentatiecentra op lagere scholen. Het is een combinatie van goed toegankelijke boekjes met daarnaast informatie op het web. Er zijn korte filmpjes van de Schooltv-beeldbank en geluidsfragmenten. ‘Junior Informatie’, zijn bedoeld voor groep 5 t/m 7, voor groep 3 t/m 5 is er ‘Mini Informatie’. Ook in de bibliotheken goed te vinden. Het is een leuke combinatie van een boek en het www.
www.spreekbeurten.malmberg.nl
Overzichtelijke site met korte en bondige informatie, kinderen tot en met groep 5 vinden het soms net te moeilijk maar alleen voor de plaatjes al een aanrader. Simpele zoekfunctie, op onderwerp, alfabet of rubriek. De site van de uitgever van o.a. Taptoe, National Geographic Junior en Boektoppers.

Bron: Mbragion, PixabayBron: Mbragion, Pixabay
De volgende sites zijn meer op het thema dieren:
www.nvdzoos.nl, (van de Nederlandse Vereniging voor dierentuinen) voor informatie voor een spreekbeurt rechtsboven klikken. Veel dierentuindieren en een bondige en korte uitleg. Daarnaast links naar sites van aangesloten dierentuinen en deze hebben vaak ook toegankelijke informatie.
www.artis.nl en dan doorklikken naar Artis-Web uil, rechtsboven. Uitnodigende site over verschillende artis-dieren, maar ook over sterrenkunde, geologie en vleesetende planten.
www.rangerclub.nl is de site van de Rangerclub van het WNF. Veel informatie over dieren en ook over de natuur. Onder ‘dieren’ staat informatie over verschillende diersoorten, daarnaast kun je informatiebladen laten mailen.
www.kidsforanimals.nl, de site van de jeugdclub van de Dierenbescherming. Klikken op ‘dieren’ aan de linkerkant en dan kiezen voor ‘diereninfo’. De informatiebladen zijn overigens ook perfect om even te printen. De link naar ‘zorg voor dieren’ is een absolute aanrader.

Deze spreken wel voor zichzelf: www.aap.nl (klikken op apekoppen rechtsboven), www.frettenpret.nl (klikken op kinderen), www.vlinderskijken.nl (links staat spreekbeurt)

In de rubriek ‘varia’

stoeren sporten vind je op
www.z@ppsport.nl
Wanneer je op ‘sporten’ klikt verschijnt er een alfabet, de beginletter van je sport moet je kiezen. De site heeft bij iedere sport wel een link naar de officiële site van de sport.

stoere beroepen op
www.politie.nl en www.brandweer.nl, wel duidelijk niet? Op beide sites klikken op ‘jeugd’. Ze zijn beide op het randje. De informatie is wel duidelijk gerangschikt maar de woordkeuze soms net te hoog gegrepen. Meelezen, dan lukt het wel.

alles over dyslexie
www.tbraams.nl en dan klikken op Kinderkrant. Een duidelijk site voor kinderen met dyslexie. Links staat een link voor basisschoolleerlingen.

en over het zonnestelsel
www.sterrenkids.nl, site over ons zonnestelsel. Sommige info is best moeilijk maar het wordt gebracht met een aanstekelijk enthousiasme.

en tenslotte deze:
www.kinderpleinen.nl
Het zijn ontzettend leuke sites. Bovenaan kun je alfabetisch zoeken en ook rechtsboven met een zoekwoord. Het is mogelijk om op andere sites te komen die je misschien minder geschikt vindt. Toch, veel informatie over allerlei onderwerpen, ook leuke plaatjes, spelletjes en knutsels. Alleen voor jonge kinderen even meekijken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Websites blokkeren in Internet ExplorerWebsites blokkeren in Internet ExplorerTijdens het surfen op internet kun je websites tegenkomen die je niet wilt bezoeken, je kunt deze websites in een aantal…
Mijn spreekbeurt in 5 stappenHoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of…

Tips voor originele spreekbeurt die veel indruk achterlaatTips voor originele spreekbeurt die veel indruk achterlaatHet is altijd nuttig een goed verhaal paraat te hebben waarmee je een onvergetelijke indruk kunt maken. Voor als je onve…
Het Stanford Prison ExperimentIk ga het in mijn spreekbeurt hebben over mogelijke verklaringen voor het vertoonde gedrag tijdens het Stanford Prison E…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: 27707, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Mbragion, Pixabay
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.