De Entreetoets voor groep 5, 6 en 7

De Entreetoets voor groep 5, 6 en 7 Op basisscholen waar de Cito Eindtoets wordt afgenomen, wordt ook steeds vaker de Entreetoets afgenomen. De Entreetoets is er voor de leerlingen van groep 5, 6 en 7. Sommige scholen doen alleen mee aan de Entreetoets in groep 7, andere kiezen ervoor om meteen vanaf groep 5 mee te doen. Wat is de Entreetoets precies? Wat wordt er getoetst met de Entreetoets en welke waarde heeft de Entreetoets?

Volgsysteem primair en speciaal onderwijs

Met de Entreetoets wordt de doorlopende leerlijn van de leerlingen gevolgd. De Entreetoets vormt samen met de Leerling Volg Systeem-toetsen (de zogenaamde LVS-toetsen), de Eindtoets Basisonderwijs (ook wel Cito Eindtoets genoemd) en het Computerprogramma LOVS het Cito Volgsysteem primair en speciaal onderwijs.

Wat is de Entreetoets?

De Entreetoets is dus een onderdeel van het Cito Volgsysteem in het basisonderwijs. Scholen die met dit volgsysteem werken nemen ook de Centrale Eindtoets van het Cito af. Met de Entreetoets worden dezelfde onderdelen getoetst als op de Centrale Eindtoets van Cito.

Waarom de Entreetoets?

De Entreetoets is een toets waarmee objectief gemeten kan worden wat kinderen hebben geleerd in vijf, zes of zeven jaar onderwijs. De toets is een onafhankelijk gegeven naast hetgeen de leerkracht toetst en waarneemt. Meestal komt de uitslag van de Entreetoets overeen met de verwachtingen van de leerkracht.

Waaruit bestaat de Entreetoets?

De Entreetoets bestaat uit zestien taken met per taak ongeveer twintig tot dertig opgaven.
Deze opgaven hebben betrekking op de basisvaardigheden;
  • Taal
  • Rekenen-Wiskunde
  • Studievaardigheden

Basisvaardigheid ‘Taal’

De basisvaardigheid ‘Taal’ bestaat uit;
  • Schrijven
  • Grammatica
  • Spelling
  • Leestekens
  • Begrijpend lezen
  • Woordenschat

Basisvaardigheid ‘Rekenen-Wiskunde’

De basisvaardigheid ‘Rekenen-Wiskunde’ bestaat uit;
  • Getallen en bewerkingen
  • Verhoudingen, breuken en procenten
  • Meten, meetkunde, tijd en geld

Basisvaardigheid ‘Studievaardigheden’

De basisvaardigheid ‘Studievaardigheden’ bestaat uit;
  • Studieteksten
  • Informatiebronnen
  • Kaartlezen
  • Schema’s, tabellen en grafieken

Optionele opgaven Entreetoets groep 6 en 7

Scholen kunnen ervoor kiezen de leerlingen van groep 6 en 7 een (extra) opgavenboekje te geven met onder andere Begrijpend luisteren en leestempo. De scores van deze opgaven tellen niet mee voor de totaalscore op de Entreetoets, maar kunnen wel op het antwoordblad worden vermeld.

Aangepaste versies Entreetoets

Van de Entreetoets zijn aangepaste versies beschikbaar voor dyslectische en/of visueel gehandicapte leerlingen.
  • Er is een gesproken versie voor dyslectische kinderen van groep 6 en 7.
  • Er is een Kurzweilversie voor dyslectische kinderen van groep 6 en 7 die gewend zijn met deze software te werken.
  • Er is een zwart-wit versie voor leerlingen die kleurenblind zijn.
  • Er is een vergrote versie voor kinderen die slechtziend zijn.

Geen Entreetoetsen op eigen niveau

Anders dan de Cito Centrale Eindtoets heeft de Entreetoets voor elke alle groep maar één niveau-versie. Leerkrachten hebben wel de mogelijkheid om leerlingen met een leerachterstand onderdelen of de gehele Entreetoets van een groep lager te laten doen.

Rapport ‘Vooruitblik’

In 2015 wordt het advies van de leerkracht belangrijker doordat de (Cito) eindtoets op een later moment in jaar wordt afgenomen (april in plaats van februari). Met het rapport ‘Vooruitblik’ geeft het Cito een voorspelling voor het best passende brugklastype voor een bepaalde leerling op basis van de resultaten van de gemaakte Entreetoets in groep 7. De informatie kan door de leerkracht gebruikt worden bij het advies dat hij geeft. Het rapport mag ook meegegeven worden aan de ouders.

Welke waarde heeft de Entreetoets?

Als het goed is komt het resultaat van de Entreetoets overeen met de verwachtingen van de leerkracht. Wanneer het resultaat afwijkt van de verwachtingen zal altijd gekeken worden hoe dit komt. Doordat kinderen tegenwoordig regelmatig toetsen maken is ook heel duidelijk te zien of het resultaat binnen een bepaald patroon valt of hier (éénmalig) sterk van afwijkt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Entreetoets voor leerlingen van groep 7Entreetoets voor leerlingen van groep 7Aan het einde van de basisschool breekt er een spannende tijd aan; naar welke middelbare school gaat het kind? De Entree…
Heeft oefenen voor de Entreetoets zin?Heeft oefenen voor de Entreetoets zin?De Entreetoets op de basisschool is een belangrijke toets, die mede het schooladvies van je kind bepaalt. Nu vanaf 2015…
De Entreetoets: Uitslag, interpretatie en informatieDe Entreetoets: Uitslag, interpretatie en informatieDe Entreetoets is voor veel ouders en kinderen een toch spannend moment. Bedoeld om te meten hoe de zaken er voorstaan i…
Cito en leerlingvolgsystemen op de basisschoolWat betekenen de scores die uw kind op school haalt? Op de basisschool wordt vanaf groep 3 in een systeem bijgehouden we…

Vlakken en assenAls jij je arm naar voren beweegt, maakt jouw arm een beweging in het sagittale vlak en om een transversale/frontale as.…
Vermoeden voorsprong, hoe breng ik dit ter sprake op school?Vermoeden voorsprong, hoe breng ik dit ter sprake op school?Je vermoedt dat je kleuter voorloopt op zijn leeftijdgenootjes. Misschien leest je kleuter al, of vraagt hij je de oren…
Bronnen en referenties
  • Folder ‘Entreetoets’ van Cito
  • www.cito.nl
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 01-06-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.