Tips voor originele spreekbeurt die veel indruk achterlaat

Tips voor originele spreekbeurt die veel indruk achterlaat Het is altijd nuttig een goed verhaal paraat te hebben waarmee je een onvergetelijke indruk kunt maken. Voor als je onverwacht het woord krijgt in het privé of zakenleven, of op school. Een dergelijk verhaal moet natuurlijk in aanleg simpel zijn, aangezien het uit de vrije hand moet kunnen gebeuren. Hoogstens een spiekbriefje met wat steekwoorden is toegestaan. Als je een verhaal uit de losse pols wil kunnen vertellen, moet het in principe een simpele constructie hebben, waarbinnen je makkelijk kunt improviseren. Het is als met het vertellen van een goede mop of een leuke anekdote. Het moet voldoende zijn dat je zelf de essentie snapt, dan komt het verhaal vanzelf en kun je de aandacht van de toehoorders pakken. Desnoods mag je wel wat kernpunten op een spiekbriefje zetten.

Interactie

Wil je maximaal aandacht krijgen tijdens een spreekbeurt dan kan het geen kwaad de toehoorders via vraag en antwoord te betrekken in je verhaal. Een spreker die een groep bekenden wil toespreken en maximale aandacht wil hebben, hoeft op een gegeven moment slechts één keer een beetje lastige vraag aan een willekeurig persoon in het publiek te stellen. Hij kan er dan van overtuigd zijn dat vanaf dat moment iedereen bijzonder actief en oplettend gaat luisteren, want niemand wil natuurlijk met de mond vol tanden staan, als hem/haar de volgende keer iets gevraagd wordt.

Onderwerp van je spreekbeurt

De onderstaande suggestie is verbluffend eenvoudig, makkelijk te onthouden en tegelijkertijd spectaculair. En bovendien origineel aangezien het nooit eerder op “papier” is gezet.

Onderwerp: Het mirakel taal

Je gaat enthousiast uitleggen dat wij mensen met behulp van slecht 26 letters de meest uiteenlopende informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Dank zij ons alfabet zijn wij in staat over de hele wereld met iedereen over werkelijk van alles en nog wat te communiceren. (zorg dat je enthousiast en overtuigend klinkt)
Je gaat verder met je positieve betoog over het fenomeen taal:
  • dat ons in staat stelt onze gedachten uit te spreken en op papier te zetten
  • denk maar aan emotionele brieven, romans, boeken, reisverslagen, gedichten
  • we kunnen de dokter duidelijk maken wat we mankeren dankzij taal
  • onze kinderen kunnen we opvoeden via de taal
  • zelf bedenk je ook nog een paar mooie voorbeelden

Het moment van interactie

Als iedereen in de ban van je verhaal is en overtuigd is van het unieke fenomeen taal. Ga je aan een toehoorder om bevestiging van je stelling vragen. Het zou leuk zijn als dat iemand met een bepaalde status is. Bijvoorbeeld de leraar of voorzitter of andere gastspreker. Je stelt de volgende suggestieve vraag waar beslist ja op moet worden gegeven:
“Vindt u ook niet dat wij dank zij onze fantastische taal alle emoties kunnen uitspreken en elkaar werkelijk op alle mogelijke manieren kunnen informeren?” Als het goed is, is het antwoord ja.

Volgende stap

Je gaat dan verder met die persoon en vraagt: Heeft u wel eens van Frans Bouwer gehoord? Het antwoord is ongetwijfeld ja, anders vraag je alsnog naar de Beatles, of Chopin, als er maar een ja komt. Vervolgens vraag je: Ik heb zelf nog nooit van Frans Bouwer gehoord. Kunt u mij uitleggen hoe die klinkt? Nu wordt het stil. "Ik kan het niet uitleggen, ik zou het moeten voorzingen" wordt geantwoord. (nu ontstaat er rumoer en gegniffel in de groep)

De genadeklap

Waarop je reageert: Het is niet de bedoeling dat het gezongen wordt. Want we waren het er met elkaar toch over eens dat je met taal alles duidelijk kunt maken?! Zonder een verder antwoord af te wachten zeg je: Maar laat anders Frans Bouwer maar zitten. Legt u me dan maar eens uit hoe een banaan smaakt, want ik heb zo’n ding nog nooit geproefd.

Het zal duidelijk zijn dat de hele zaal nu opgewonden is en dat je een reuze klapper hebt gemaakt waar nog lang over nagepraat zal worden.

Moraal van het verhaal

  • Taal is een gebrekkig communicatiemiddel.
  • Je kunt mensen makkelijk op een verkeerd been zetten als je een goed verhaal hebt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn spreekbeurt in 5 stappenHoe maak je een goede spreekbeurt, waarmee je een voldoende haalt? Ik heb een aantal tips voor iedereen die voor zijn of…
Tips voor een goede spreekbeurt!Iedereen moet vroeg of laat wel eens een spreekbeurt houden. Er komen vaak zenuwen bij te pas, hoewel dit absoluut niet…
Het OVUR-model: Didactisch modelHet didactische model OVUR, dat vooral gebruikt wordt in lessen Mondelinge taalvaardigheid (MTV) staat voor Oriëntatie,…
Een spreekbeurt houdenEen spreekbeurt houdenWanneer je een spreekbeurt moet houden is er een goede voorbereiding nodig om goed voor de dag te komen. Wanneer je je g…

Een spreekbeurt op de lagere school, stap voor stapEen spreekbeurt op de lagere school, stap voor stapEen spreekbeurt houden voor klasgenootjes is soms moeilijk, altijd spannend en meestal leuk. Hieronder een stappenplan o…
De jeugdbibliotheek, voor je spreekbeurtDe jeugdbibliotheek, voor je spreekbeurtHet vinden van goede informatieve boeken in de bibliotheek is in het begin even zoeken. Daarnaast, wat hebben ze met de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JOESPH, Pixabay
  • Rob Sluijter
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 27-06-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Spreekbeurt
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.