De Entreetoets voor groep 5, 6 en 7
Op basisscholen waar de Cito Eindtoets wordt afgenomen, wordt ook steeds vaker de Entreetoets afgenomen. De Entreetoets is er voor de leerlingen van groep 5, 6 en 7. Sommige scholen doen alleen mee aan de Entreetoets in groep 7, andere kiezen ervoor om meteen vanaf groep 5 mee te doen. Wat is de Entreetoets precies? Wat wordt er getoetst met de Entreetoets en welke waarde heeft de Entreetoets?
Volgsysteem primair en speciaal onderwijs
Met de Entreetoets wordt de doorlopende leerlijn van de leerlingen gevolgd. De Entreetoets vormt samen met de Leerling Volg Systeem-toetsen (de zogenaamde LVS-toetsen), de Eindtoets Basisonderwijs (ook wel Cito Eindtoets genoemd) en het Computerprogramma LOVS het Cito Volgsysteem primair en speciaal onderwijs.
Wat is de Entreetoets?
De Entreetoets is dus een onderdeel van het Cito Volgsysteem in het basisonderwijs. Scholen die met dit volgsysteem werken nemen ook de Centrale Eindtoets van het Cito af. Met de Entreetoets worden dezelfde onderdelen getoetst als op de Centrale Eindtoets van Cito.
Waarom de Entreetoets?
De Entreetoets is een toets waarmee objectief gemeten kan worden wat kinderen hebben geleerd in vijf, zes of zeven jaar onderwijs. De toets is een onafhankelijk gegeven naast hetgeen de leerkracht toetst en waarneemt. Meestal komt de uitslag van de Entreetoets overeen met de verwachtingen van de leerkracht.
Waaruit bestaat de Entreetoets?
De Entreetoets bestaat uit zestien taken met per taak ongeveer twintig tot dertig opgaven.
Deze opgaven hebben betrekking op de basisvaardigheden;
- Taal
- Rekenen-Wiskunde
- Studievaardigheden
Basisvaardigheid ‘Taal’
De basisvaardigheid ‘Taal’ bestaat uit;
- Schrijven
- Grammatica
- Spelling
- Leestekens
- Begrijpend lezen
- Woordenschat
Basisvaardigheid ‘Rekenen-Wiskunde’
De basisvaardigheid ‘Rekenen-Wiskunde’ bestaat uit;
- Getallen en bewerkingen
- Verhoudingen, breuken en procenten
- Meten, meetkunde, tijd en geld
Basisvaardigheid ‘Studievaardigheden’
De basisvaardigheid ‘Studievaardigheden’ bestaat uit;
- Studieteksten
- Informatiebronnen
- Kaartlezen
- Schema’s, tabellen en grafieken
Optionele opgaven Entreetoets groep 6 en 7
Scholen kunnen ervoor kiezen de leerlingen van groep 6 en 7 een (extra) opgavenboekje te geven met onder andere Begrijpend luisteren en leestempo. De scores van deze opgaven tellen niet mee voor de totaalscore op de Entreetoets, maar kunnen wel op het antwoordblad worden vermeld.
Aangepaste versies Entreetoets
Van de Entreetoets zijn aangepaste versies beschikbaar voor dyslectische en/of visueel gehandicapte leerlingen.
- Er is een gesproken versie voor dyslectische kinderen van groep 6 en 7.
- Er is een Kurzweilversie voor dyslectische kinderen van groep 6 en 7 die gewend zijn met deze software te werken.
- Er is een zwart-wit versie voor leerlingen die kleurenblind zijn.
- Er is een vergrote versie voor kinderen die slechtziend zijn.
Geen Entreetoetsen op eigen niveau
Anders dan de Cito Centrale Eindtoets heeft de Entreetoets voor elke alle groep maar één niveau-versie. Leerkrachten hebben wel de mogelijkheid om leerlingen met een leerachterstand onderdelen of de gehele Entreetoets van een groep lager te laten doen.
Rapport ‘Vooruitblik’
In 2015 wordt het advies van de leerkracht belangrijker doordat de (Cito) eindtoets op een later moment in jaar wordt afgenomen (april in plaats van februari). Met het rapport ‘Vooruitblik’ geeft het Cito een voorspelling voor het best passende brugklastype voor een bepaalde leerling op basis van de resultaten van de gemaakte Entreetoets in groep 7. De informatie kan door de leerkracht gebruikt worden bij het advies dat hij geeft. Het rapport mag ook meegegeven worden aan de ouders.
Welke waarde heeft de Entreetoets?
Als het goed is komt het resultaat van de Entreetoets overeen met de verwachtingen van de leerkracht. Wanneer het resultaat afwijkt van de verwachtingen zal altijd gekeken worden hoe dit komt. Doordat kinderen tegenwoordig regelmatig toetsen maken is ook heel duidelijk te zien of het resultaat binnen een bepaald patroon valt of hier (éénmalig) sterk van afwijkt.
Lees verder