Hoe begin je het schrijven van een essay of betoog?
Hoe begin je het beste met het schrijven van een essay, een uiteenzetting of een betoog? Het is een probleem waar veel scholieren tegenaan lopen. Allereerst omdat het een flinke klus lijkt die dagen in beslag zal nemen, maar ten tweede ook omdat het lastig kan zijn om daadwerkelijk te beginnen. Waar ga je het over doen, wat wordt het onderwerp van je essay of wat wil je precies in je uiteenzetting gaan behandelen? Om wat makkelijker te kunnen beginnen, staan hier een aantal tips op een rijtje die het eenvoudiger zouden moeten maken voor jou.
Beginnen met schrijven van een essay
Doorgaans is het schrijven van een essay een flinke klus. Het zijn aardig wat pagina’s die gevuld moeten worden en het is daarbij van groot belang dat je niet alleen maar gaat schrijven om te vullen. Je wilt informatie verstrekken aan de lezer, of de docent, en daarbij wil je een goed verhaal op kunnen zetten. Om dat te doen, heb je een aantal ‘handvatten’ nodig:
- Een onderwerp waar genoeg informatie over te vinden is
- Een goed schrijfplan zodat je een vaste structuur hebt
- Genoeg bronnen om tegenover elkaar te kunnen zetten
Heb je dit allemaal goed voorbereid, dan zijn er nog een aantal dingen die het makkelijker kunnen maken voor je. Allereerst is het gemakkelijk om gewoon aan een vol bureau te gaan zitten, maar wanneer je voor een groot project staat, is het verstandig om te zorgen dat alles opgeruimd is. Dat werkt makkelijker voor jou, maar ook voor je hersenen die daardoor minder afleiding zullen hebben van de impulsen om je heen.
Hoe begin je met het schrijven van een uiteenzetting?
Wanneer je een uiteenzetting gaat schrijven, dan is het de bedoeling dat je een onderwerp vanaf verschillende invalshoeken gaat bekijken. Je wilt dus informeren op een zo objectief mogelijke manier, zonder je eigen mening teveel door te laten schemeren. Daarvoor heb je een onderwerp nodig dat duidelijke voor- en tegenstanders heeft, maar waarover ook onlangs nog nieuws geweest is.
- Met dit nieuws kun je de uiteenzetting beginnen
- Je laat direct zien waarom het onderwerp relevant is voor de lezer
- Je kunt gemakkelijker de partijen tegenover elkaar zetten
Bij een uiteenzetting geldt vooral de wet van tegenstellingen. Zorg dat je de bronnen gescheiden houdt en altijd de mensen in de uiteenzetting tegenover elkaar kunt zetten om zo tot een conclusie te komen. Let er goed op dat de partijen niet noodzakelijk onenigheid met elkaar hoeven te hebben, zij kunnen hetzelfde einddoel hebben, maar de manier waarop zij er willen komen, die kan ook verschillen.
Een goed begin van het schrijven van een betoog
Ben je van plan om te beginnen met het schrijven van een betoog, of staat dat op de planning van school, dan moet je heel anders beginnen om het makkelijker te maken voor jezelf. In een betoog wil je de lezer overtuigen van een standpunt (niet noodzakelijk jouw standpunt). Daarom zal je op zoek moeten naar argumenten waarmee je de lezer kunt overtuigen van jouw gelijk. Dit doe je door actuele problemen te vertalen naar jouw stelling. Vergeet niet dat je ook tegenargumenten zal moeten hebben die je kunt weerleggen. In het verdedigen van de stelling ‘De hondenbelasting moet in alle gemeenten hetzelfde worden,’ kun je dit bijvoorbeeld zo doen:
- Niet alle gemeenten hebben evenveel overlast van de honden op straat en daarom kan het vreemd lijken dat ik pleit voor het nivelleren van de verschillen in de belastingen, maar door het gelijktrekken van de belastingen kunnen ook de lasten voor de gemeenten beter verdeeld worden
Beginnen met het schrijven van een essay, uiteenzetting of betoog
Wanneer je een groot stuk moet schrijven in de vorm van een essay, betoog of uiteenzetting, dan kan het lastig zijn om aan de gang te gaan. Het is immers een flinke klus. Door het gebruiken van bovenstaande tips zal het een stuk makkelijker worden om aan het proces te komen. Hoe beter je de start van het schrijven maakt, hoe makkelijker de rest zal zijn, dus besteed hier gerust wat extra tijd aan.