Heeft oefenen voor de Entreetoets zin?
De Entreetoets op de basisschool is een belangrijke toets, die mede het schooladvies van je kind bepaalt. Nu vanaf 2015 de Citotoets later in het jaar wordt afgenomen, zal het gewicht van de Entreetoets alleen maar toenemen. Heeft het zin om te oefenen voor de Entreetoets?
Oefenen voor de Entreetoets
De Entreetoets wordt wel eens gezien als het kleine broertje van de Citotoets. Beide toetsen zijn mede bepalend voor het schooladvies. Rondom de Citotoets is een enorm toetscircus ontstaan. Eenzelfde ontwikkeling lijkt nu voor de Entreetoets plaats te vinden. Op het internet zijn talloze oefenmaterialen te vinden, speciaal voor de Entreetoets. Heeft al dit oefenen wel zin? Doe je je kind tekort als je niet voor de Entreetoets traint?
Trainen heeft geen zin
Nathalie van Thiel is leerkracht en J/M schoolcoach. Volgens haar heeft trainen voor de Entreetoets meestal weinig zin. Misschien lukt het om met veel trainen een paar puntjes hoger te scoren op de Entreetoets. Toch heb je daar niet veel aan. Wie op basis van een 'kunstmatig' hoge toetsscore naar een te hoog schooltype verwezen wordt, zal vaak toch het niveau niet aankunnen. Het Onderwijsblad wijst er op dat intelligente leerlingen misschien wel baat hebben bij oefenen. Zij nemen nieuwe stof immers makkelijker op. Maar in het algemeen geldt: het effect van oefenen is beperkt. De Entreetoets meet vooral inzicht, en dat kun je er niet eventjes bij trainen.
Kennis maken met de manier van vragen
Aanbieders van toetstrainingen wijzen graag op de vraagstelling van de Entreetoets. De Entreetoets heeft een andere manier van vragen dan de gewone toetsen. Je kunt maar beter oefenen. Dan raakt het kind bekend met de manier van vragen, en kan het beter laten zien wat het in huis heeft. Maar het Cito heeft dit bezwaar al min of meer ondervangen. Een paar dagen voor de afname krijgen kinderen een boekje met proefopgaven, zodat ze alvast kunnen wennen aan de vraagstelling.
Wanneer het wél zinvol is de Entreetoets te oefenen
Volgens Van Thiel heeft voorbereiden wél zin als je kind last heeft van faalangst, of wanneer het een achterstand heeft opgelopen door slecht onderwijs. Wat kan je dan doen om je kind voor te bereiden?
Als je kind een achterstand heeft, kun je het leerlingvolgsysteem (LVS) gebruiken om gericht te oefenen. Het LVS geeft een beeld van de sterke en zwakke plekken van je kind. Maak een afspraak met de leerkracht, om te bekijken waar die zwakke punten nu precies zitten. Dan kun je daarmee aan de slag. Dit kun je onder andere doen door bijles te organiseren. Licht de bijlesdocent dan wel in over die sterke en zwakke punten. Er zijn ook online oefeningen, maar de kwaliteit van deze oefeningen is wisselend, en uitleg ontbreekt vaak.
Als je kind in spanning zit voor de toets, kan het helpen om te oefenen met oude opgaven. Die zijn onder andere op Marktplaats te vinden. Zo raakt het kind wat vertrouwder met de opgaven, en wordt de spanning voor de toets verminderd. Als je kind echt faalangst heeft, is gewoon oefenen niet genoeg. Aangeraden wordt om hulp te zoeken.
Alternatieven voor oefenen
Trainen heeft dus meestal weinig zin. Maar er zijn nog andere manieren om je kind voor te bereiden op de Entreetoets. Je kunt met je kind bepaalde vaardigheden oefenen. Hoe pak je een opgave aan? Wat wordt er gevraagd? Hoe vertaal je dat in een antwoord? Ook helpt het om de algemene ontwikkeling van je kind te stimuleren. Praat met je kind over dingen als het nieuws, en stimuleer hem zelf over zaken na te denken. Zo geef je hem zelf de vaardigheden om de vragen van de Entreetoets goed aan te kunnen pakken. Belangrijk: doe alles spelenderwijs! Als er te intensief wordt voorbereid, kan het kind het idee krijgen dat de toets heel belangrijk is. Dat werkt stress juist in de hand, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Lees verder