Gratis online Cito oefenen voor groep 6, 7 en 8

De meeste basisscholen in Nederland gebruiken het leerlingvolgsysteem (LVS) van Cito om de leerlingen in hun leerontwikkeling te volgen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van toetsen. Tweemaal per jaar wordt per lesstofonderdeel getoetst. Er wordt dan gekeken of een kind zich goed ontwikkelt als je kijkt naar de uitslagen van vorige toetsen en of een kind zich goed ontwikkelt als je het vergelijkt met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Daarnaast hebben scholen ook nog de mogelijkheid om in groep 5, 6 en, 7 de Cito Entreetoets af te nemen, om een objectieve tussentijdse meting te hebben. In groep 8 is er in april de verplichte eindtoets. Scholen kunnen kiezen bij wie ze deze af kunnen nemen. Dat kunnen ze bij Cito doen. Waar kun je gratis online oefenen voor de citotoets?

Waarom cito oefenen?

Citoscores bepalen mede het niveau van de lesstof dat de leerkracht aan de leerling aanbiedt. Ook bepalen citoscores voor een deel welk advies er volgt voor de middelbare school. De leerkracht van groep acht raadpleegt altijd ook de citoscores van de leerling wanneer hij een advies samenstelt. Er is dus wel belang bij om de toetsen goed te maken. Als je dat wilt of nodig vindt kan je je kind thuis voorbereiden op de verschillende citotoetsen. Het kan zijn dat je kind op vaardigheidsniveau wat mist. Dat is bij rekenen vaak het geval. Je zou dan bij één van de onderstaande websites kunnen kijken naar een website waarbij niet alleen opgaven staan, maar ook de vaardigheden uitgelegd worden. Het kan ook zijn dat je kind moeite heeft met één bepaald vak en daarop een lage citoscore heeft. Of je denkt dat er over de gehele lijn meer te halen is voor je kind dan wat er nu uit de citotoets komt. Wellicht is je kind erg zenuwachtig voor de toets en scoort het daardoor misschien lager. Door extra te oefenen, nemen niet alleen kennis en vaardigheden toe, ook het zelfvertrouwen groeit.

Gratis online cito oefenen

Je kunt cito-oefenpakketten kopen bij bijvoorbeeld LOIkidzz of Squla, maar er zijn ook talloze mogelijkheden om gratis online cito te oefenen met je kind. Hieronder is een verzameling links met omschrijving naar websites waar je kind zich gratis online kan voorbereiden op de citotoetsen in de bovenbouw van de basisschool.

kids4cito.nl

Op deze website kun je cito-opgaven maken op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. De goede antwoorden worden aan het eind van een reeks opgaven gegeven.

leestrainer.nl

Hier kun je uitgebreid oefenen voor de cito op meerdere vakgebieden. In de menubalk kies je voor de groep. Daarna kies je voor het vakgebied: rekenen, taal of studievaardigheden. Er zijn citovoorbeeldoefeningen en er zijn citotrainingen. Bij de laatste zijn het cito-opgaven zoals je die ook echt in de citotoets vindt. Je maakt de opgaven online en de goede antwoorden krijg je direct.

citotrainer.net

Deze gratis trainer duurt vier weken. Je ontvangt de citotrainer als een PDF-boekje in je mailbox. Print de oefeningen uit en ga aan de slag! Elk jaar updatet juf Anne de citotrainer met het type oefeningen die in het voorgaande jaar zijn gevraagd.

sommenfabriek.nl

Op deze website kun je heel uitgebreid oefenen met rekenen. Links onderin het menu vind je de link naar cito-oefenen. Daar kun je kiezen over welk rekenonderdeel je cito-opgaven wilt doen. Er staan instructiefilmpjes bij met uitleg over de diverse rekenonderdelen. Bij de antwoorden staat ook weer een heel uitgebreide uitleg van het goed antwoord.

123test.nl/eindtoets-basisonderwijs-oefenen

Hier kun je gratis cito oefenen voor groep 8. Je kunt kiezen uit rekenen, taal en studievaardigheden. Bij deze test is er ook sprake van een bepaalde tijd waarin je de opgaven beantwoord moet hebben. Daarna volgt de uitslag met daarbij de goede antwoorden.

meestermichael.nl/leerlingen

Kies eerst voor de groep en daarna voor het vakgebied. Hier kun je per vakgebied cito oefenen. Deze website heeft niet eigen cito-opgaven, maar linkt specifiek (per vakgebied dus) naar allerlei cito-oefeningen op andere websites.

oefensite.rendierhof.nl/online/cito

Hier kun je gratis cito oefenen op het gebied van taal en rekenen en in mindere mate studievaardigheden. Je maakt de opgaven online en je krijgt direct het goed antwoord te zien.

Gedeeltelijk gratis online cito oefenen: citotoets-oefenen.nl

Dit is de online oefenomgeving van Junior Einstein, waar je niet alleen de citotoets kan oefenen, maar ook de afzonderlijke vakken zoals rekenen, taal, topo en geschiedenis.
© 2015 - 2024 Iris1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De CITO-EindtoetsIn groep 8 van het basisonderwijs maken de meeste kinderen de CITO-Eindtoets. Deze toets wordt gebruikt om inzicht te kr…
De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (Cito) voor groep 8De Centrale Eindtoets (opvolger van de Cito-toets) is een toets die door de meeste basisscholen gekozen wordt als eindto…
De Cito-toets oefenenDe Cito-toets oefenenDe Cito-toets in groep 8 bepaalt voor een groot deel naar welk niveau de kinderen zullen gaan op het voortgezet onderwij…
De Entreetoets voor groep 5, 6 en 7De Entreetoets voor groep 5, 6 en 7Op basisscholen waar de Cito Eindtoets wordt afgenomen, wordt ook steeds vaker de Entreetoets afgenomen. De Entreetoets…

Welke Cito-score is nodig voor de havo?Welke Cito-score is nodig voor de havo?Elk jaar leggen meer dan 150.000 achtstegroepers de Cito-toets af. Hoewel het basisonderwijs wordt gestimuleerd om de Ci…
Iris1 (10 artikelen)
Laatste update: 21-01-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Examen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.