Hoe kan je beter leren voor een examen?
Iedereen die een opleiding volgt moet er een keer aan geloven. Er moet een examen worden afgenomen om te kijken of je de behandelde stof hebt begrepen, en kan reproduceren. Gelukkig zijn er enkele manieren om beter te presteren op een examen.
Maak een leerschema
Het maken van een planning kan je zeker helpen met je examen. Als eerst kijk je hoeveel tijd je nog hebt tot de volgende toets. Vervolgens geef je in dit schema aan hoeveel tijd je per dag wilt besteden aan het leren van de stof. Stel dat je nog vijf weken te gaan hebt voor je volgende examen van wiskunde. Je moet voor je examen vijf hoofdstukken leren. Wat je doet is in het schema aangeven dat je elke week een hoofdstuk moet kennen, als je alle vijf hoofdstukken wilt kennen voor je tentamen. Je kan er ook voor kiezen om een dag planning te maken als je merkt dat dat beter werkt.
Schrijf al je aantekeningen in je eigen woorden
Elke persoon heeft zo zijn eigen taaltje. Het heeft weinig zin om exact hetzelfde van de docent te leren, omdat dit niet op jouw manier is geschreven. Wat het beste is wat je kan doen is om meteen als je de aantekeningen van de docent hebt, deze in je eigen woorden te herschrijven. Op deze manier heb je de stof al twee keer gezien, namelijk bij het opschrijven van de aantekeningen en bij het herschrijven. Als je de aantekeningen hebt herschreven, ga je deze leren.
Lees elke dag een uur in je boeken
Men zegt dat je leert door herhaling. In dat geval is het belangrijk dat je de stof vaak ziet. Een mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen is door elke dag minstens een uur in je schoolboeken te lezen. Als je echt passie hebt voor het vak, leen je een boek bij de plaatselijke bibliotheek. Op deze manier krijg je niet alleen meer informatie over het onderwerp. Je kan zo ook nieuwe kennis verkrijgen waarvan je dacht dat het niet mogelijk was. Deze tip werkt uitstekend met de eerst genoemde tip. Plan dus ook tijd in om in je schoolboeken te lezen.
Zorg dat je een goede studieruimte hebt
Het hebben van een goede studieruimte is essentieel als je een mooi cijfer voor je examen wilt behalen. Als je constant wordt afgeleid in het leren zal er van een mooi cijfer niet veel terecht komen. Zorg er dus voor dat je studieruimte vrij is van alles wat je mogelijk kan storen tijdens het leren. Zorg er ook voor dat er een constante toevoer is van zuurstof. Want veertig procent van de zuurstof die we inademen gaat direct naar ons brein.
Maak een mind map over het onderwerp
Overzicht is erg belangrijk als je iets wilt leren. Daarom is het verstandig om een mind map te maken van het onderwerp dat je moet bestuderen. In een mind map geef je op een overzichtelijke manier het onderwerp weer. Een mind map maak je als volgt. Je pakt een vel papier, in het midden van het papier noteer je het hoofdonderwerp. Bijvoorbeeld Nederland. Dit hoofdonderwerp verdeel je nu in sub onderwerpen. Denk aan de Nederlandsche geschiedenis, de cultuur enz. Probeer deze ook onder te verdelen in onderwerpen. Denk aan de geschiedenis van de achttiende eeuw, en die van de negentiende eeuw.
Besteed je tijd goed
Veel mensen beginnen met leren door bij het eerste woord van het eerste hoofdstuk te beginnen, en dit helemaal door te lezen. Dit is erg jammer, want in de meeste gevallen weet je al iets van het onderwerp af. Het is sim om voor jezelf te noteren wat je wel en wat je niet weet van het onderwerp. Als je dit in kaart hebt gebracht, richt je al je aandacht op het leren van de onderdelen die je nog niet weet. Op deze manier besteed je je tijd goed.
Praat met andere leerlingen over de stof
Je hoeft niet alles in je eentje uit te vinden. Je kan natuurlijk ook te raden gaan bij mede leerlingen. Als zij je iets uit kunnen leggen op een manier die duidelijk is voor jouw, dan is dat natuurlijk fantastisch. En misschien kan jij ook iets uitleggen aan een andere leerling. Op deze manier help je elkaar een beetje.
Neem een pauze
Je zal je niet lukken om iets in een keer te leren. Je hersenen hebben tijd nodig om de informatie eigen te maken. Wat je kan doen is het nemen van een pauze nadat je een tijd hebt geleerd. Ik raad je aan om een kwartiertje pauze te nemen als je voor anderhalf uur hebt geleerd.
© 2014 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het examen; geen vrees!Als de examens er aan komen, beginnen veel leerlingen al te piekeren. Zullen ze het halen of niet? Krijgen ze hun diplom…
Slagen voor je eindexamenSlagen voor het eindexamen wil iedereen wel. Je bent (eindelijk) aan het eind van je middelbare schoolperiode en je ziet…