Entreetoets voor leerlingen van groep 7

Waarom de Entreetoets?
De Entreetoets van CITO is een middel om te bekijken hoe de leerling er voor staat. Het toetsinstrument geeft aan op welke onderdelen nog ondersteuning gewenst is. Dit kan van belang zijn bij het bepalen van een aanpak voor in groep acht. Daarnaast geeft het instrument een goede indicatie van de score die verwacht mag worden naar aanleiding van de CITO Eindtoets, die eind groep acht wordt afgenomen. De Entreetoets is voor veel scholen een onderdeel van de adviesbepaling voor het voortgezet onderwijs. Naast de Entreetoets maakt de school gebruik van de gegevens uit het leerlingvolgsysteem en de CITO Eindtoets. Dat is natuurlijk niet het enige waar naar wordt gekeken. De werkhouding en de inzet die een leerling op school toont zijn van groot belang voor de advisering.Hoe gaat de toets in zijn werk?
KennismakingstoetsDe Entreetoets kent een kennismakingsonderdeel. Deze kennismakingstoets is vergelijkbaar met de echte Entreetoets. De kennismakingstoets is bedoeld om de leerlingen bekend te maken met de wijze van toetsen en de manier waarop het scoreformulier ingevuld dient te worden. De kennismakingstoets bestaat uit verschillende korte taken. De onderwerpen van deze taken zijn dezelfde als die tijdens de Entreetoets worden gevraagd. Deze kennismakingstoets kan in één ochtend worden afgenomen.
Entreetoets
Bij de Entreetoets krijgen de kinderen twee boekjes (opgaveboekje en een bronnenboekje) en een antwoordenblad. De opgaven zijn verdeeld over meerdere taken. Wanneer de Entreetoets wordt afgenomen, bepaalt de school. De school mag ook bepalen in hoeveel dagen of dagdelen de toets wordt afgenomen.
De Entreetoets toetst de volgende onderdelen:
- Schrijven
- Studievaardigheden (tabellen en grafieken, informatiebronnen en studieteksten)
- Rekenen (met en zonder papier)
- Begrijpend lezen
- Woordenschat
- Spelling
Optionele taken
De school kan er voor kiezen om de optionele taken af te nemen. Deze taken zijn een aanvulling op de Entreetoets. Het is niet noodzakelijk om deze taken af te nemen. Deze onderdelen nemen extra tijd in beslag en beslaan de volgende onderdelen:
- Persoonsvorm
- Begrijpend luisteren
- Leestekens
- Leestempo
Speciale afnames
Wanneer een leerling bijvoorbeeld dyslexie heeft, kan het in aanmerking komen voor een speciale afname. De toets en het antwoordenvel kan vergroot worden aangeboden of de afname kan auditief worden aangeboden. Hierbij worden de teksten en vragen voorgelezen aan de leerling door middel van een geluidsfragment.