Een overtuigend essay of betoog schrijven

Voordat je begint met schrijven
Voordat je aan het schrijven van een overtuigend essay begint, moet je je eerst verdiepen in het onderwerp waarover je gaat schrijven. Probeer de feiten op een rijtje te krijgen en kijk ook (globaal) naar wat anderen van het onderwerp vinden. Door gebruik te maken van verschillende bronnen, leer je het onderwerp van verschillende kanten te bekijken. Het kennen van verschillende perspectieven is heel belangrijk wanneer je een goed betoog schrijven wilt.Het is ook van belang dat je je niet voorneemt om het betoog in één keer te schrijven. Wanneer je een tekst leest lijkt het misschien alsof deze in één keer geschreven is, maar dat is eigenlijk nooit het geval. Een essay schrijven is een proces van uitproberen, teruglezen en herschrijven. Schrijven wordt daardoor misschien minder leuk, maar het resultaat wordt er wel een stuk beter van. Er zijn verschillende manieren om te schrijven. Veel mensen schrijven eerst een volledige eerste versie en die gaan ze vervolgens bijschaven. Anderen schrijven steeds kleine stukjes en gaan pas verder wanneer er weer een regel of alinea klaar is. Het één is niet beter dan het ander; dat verschilt namelijk van persoon tot persoon. Het is een kwestie van uitproberen. Het enige dat je zult moeten accepteren is dat het vrijwel onmogelijk is om een goede tekst te schrijven zonder deze te herschrijven.
Een pakkende inleiding van je betoog schrijven
Bij een betoog schrijven is het de bedoeling dat je de lezers overtuigt van jouw stelling. Dat is echter niet waarmee je een betoog gewoonlijk begint. In de inleiding begin je met het introduceren van het onderwerp en het neerzetten van de stelling die jij daarin inneemt. De belangrijkste functie van de inleiding is de lezer te boeien. In de inleiding beslist de lezer of hij verder gaat lezen of niet. Om de lezer vast te houden kun je één van de volgende trucs gebruiken:Een belangrijke eigenschap van de inleiding is dat deze kort is. Lezers worden niet geboeid door een grote hoeveelheid woorden, maar juist door bondige bewoordingen. Ook wanneer de inleiding interessant is, maar toch erg lang (bijvoorbeeld door een uitgebreide anekdote), zul je snel de kritiek krijgen dat je niet 'to the point' komt.
Je stelling bewijzen en verdedigen met argumenten
Om de lezers te overtuigen van de stelling die centraal staat in je betoog, draag je bewijs aan in de vorm van argumenten. Deze argumenten moeten zowel aannemelijk als betrouwbaar zijn. Om dat te bewerkstelligen kun je het beste beginnen met het beschrijven van enkele relevante feiten. Door je stelling te ondersteunen met feiten wordt deze een stuk krachtiger. Het gevaar van feiten is dat ze saai worden en de lezer niet langer geboeid is. Om dit te voorkomen moet je het gedeelte met feiten in de eerste plaats functioneel houden: wijd niet uit over zaken die niet belangrijk zijn en probeer aan te sluiten bij wat de lezer kan begrijpen. Daarnaast kun je proberen de saaie feiten te verlevendigen met aansprekende, boeiende voorbeelden.Feiten en voorbeelden zijn niet voldoende, ook al denk jij misschien dat deze voor zichzelf spreken. Je moet dus goed uitleggen, aan de hand van de feiten, waarom jij gelijk hebt. Ga hier heel precies te werk: leg stap voor stap uit wat je bedoelt, zodat de lezer snapt hoe je tot je standpunt komt.
Zoals al eerder werd opgemerkt is het in een goed betoog belangrijk om niet alleen jouw eigen stelling te onderbouwen, maar ook die van anderen onderuit te halen. Wanneer je alleen je eigen standpunt maar belicht zullen lezers snel komen met: 'Ja maar....' om vervolgens allemaal tegenargumenten te geven, die jouw stelling onderuit halen. Wanneer jij zelf met de tegenargumenten komt en deze stuk voor stuk weerlegt, sta je veel steviger.