AVI-lezen: welk AVI-niveau heeft mijn kind?

AVI-lezen: welk AVI-niveau heeft mijn kind? Er zijn verschillende AVI-niveaus om de leesvaardigheid van kinderen aan te geven. Deze AVI-niveaus worden aangegeven op boeken, zodat kinderen makkelijker een boek kunnen vinden op hun eigen leesniveau. Vroeger waren er 9 AVI-niveaus, inmiddels zijn dat er 12. Een AVI-niveau zegt iets over de mate waarin een kind technisch kan lezen. Wat betekenen deze AVI-niveaus precies, en hoe weet je welk AVI-niveau past bij het leesniveau van jouw kind?

AVI-lezen

AVI-lezen betekent Analyse van Individualiseringsvormen, met AVI-lezen lees je volgens de bepaalde AVI-niveaus. Een AVI-niveau wordt bepaald door de mate waarop een kind technisch kan lezen. Technisch lezen betekent snel en foutloos lezen. Hoe beter je technisch kunt lezen, hoe beter je leesbegrip is. Het is moeilijk te bepalen welk AVI-niveau jouw kind aankan. Een AVI-niveau kan worden getoetst door testen van de CITO. Deze geven de beste indicatie van het niveau. Naast dat is ook aan de AVI-niveaus af te leiden wat het gemiddelde niveau is van een kind in elke groep van de basisschool. Er zijn twaalf verschillende AVI-niveaus: Start, M3, E3, M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7, E7 en Plus.

Het AVI-niveau bestaat al vanaf 1977, al was het toen nog met andere AVI-niveaus. AVI is vooral belangrijk in het basisonderwijs, het doel is kinderen te laten lezen op het niveau dat bij ze past, en niet het niveau dat gemiddeld is voor de groep waarin ze zitten.

AVI-niveaus

AVI-niveauBetekenis
AVI-StartHet niveau van kinderen die nét zijn begonnen met lezen. Het niveau is erg laag. De meeste kinderen hebben niet voor lange tijd dit AVI-niveau.
M3Het gemiddelde niveau van een leerling in het midden van groep 3.
E3Het gemiddelde niveau van een leerling aan het einde van groep 3.
M4Het gemiddelde niveau van een leerling in het midden van groep 4.
E4Het gemiddelde niveau van een leerling aan het einde van groep 4.
M5Het gemiddelde niveau van een leerling in het midden van groep 5.
E5Het gemiddelde niveau van een leerling aan het einde van groep 5.
M6Het gemiddelde niveau van een leerling in het midden van groep 6.
E6Het gemiddelde niveau van een leerling aan het einde van groep 6.
M7Het gemiddelde niveau van een leerling in het midden van groep 7.
E7Het gemiddelde niveau van een leerling aan het einde van groep 7.
AVI-PlusDit is het hoogste AVI-niveau. Kinderen met dit niveau kunnen snel en zonder fouten een lastige tekst lezen.

AVI-niveau bepalen

Het is moeilijk als ouder het AVI-niveau van een kind te bepalen. Wil je hier graag achter komen; vraag dan de school van jouw kind. Vaak zijn er al testen gedaan om het AVI-niveau te bepalen. Zo niet; wanneer je weet dat jouw kind goed mee gaat met de rest van zijn of haar klas, dan zal ook het gemiddelde AVI-niveau snel kloppen met het AVI-niveau van jouw kind.

AVI-niveaus op boeken

Hier is AVI-niveau M3 aangegeven. / Bron: CITOHier is AVI-niveau M3 aangegeven. / Bron: CITO
Op of in veel boeken, vaak boeken gericht op het onderwijs, staat het AVI-niveau aangegeven. Op de afbeelding is te zien hoe je het AVI-lezen kunt herkennen. Naast het AVI-niveau staat het CLIB-niveau aangegeven. Het CLIB-niveau van een kind geeft niet de vaardigheid in technisch lezen aan, maar de vaardigheid in begrijpend lezen.

Kritiek op AVI-lezen

Er bestaat kritiek op het AVI-lezen, omdat met het AVI-niveau alleen het niveau in technisch lezen van kinderen wordt getoetst. Wanneer een kind goed is in technisch lezen, betekent het niet meteen dat het kind de tekst ook goed (en snel) begrijpt. Kinderen die de tekst beter begrijpen, maar toch een minder hoog AVI-niveau hebben, hebben volgens velen een streepje voor op kinderen die een hoger AVI-niveau hebben maar de tekst minder snel begrijpen. Daarom wordt vaak naast het AVI-niveau, ook het CLIB-niveau vermeld. Zo wordt ook aan het leesbegrip gedacht in de beoordeling van het leesniveau van een kind.
© 2014 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AVI - de bepaling van leesniveausAVI - de bepaling van leesniveausOp de basisschool wordt er vanaf groep 3 lesgegeven in technisch lezen. Om later begrijpend te kunnen lezen is technisch…
Hoe kan je ervoor zorgen dat kinderen (meer) gaan lezen?Hoe kan je ervoor zorgen dat kinderen (meer) gaan lezen?Het is echter belangrijk dat kinderen (meer) gaan lezen. Dit lukt als er meer leesmotivatie is. Waarom is het zo belangr…
Uitleg (veilig) leren lezen en de AVI-niveausUitleg (veilig) leren lezen en de AVI-niveausIn groep 3 leren kinderen het eerste half jaar (voor de kerstvakantie) bijna alle letters van het alfabet kennen. De mee…
Help uw kind met lezenRegelmatig komt het voor dat leerkrachten uit het basisonderwijs vragen aan ouders of er thuis geoefend kan worden met l…

Leren & studeren: populair wetenschappelijk schrijvenLeren & studeren: populair wetenschappelijk schrijvenHet is maar weinige wetenschappers gegeven: goed en aantrekkelijk schrijven voor een niet-academisch publiek. Zelfs de g…
Rekenen met promillagesRekenen met promillagesEr wordt in het dagelijks leven vaak gerekend met promillages. Denk bijvoorbeeld aan het alcoholpromillage dat al dan ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • Leesplein
  • Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: CITO (http://www.cito.nl/~/media/cito_nl/files/.../cito_ouderfolder_avi.ashx)
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 24-11-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.