Vlammen door Suzanne Collins

'Vlammen' of in het Engels 'Catching Fire' is het tweede boek in de Hongerspelen/Hunger Games trilogie. Na de spelen van vorig jaar is het nog onrustig in Panem. Er gaan dit jaar echter nog veel meer onverwachte dingen gebeuren. Lees hier een samenvatting van het boek.

Belangrijke personages uit het boek

 • Haymitch - De mentor van district twaalf en een oud winnaar van de spelen.
 • Finnick - Een oud winnaar van de spelen. Hij werkt samen met onder andere Katniss en Peeta.
 • Beetee - Een ex-winnaar van de spelen. Hij is goed met elektronica.
 • Katniss Everdeen - De hoofdrolspeelster. Zij gaat vrijwillig naar de hongerspelen als haar zusje wordt getrokken (boek 1).
 • Peeta Mellark - De mannelijke tribuut uit district twaalf. Hij verklaart zijn liefde aan Katniss net voor de spelen.
 • Gale - De beste vriend van Katniss waar ze ook vaak mee gaat jagen. Hij belooft voor haar familie te zorgen tijdens de spelen.
 • Primrose Everdeen - Het zusje van Katniss.
 • De Beroeps - Tributen uit district één, twee en vier. In hun district is het een eer om mee te doen aan de spelen, en dan vooral om te winnen. Zij worden hier dan ook helemaal op getraind.

Samenvatting van het boek

Katniss en Peeta hebben de vierenzeventigste hongerspelen gewonnen. Als gevolg hiervan moeten ze op een winnaarstour door alle districten. Katniss en Peeta hebben echter sinds de spelen niet echt meer met elkaar gesproken, maar nu moeten de liefdesgevoelens zich weer gaan uiten. Katniss heeft ondertussen ook met Gale gezoend en ze weet niet meer wat ze voelt en voor wie. Net voordat ze weggaan komt president Snow langs in het huis van Katniss. Hij gelooft niet in de liefde tussen Katniss en Peeta en denkt dat het gespeeld is. Ze moeten hém overtuigen dat ze echt verliefd zijn. Het lijkt erop dat hij zowel Gale's als haar familie indirect bedreigt.

De eerste stop is het district van Rue, district elf. Peeta belooft in zijn speech wat van zijn overwinningsgeld aan de familie van de overledenen van de voorgaande spelen. Na deze speeches is er een man die een toon fluit waarop iedereen hetzelfde gebaar maakt dat Katniss eerder maakte na de dood van Rue. De man wordt neergeschoten. Peeta en Katniss mogen in de andere districten geen speeches meer geven. Katniss vertelt Peeta dat ze weer verliefd moeten lijken en Peeta vraagt haar dan ook tijdens een interview ten huwelijk. De president gelooft het echter nog steeds niet. Als Katniss weer terug is in district twaalf ziet ze in het huis van de burgemeester op zijn tv dat er opstanden zijn in district acht. Er worden velen vermoord. Nadat ze dit heeft gezien wordt de beveiliging van district twaalf sterk verhoogd. Zo is het elektrische hek om het district geladen met elektriciteit. Het lukt Katniss toch om te gaan jagen en in de bossen en daar ontmoet ze twee vluchtelingen uit district acht die beweren dat district dertien nog steeds bestaat, alleen ondergronds. Katniss moet echter weer terug en weet slim het hek te ontwijken om klaargemaakt te worden voor de bruidsshoot. De stylisten vertellen haar zoveel dat ze erachter komt dat er door het hele land opstanden zijn. Dit jaar is er een speciale editie van de Spelen, namelijk de 'Quarter Quell', die een keer per vijfentwintig jaar voorkomt. De laatste keer moesten er twee keer zoveel tributen gestuurd worden. Dit jaar moeten er echter winnaars getrokken worden. Dus uit alle levende winnaars van het district worden er twee gekozen. District twaalf heeft echter maar drie winnaars: Haymitch, Peeta en Katniss. Katniss is de enige vrouwelijke dus die moet sowieso, verder wordt Haymitch gekozen, maar Peeta besluit zich vrijwillig aan te melden. De deelnemers van district twaalf zijn dus hetzelfde als vorig jaar: Peeta en Katniss. Voordat de Spelen beginnen proberen Katniss en Peeta tributen te vinden die samen willen werken. Ze ontmoeten Finnick, Mags, Beetee en Wiress en nog wat tributen uit verschillende districten. Ze besluiten echter met niemand samen te werken.

Dit jaar vinden de spelen plaats in de jungle. Ze bevinden zich eerst midden op een meertje, dus ze moeten kunnen zwemmen naar land om te kunnen overleven. Dit lukt niet iedereen en met een beetje hulp halen zowel katniss en Peeta het. Ze werken in het begin samen met Finnick en Mags. Peeta krijgt een hartstilstand als hij het einde van de arena bereikt. Finnick kan echter reanimatie toepassen en hij overleeft het incident. Ondertussen gebeurt er van alles: er komt onweer voor dat inslaat in een boom en er hangt een giftige mist. Om dit te overleven wordt Mags gedragen door Katniss en Peeta door Finnick. Katniss kan het echter niet meer aan om Mags te blijven tillen en Mags kiest ervoor zichzelf op te offeren. Vlak na haar dood wordt de groep aangevallen door apen, ook dit overleven ze. Peeta wordt gered door een tribuut die zich opoffert om hem te redden. Katniss, Peeta en Finnick werken ondertussen samen met Johanna, Beetee en Wiress. Wiress is een beetje geobsedeerd, maar Katniss weet van zijn gebrabbel iets te maken. Het speelveld is een klok en in elk uur gebeurd er iets, bijvoorbeeld het onweer.

De beroeps vallen de groep aan en vermoorden Wiress. Nadat de Spelmakers hebben ingegrepen bedenkt Beetee een plan. Hij heeft het plan om gebruik te maken van het onweer en daarmee de andere tributen te elektrocuteren. 's Nachts splitst de groep zich op maar ze worden aangevallen door de overgebleven tributen. Katniss raakt gewond tijdens de actie en Johanna zorgt ervoor dat de tributen niet bij haar komen. Nadat ze weer bij bewustzijn is gekomen, vernietigt ze het elektrisch veld met haar pijl en boog. Als ze wakker wordt is ze niet meer in het spel, ze wordt getransporteerd naar district dertien; het district waarvan iedereen dacht dat het niet meer bestond. Finnick, Beetee en Haymitch zijn bij haar, maar Peeta en Johanna zijn ontvoerd door het Capitool. Haymitch verteld Katniss dat er al vanaf het begin een plan was om haar en Peeta uit de arena te halen. Katniss is het gezicht van de opstand, de opstand is inmiddels in bijna ieder district bekend. De overige winnaars die meededen aan de vijfenzeventigste hongerspelen hebben ervoor gezorgd dat zowel Peeta als Katniss nog in leven zijn. Als ze eenmaal in district dertien aangekomen is vertelt Gale haar dat district twaalf is vernietigd.

Over Suzanne Collins

Suzanne Collins is in 1962 geboren in de Verenigde Staten. In eerste instantie schreef ze voor televisiemakers, maar al snel kwam haar interesse voor kinderboeken. In 2009 kwam haar debuut met 'Gregor de Bovenlander'. Ze werd echter bekend door haar trilogie van de Hongerspelen:
 • Boek 1: De Hongerspelen (The Hunger Games)
 • Boek 2: Vlammen (Catching Fire)
 • Boek 3: Spotgaai (Mockingjay)

Mening over het boek

Ik moet eerlijk zeggen dat ik na het eerste boek geen hoge verwachtingen had van deel 2. Meer omdat ik niet had verwacht dat er na de Spelen nog zóveel kon gebeuren, maar niets is minder waar. Het boek heeft me echt verrast, er gebeuren onverwachte dingen en er is niets voorspelbaar aan het hele boek. Zeker een aanrader om te lezen!
© 2012 - 2023 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Spotgaai' door Suzanne Collins'Spotgaai' of in het engels 'Mockingjay' is het derde en laatste boek in de Hongerspelen trilogie, ook wel bekend onder…
De Hongerspelen van Suzanne CollinsDe Hongerspelen of The Hunger Games is een trilogie geschreven door Suzanne Collins. Het boek is begin 2012 verfilmd en…
Jennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: ineens is ze er. Bekend door haar rol in Silver Linings Playbook. Een goedlachse en charmante begin-t…
De Hongerspelen – TrilogieDe Hongerspelen – TrilogieAmerika in de toekomst, armoede en een keihard regime. Dit zijn de ingrediënten van de trilogie van Suzanne Collins, waa…

Toen mijn vader een struik werdToen mijn vader een struik werdIn het boek “Toen mijn vader een struik werd” vertel Joke van Leeuwen het intrigerende verhaal van Toda, een meisje die…
Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - Spotgaai (3)Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - Spotgaai (3)Katniss Everdeen is uit de arena van de hongerspelen ontsnapt, maar Peeta is gevangengenomen. Katniss wil hem graag bevr…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Suzanne_Collins
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.