Mijn spreekbeurt in 5 stappen

Hoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of haar school een spreekbeurt of presentatie moet houden. Ik zal jullie de trucjes vertellen (of schrijven) hoe je, je leraar (of juf, meester, docent etc.) kunt overtuigen jou een voldoende te geven!

Hoe kies je een (goed) onderwerp?

Als je een onderwerp kiest, is het erg belangrijk dat het je interesseert, als je namelijk een onderwerp kiest dat je totaal niet interesseert ga je de mist in. Denk eens aan je hobby('s), je interesses, je (sport)club etc. Als je echt geen onderwerp kan vinden kan je natuurlijk ook op het internet zoeken, bijvoorbeeld via:

Heb je je onderwerp gevonden? Stel jezelf dan de volgende vragen:
  • Zou ik (genoeg) informatie over dit onderwerp kunnen vinden?
  • Weet ik al wat over dit onderwerp?
  • Zouden de meeste klasgenoten het een leuk en interessant onderwerp vinden?
  • Mag ik dit onderwerp gebruiken voor mijn spreekbeurt, vindt de leraar het goed?
  • Vinden mijn ouders/vrienden het een goed onderwerp?

Als de (meeste) antwoorden op de vragen hierboven allemaal ja zijn, dan is het een goed onderwerp voor je spreekbeurt.

Van begin tot einde in 5 stappen

Volg de 5 stappen hieronder goed, dan heb je een redelijke/goede voorbereiding voor je spreekbeurt.

Stap 1 (± 5 weken vóór je spreekbeurt)

Begin op tijd! Het is heel belangrijk om op tijd te beginnen, al duurt het nog 5 weken tot je je spreekbeurt voor de klas moet houden. Begin dan alvast met het zoeken naar informatie, zo kan je op bijvoorbeeld via YouTube filmpjes over het onderwerp bekijken of kun je een artikel zoeken op www.infonu.nl. Op die manier kom je nog wat meer over het onderwerp te weten en zal je interesse groter worden.

Stap 2 (± 4 weken vóór je spreekbeurt)

Begin met het zoeken van foto's en informatie over het onderwerp. Vraag in de bibliotheek of ze een boek hebben over het onderwerp (of wat ermee te maken heeft). Als je genoeg informatie hebt, pak je alle artikelen en boeken bij elkaar en ga je kijken wat nou echt belangrijk is. Maak een hiervan een samenvatting, begin deze nu al te leren (als je de samenvatting elke dag 1 of 2 keer leest, is dat genoeg).

Het is beter om een keer per dag (voor 7 dagen) een samenvatting te lezen/leren, dan dat je op een dag 7 keer de samenvatting leest!

Stap 3 (± 3 weken vóór je spreekbeurt)

Leer de samenvatting uit je hoofd, bijvoorbeeld voor de spiegel. Zoek de belangrijke woorden uit je samenvatting en schrijf/typ deze op een apart blaadje. Schrijf vooral woorden op die je die je moeilijk kan onthouden. Dit blaadje word je geheugensteuntje en hierop kun je kijken tijdens je spreekbeurt als je bijvoorbeeld iets vergeten bent. Begin nu met het maken van een presentatie met een programma als Powerpoint of het online programma Prezi (www.prezi.com). De website en het programma zijn beide Engelstalig ook moet je een account aanmaken.

Oefen je spreekbeurt (met alleen je geheugensteuntje) voor de spiegel of vraag je ouders/vrienden willen luisteren.

Stap 4 (1 à 2 weken vóór je spreekbeurt):

Je (Powerpoint-)presentatie maak je 2 weken vóór je spreekbeurt af en oefen je voor je ouders/vrienden. Vraag of ze je spreekbeurt willen beoordelen, zo weet je waar je nog eventueel aan moet werken. Probeer deze weken op z'n minst een keer per dag je spreekbeurt voor je zelf te oefenen.

Als je je spreekbeurt vaak oefent, zal je deze beter uit je hoofd kennen en dus minder nerveus zijn tijdens je spreekbeurt!

Stap 5 (op de dag van je spreekbeurt)

Zorg ervoor dat je de nacht voor de dag van je spreekbeurt op tijd naar bed gaat. Ontbijt 's ochtends goed. Houd tijdens het moment dat je de spreekbeurt houdt in gedachten dat niemand in je klas weet wat jij vertellen gaat. Dus als je iets vergeet en je kunt het je niet meer herinneren, geen paniek! Laat niet merken dat je iets vergeten bent en ga gewoon door.

Niemand weet wat je gaat vertellen, dus als je iets vergeet, laat het dan niet merken.

Tips

  • Als je nerveus bent, kijk dan tijdens je spreekbeurt naar de muur achterin de klas. Kijk wel af en toe een aantal medeleerlingen aan en je leraar.
  • Sta rechtop met je borst naar voren je moet vooral niet gaan 'hangen'.
  • Hou het geheugensteuntje (dat is het blaadje met belangrijke woorden, zie: stap 3) niet voor je gezicht.
  • Praat met enthousiasme.
  • Vraag aan het einde van je spreekbeurt een aantal dingen over je het onderwerp die je genoemd hebt.
© 2012 - 2024 Ahmad, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Tips voor het houden van een presentatie of spreekbeurtMisschien heb je wel eens op school, op je werk of gewoon in het openbaar moeten spreken. Veel mensen kennen dan het gev…

Onderwater-jungle in NederlandDe natuur onder de waterspiegel lijkt op een echte jungle. Dat is in Nederland niet anders. Die vegetatie onder water ka…
Koning Arthur en onze moderne tijdIn het Europa van de tiende eeuw bestond hij al: de nobele strijder. De ridder die armen niet verdrukte of uitbuitte, ma…
Bronnen en referenties
  • http://www.1001spreekbeurten.nl
  • http://www.1001spreekbeurten.nl/onderwerpen
  • http://www.spreekbeurtonderwerpen.com/
  • http://www.youtube.nl
  • http://www.infonu.nl
  • http://www.prezi.com
  • http://www.prezi.com
Ahmad (1 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.