Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - Spotgaai (3)

Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - Spotgaai (3) Katniss Everdeen is uit de arena van de hongerspelen ontsnapt, maar Peeta is gevangengenomen. Katniss wil hem graag bevrijden voordat hij helemaal gehersenspoeld wordt door het Capitool. Ze kiest er daarom voor 'de spotgaai' te worden, het symbool voor de opstand tegen het Capitool. Er wordt een reddingsactie uitgevoerd om Peeta te bevrijden, maar dat gaat niet helemaal zoals gepland. Peeta is gehersenspoeld en gedraagt zich niet zoals hij zou moeten, is het mogelijk om hem nog te genezen?

Wat vooraf ging

Spotgaai is deel drie van de hongerspelen trilogie en is het vervolg op deel 1 De Hongerspelen en deel 2 Vlammen. De hongerspelen spelen zich af na de vernietiging van Noord-Amerika, in een staat genaamd Panem. Panem bestaat uit het rijke Capitool en twaalf omringende armere districten. Als straf voor de vroegere rebellie tegen het Capitool, worden 24 tributen, één jongen en één meisje uit elk district geselecteerd in een jaarlijkse loterij, en moeten tegen elkaar strijden in De Hongerspelen. Bij deze spelen moeten de kinderen in een enorme arena tegen elkaar strijden, waarbij het Capitool de hele omgeving beheerst. Het spel gaat door totdat één iemand het spel heeft overleefd. Twee jaar geleden hebben Katniss Everdeen en Peeta Mallark samen de hongerspelen gewonnen. Ze hebben hierbij de regels overtreden en zijn nu een politiek doelwit geworden. Ook hebben ze voor een opstand gezorgd. Peeta en Katniss moeten vrezen voor het leven van hun families. Een jaar later moesten ze allebei opnieuw aan de hongerspelen meedoen, omdat het de kwartskwelling was, de 75ste hongerspelen. Katniss en enkele andere tributen zijn ontsnapt uit de arena. Verschillende tributen waaronder Peeta zijn gevangengenomen. De opstanden die zijn ontstaan door Katniss en Peeta worden groter en groter.

Samenvatting van het boek

Nadat Katniss is gered door de rebellen uit district dertien, raakt Katniss overtuigt dat ze "de spotgaai" moet worden, het symbool voor de opstand tegen het Capitool. Ze heeft hiervoor wel een deal gesloten met de leider van district dertien, president Coin, dat ze immuniteit geeft aan alle winnaars van de hongerspelen die gevangen zijn genomen. Ook eist ze dat zij degene is die president Snow vermoordt, de leider van het Capitool. Tijdens een reddingsactie bevrijden ze Peeta en de andere tributen uit het Capitool. Peeta is tijdens zijn gevangenschap gehersenspoeld, hij gelooft dat Katniss de vijand is en probeert haar te wurgen tijdens hun reünie in district dertien.

De rebellen, waaronder Katniss, nemen de districten langzaam over en beginnen daarna het Capitool zelf aan te vallen. Een aanval op een veilige plek in het Capitool gaat verkeerd, en Katniss en haar team moeten verder het Capitool in vluchten, om zo de president te vinden en te vermoorden. Verschillende leden van Katniss haar team worden vermoord, waaronder Finnick Odair. Uiteindelijk kan Katniss in haar eentje een weg vinden naar het huis van president Snow, welke is opengesteld om kinderen uit het Capitool te laten schuilen. De kinderen worden slechts gebruikt als menselijk schild voor de president. Bommen worden tussen de kinderen geplaatst, en veel kinderen en medisch personeel, waaronder Katniss haar zusje, Prim, worden vermoord. Door de dood van Prim, raakt Katniss mentaal instabiel.

President Snow wordt berechtend en schuldig verklaard. Hij verteld Katniss dat de laatste aanval, die onder andere Prim doodde, was georganiseerd door president Coin en niet door het Capitool. Katniss realiseert zich dat dit de waarheid is en dat het plan is opgezet door haar vroegere vriend Gale. Katniss weet dat ze nu nooit meer hetzelfde naar Gale kan kijken als ze ooit deed, of hij nou wel of niet is betrokken bij Prim's dood. Katniss herinnert zich ook dat Snow en zij een afspraak hadden dat ze niet tegen elkaar zouden liegen. Wanneer van Katniss wordt verondersteld dat ze president Snow gaat vermoorden, realiseert ze zich de waarheid en vermoordt ze president Coin in plaats van Snow. Een rel ontstaat en Snow wordt daarna dood gevonden, hij is gestikt in zijn eigen bloed of verdrukt door de menigte.

Katniss wordt vrijgesproken omdat ze mentaal instabiel is, en gaat terug naar district twaalf, samen met andere mensen gaat ze proberen het district te herbouwen. Peeta keert een paar maanden later ook terug, hij is grotendeels herstelt van zijn hersenspoeling. Katniss weet dat verliefd worden op Peeta onontkoombaar was. Ze weet dat ze Gale's vuur niet nodig had, omdat ze het vuur altijd al in zichzelf had. Ze heeft Peeta nodig, hij symboliseert de hoop die ze nodig had om te overleven. Samen met Haymitch maken Peeta en Katniss een boek waarin alle tributen en anderen die zijn overleden worden geëerd zodat ze niet worden vergeten.

In de epiloog is Katniss een volwassene, meer dan vijftien jaar later. Katniss en Peeta zijn getrouwd en hebben twee kinderen. De hongerspelen zijn over, maar ze bevreest de dag dat ze haar kinderen uit moet leggen hoe ze waren betrokken in de hongerspelen en de oorlog. Wanneer ze verdrietig is, speelt ze een spel waarbij ze alle goede dingen die ze ooit in iemand heeft gezien herhaalt.

Hoofdrolspelers

Katniss Everdeen is de zestien jarige hoofdrolspeelster. Ze is opgegroeid in district twaalf het armste gebied van Panem. Ze leeft met haar moeder en zusje, Primrose. Haar vader overleed voor het verhaal begint tijdens een mijnongeluk. Ze is beste vrienden met Gale Hawthorne. Ze overleefde in het arme district door illegale jacht samen met Gale in het bos buiten de grenzen van het district en verkocht de buit op de zwarte markt. Ze heeft twee keer de hongerspelen overleeft, en is gevlucht naar district dertien. Ze wordt de spotgaai om de rebellen aan te sturen.

Peeta Mellark is een zestienjarige jongen en is geboren in het rijkere gedeelte van district twaalf. Hij is gekozen om de mannelijke tribuut van district twaalf te zijn. Hij redt Katniss haar leven meerde keren, en is verliefd op haar sinds hij haar voor het eerste zag toen ze 5 waren op school, maar hij had nooit genoeg lef om het haar te vertellen tot de spelen. Hij heeft de spelen ook twee keer overleeft. Bij de laatste spelen is hij gevangengenomen en meegenomen naar het Capitool waar hij wordt gehersenspoeld.

Haymitch Abernathy is de mentor van de tributen uit district twaalf, en was de winnaar van de vijftigste hongerspelen. Door de nachtmerries van de spelen is hij depressief geworden en is hij aan de drank geraakt. Eerst wil hij geen moeite doen om Peeta en Katniss te helpen bij de spelen, totdat ze hun kracht bewijzen en hij denkt dat een van hen de spelen kan winnen.

Gale Hawthorne is een twintig jarige jongen en Katniss' beste vriend. Ze hebben elkaar ontmoet in de bossen buiten het district tijdens het jagen.

Finnick Odair is een 24 jarige tribuut. Op 14 jarige leeftijd heeft hij de hongerspelen gewonnen. Hij komt uit district vier. Hij is meegenomen naar district dertien en helpt bij de opstand.

Thema's

Het boek heeft verschillende thema's zoals overleven, armoede, uithongering, vertrouwen, onderdrukking en de effecten van oorlog op anderen. Het boek behandelt de strijd voor zelfbehoud tijdens de hongerspelen. In dit boek speelt ook de waarheid een grote rol. Soms is het in dit boek moeilijk te achterhalen wie nou de waarheid spreekt.

Perspectief

Katniss vertelt het verhaal in de eerste persoon.

Genre

Het genre is science fiction.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in Panem, het vroegere Noord Amerika. Het verhaal speelt zich in de toekomst af, 76 jaar nadat de districten in opstand kwamen tegen het Capitool. Deze opstand wordt gezien als een Derde Wereldoorlog.

Titelverklaring

Spotgaai, in het Engels 'Mockingjay', slaat op Katniss. Er is een revolutie aan de gang gericht tegen het Capitool. Katniss wordt gezien als symbolische held en wordt spotgaai genoemd. Dit is gebaseerd op een vogel die de spotgaai wordt genoemd en een symbool is tegen het Capitool.

Verfilming

Het boek spotgaai werd verfilmd in twee delen. The Hunger Games; Mockingjay Part 1 kwam op 19 november 2014 in de bioscoop. The Hunger Games; Mockingjay Part 2 zal op 20 november 2015 in de bioscoop komen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Spotgaai' door Suzanne Collins'Spotgaai' of in het engels 'Mockingjay' is het derde en laatste boek in de Hongerspelen trilogie, ook wel bekend onder…
De Hongerspelen – TrilogieDe Hongerspelen – TrilogieAmerika in de toekomst, armoede en een keihard regime. Dit zijn de ingrediënten van de trilogie van Suzanne Collins, waa…
De Hongerspelen van Suzanne CollinsDe Hongerspelen of The Hunger Games is een trilogie geschreven door Suzanne Collins. Het boek is begin 2012 verfilmd en…
Boekverslag “De Hongerspelen”, Suzanne CollinsDe Hongerspelen, geschreven door Suzanne Collins wordt steeds populairder, in maart komt zelfs de eerste film uit. Maar…

Vlammen door Suzanne Collins'Vlammen' of in het Engels 'Catching Fire' is het tweede boek in de Hongerspelen/Hunger Games trilogie. Na de spelen van…
Layla Fahad en 'Het boek Layla'Layla Fahad groeide op in het oosten van Afrika, meer bepaald in Eritrea. Layla had er een goed leven onder de vleugels…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Mockingjay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Catching_Fire_(2009_novel)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hunger_Games
  • http://thepiratebay.se/torrent/6571126/Suzanne_Collins_-_De_Hongerspelen_(trilogie)(2008-2010)__NL_Eboo
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 12-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.