Aantekeningen maken tijdens de les

Aantekeningen maken tijdens de les Als je op school of college aantekeningen wilt maken tijdens de les, vraag je jezelf misschien af hoe je dit het beste kunt doen. Sommigen proberen bijna letterlijk alles te noteren wat er wordt gezegd, terwijl anderen met de armen over elkaar gevouwen zitten te luisteren. Aantekeningen maak je voor jezelf, dus moet je weten wat voor jou het beste werkt. Om te weten wat het beste is, kun je het beste goed voorbereid zijn op de les. Er zijn diverse mogelijkheden om aantekeningen te maken.

Teveel schrijven

De aantekeningen die je tijdens de les maakt maak je niet voor een ander, maar voor jezelf. Veel mensen zijn bang dat ze iets missen en schrijven alles op wat er wordt gezegd. Daar zijn ze zo druk mee bezig dat ze de les niet goed kunnen volgen. Omdat spreken sneller gaat dan schrijven, kan er stress ontstaan om alles op papier te krijgen. Ze denken dat ze achteraf uit de aantekeningen kunnen opmaken waar de les precies over ging, maar de kans is aanwezig dat je het dan niet goed begrijpt. Een spreker zal meestal een verhaal vertellen met een conclusie of evaluatie. Hetgeen wat gezegd is, wordt samengevat en op een rijtje gezet. Het is meestal niet handig om alles te willen noteren. De kans is ook groot dat je dingen dubbel opschrijft.

Vragen stellen

Een actieve schrijver tijdens de les vraagt zich misschien af waarom een andere student met zijn armen over elkaar gevouwen zit en niets opschrijft. Deze student luistert alleen maar en stelt misschien wel de meeste vragen. Jij bent zo druk aan het schrijven dat je jezelf niet de kans gunt om vragen te stellen. Het is beter om je vooraf te verdiepen in het onderwerp dat wordt besproken en eventueel alvast wat vragen opschrijft. Je hebt al over het onderwerp nagedacht, waardoor er tijdens het spreken al antwoorden volgen. Mocht je nog meer vragen hebben, kun je ze tijdens de les stellen. Zo kun je een groot deel van de lesstof jezelf al eigen maken en scheelt het achteraf extra werk. Ook is het gemakkelijker luisteren naar wat de docent vertelt als je van te voren al bent ingelezen over het onderwerp.

De basis van een goede aantekening

Goede aantekeningen maken helpen je bij het begrijpen van de leerstof. Denk van te voren al na over het onderwerp en vraag jezelf af wat je er al vanaf weet. Vaak heb je er al meer kennis van dan je denkt. Schrijf geen dingen op die je al weet. Tijdens de les kunnen er nieuwe vragen ontstaan. Deze kun je alvast opschrijven en mogelijk volgen de antwoorden tijdens het spreken van de leraar. Het ligt ook aan het onderwerp, maar soms kun je jezelf vooraf inlezen. Er zijn soms aanbevelingen op een literatuurlijst of algemene leeslijst. Zo kun je het college meer in een context plaatsen. Ook al besteed je maar enkele minuten aan het vooraf inlezen, het kan je een hoop zelfvertrouwen geven waardoor je aantekeningen beter worden.

Kies een goede plaats

Als je een keuze hebt waar je kunt gaan zitten, probeer dan een goede plaats uit te zoeken. Zorg dat je alles goed kunt horen en zien. Vermijd rumoerige studenten waarvan je weet dat ze je afleiden of dat ze niet serieus genoeg zijn. Mocht het een grote ruimte zijn met veel mensen en je houdt daar niet zo van, kies dan een plaats vlak bij een uitgang of zijkant. Misschien is het handig om naast iemand te zitten die goed is in het maken van aantekeningen en kun je ervan leren.

Hand-out

Er zijn veel docenten die van te voren een hand-out uitdelen. Dat is mooi, want meestal staan hierin de hoofdpunten en de verwijzing naar de lesstof of literatuur. Lees deze hand-out even goed door zodat je weet wat je niet meer op hoeft te schrijven. Als het mogelijk is, moet je dit voor de les lezen zodat je tijdens de lest je aandacht op de spreker kunt richten. Misschien is er ruimte op de hand-out om aantekeningen te schrijven. Houd de aantekeningen zo kort mogelijk.

Soorten aantekeningen

Je kunt op verschillende manieren aantekeningen maken. Het hangt ook van je persoonlijke voorkeur af. Sommigen kunnen de lesstof beter eigen maken door veel op te schrijven terwijl anderen beter zijn in luisteren. Als je veel aantekeningen maakt en snel kunt typen, is het misschien handiger om een laptop te gebruiken in plaats van pen en papier. Beide manieren hebben zo hun eigen voordelen:

Pen en papier:

Op papier is het gemakkelijk om met een markeerstift belangrijke punten te accentueren. Je kunt op papier gemakkelijk werken met symbolen, bijvoorbeeld pijltjes of eigen gemaakte symbolen. Sommige mensen werken met een snelschrift of tekeningen. Het is tenslotte voor jezelf en je bent helemaal vrij in de manier waarop je dit doet.

Laptop:

Zorg dat deze goed is opgeladen. Als je blind kunt typen, kun je veel noteren. Het gaat sneller dan alles opschrijven met pen en papier. Mocht je iets willen markeren, kan dat door de kleur van de letters te veranderen. Het kan handig zijn om online aantekeningen toe te voegen. Misschien kun je wel tekst knippen en plakken, zodat je minder hoeft te typen. Aantekeningen kun je bewaren door mapjes aan te maken. Zorg wel dat je een duidelijke mappenstructuur gebruikt, zodat je alles gemakkelijk kunt terugvinden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je goede notities en aantekeningen?Hoe maak je goede notities en aantekeningen?Mensen die veel tijd doorbrengen met vergaderen en overleggen maar ook mensen die te maken hebben met administratie, zul…
Doelgericht studeren: bestuderen van de leerstofDoelgericht studeren: bestuderen van de leerstofHoe kan de student het beste zijn leerstof bestuderen? Welke tips zijn er om beter de tekst te bestuderen? Is het versta…
Je schoolspullen overzichtelijk houdenJe schoolspullen overzichtelijk houdenEen nieuw schooljaar begint steeds weer met dezelfde voornemens: Je huiswerk netjes maken! De eerste weken is dit nog ge…
Hoe kan je beter leren voor een examen?Iedereen die een opleiding volgt moet er een keer aan geloven. Er moet een examen worden afgenomen om te kijken of je de…
Studietips, leertechnieken en leerstrategieënStudietips, leertechnieken en leerstrategieënOp school leer je van alles, maar vaak leer je niet hoe je moet leren en studeren. Er is geen tot weinig aandacht voor l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kath007, Pixabay
  • Boek: succesvol studeren voor dummies: ISBN 9789043019026
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.