De Hongerspelen van Suzanne Collins

De Hongerspelen of The Hunger Games is een trilogie geschreven door Suzanne Collins. Het boek is begin 2012 verfilmd en was een groot kassucces. Dit is een samenvatting en wat achtergrondinformatie over het boek.

Belangrijke personages uit het boek:

  • Katniss Everdeen - De hoofdrolspeelster. Zij gaat vrijwillig naar de hongerspelen als haar zusje wordt getrokken.
  • Peeta Mellark - De mannelijke tribuut uit district 12. Hij verklaart zijn liefde aan Katniss net voor de spelen.
  • Gale - De beste vriend van Katniss waar ze ook vaak mee gaat jagen. Hij belooft voor haar familie te zorgen tijdens de spelen.
  • Primrose Everdeen - Het zusje van Katniss. In eerste instantie wordt zij gekozen voor de spelen.
  • Rue - Het meisje uit district 11; ook zij is 12, net als Primrose. Hierdoor ontstaat een band tussen haar en Katniss.
  • De Beroeps - tributen uit district 1,2 en 4. In hun district is het een eer om mee te doen aan de spelen, en dan vooral om te winnen. Zij worden hier dan ook helemaal op getraind.

Samenvatting van het boek

Katniss Everdeen is een 16 jarig meisje, die sinds de dood van haar vader, voor haar moeder en zusje Primrose moet zorgen. Haar moeder raakte na het ongelijk in de mijnen, waarbij haar vader overleed, in een depressie en kon daardoor niet voor het gezin zorgen. Om voor het gezin te zorgen jaagt ze vaak illegaal in de bossen met haar vriend Gale.

Elk jaar vinden de zogenaamde Hongerspelen plaats. Deze hongerspelen zijn geïntroduceerd nadat 74 jaar geleden de opstand de kop in werd gedrukt. Elk jaar stuurt ieder van de 12 districten 1 jongen en 1 meisje tussen de 12 en 18 jaar oud naar de hongerspelen, slechts 1 kind overleeft het. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt om gekozen te worden. Daarbij kan je ervoor kiezen om wat eten te krijgen, hiervoor wordt de kans groter dat je wordt gekozen.

Totaal onverwacht wordt de 12-jarige Primrose gekozen voor de spelen. Katniss kan dit echter niet verkroppen en kiest ervoor om als vrijwilliger naar de spelen te gaan, zodat haar zusje niet hoeft. De mannelijk speler wordt Peeta Mellark, de bakkerszoon. Na wat korte gesprekken met geliefden beloofd Katniss aan haar zusje te winnen. Ze krijgt van Madge, de dochter van de burgemeester, een speldje van een spotgaai als aandenker aan district 12. Kort daarna gaan Peeta en Katniss richting het Capitool om klaargestoomd te worden voor de Spelen. Tijdens het interview voorafgaande aan de spelen zegt Peeta verliefd te zijn op Katniss. Hierdoor worden Katniss en Peeta nog populairder. Dat waren ze al nadat ze een geweldige indruk achterlieten tijdens de openingsceremonie, doordat hun kleding schitterend was.

Dan is het tijd om met de spelen te beginnen. De districten 1,2 en 4 hebben elk jaar de grootste kans en worden de Beroeps genoemd. Zij worden klaargestoomd voor deze spelen en zij zien het dan ook als een eer om mee te doen. Peeta kiest ervoor om zich bij deze groep aan te sluiten en met ze samen te werken. Katniss voelt zich hierdoor bedrogen, maar als het er echt om gaat kiest Peeta ervoor om haar proberen te redden. Peeta raakt in deze actie zwaargewond in het been door een actie van Cato.
Katniss heeft ondertussen een pact gesloten met de 12-jarige Rue uit district 11, vooral omdat ze heel erg lijkt op Katniss' zusje Primrose. Hun plan is om de voedselvoorraad van de Beroeps te vernietigen. Katniss komt erachter dat de voorraad beschermd is door mijnen en met haar pijl en boog lukt het haar om de mijnen tot ontploffing te brengen en dus de voorraad te vernietigen. Door deze actie is ze aan één oor doof geworden, dit zal tijdens de spelen niet meer goedkomen.

Rue is echter niet op de afgesproken plaats teruggekomen en dus gaat Katniss opzoek. Ze komt erachter dat de jongen uit district 1 haar gevangen heeft genomen en dodelijk verwond. Als reactie hierop schiet Katniss een pijl door hem heen, waarna de jongen overlijdt. Katniss zingt een liedje terwijl Rue stervende is en bedekt haar lichaam met bloemen als eerbetoon.
Kort daarna wordt medegedeeld dat als zowel de jongen als het meisje van hetzelfde district als laatste over is, dat ze dan beiden als winnaar worden aangewezen. Hierdoor wordt het voor Katniss wel heel aantrekkelijk om op zoek te gaan naar Peeta. Ze vindt hem, maar hij is zwaargewond en zal zonder medicijnen niet overleven. Toch probeert ze hem in leven te houden en door hun schijnbare liefde krijgen ze veel sponsors en dus veel goederen. Katniss is er echter niet van overtuigd of haar liefde wel echt is. Tijdens een speciaal feestmaal kunnen de overgebleven tributen iets krijgen wat ze heel hard nodig hebben. Doordat dit in een open veld gebeurt, zijn de tributen wel heel kwetsbaar. Toch lukt het Katniss om het medicijn, dat in het pakketje zat, te pakken.
Tijdens het verzamelen van bessen let Peeta even niet op en Vossensnuit, een andere tribuut, steelt een deel van zijn verzameling. De bessen blijken echter giftig te zijn en Vossensnuit overleeft.

Uiteindelijk zijn alleen Peeta, Katniss en Cato nog over. Na een achtervolging van de Mutts, een soort wolven met de ogen van de dode tributen, gaat ook Cato dood en zo zijn alleen Peeta en Katniss nog over. Het Capitool vindt het echter niet genoeg en er kan toch maar één winnaar zijn van de spelen. De dodelijke bessen waardoor Vossensnuit aan haar einde kwam speelt weer een belangrijke rol. Peeta en Katniss zijn van plan deze tegelijkertijd te nemen waardoor er geen winnaar zal zijn. Het Capitool moet dus wel ingrijpen. Door deze actie die door Katniss verzonnnen is, heeft ze niet alleen de spelmakers, maar ook de leider van het Capitool tegen zich.

Over Suzanne Collins

Suzanne Collins is in 1962 geboren in de Verenigde Staten. In eerste instantie schreef ze voor televisiemakers, maar al snel kwam haar interesse voor kinderboeken. In 2009 kwam haar debuut met 'Gregor de Bovenlander'. Ze werd echter bekend door haar trilogie van de Hongerspelen:
  • Boek 1: De Hongerspelen (The Hunger Games)
  • Boek 2: Vlammen (Catching Fire)
  • Boek 3: Spotgaai (Mockingjay)

Mening over het boek

Een boek van een heel ander kaliber. Het is natuurlijk een gruwelijk idee: 24 kinderen waarvan maar 1 iemand overleeft. Het boek is zo geschreven dat het echt lijkt alsof je er zelf bij bent. De liefdeslijn tussen Peeta en Katniss maakt het helemaal af omdat je echt die spanningen voelt. Dus zeker een aanrader en het is zeker niet zo gruwelijk als het in eerste instantie lijkt.
© 2012 - 2023 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Spotgaai' door Suzanne Collins'Spotgaai' of in het engels 'Mockingjay' is het derde en laatste boek in de Hongerspelen trilogie, ook wel bekend onder…
Boekverslag “De Hongerspelen”, Suzanne CollinsDe Hongerspelen, geschreven door Suzanne Collins wordt steeds populairder, in maart komt zelfs de eerste film uit. Maar…
Vlammen door Suzanne Collins'Vlammen' of in het Engels 'Catching Fire' is het tweede boek in de Hongerspelen/Hunger Games trilogie. Na de spelen van…
De Hongerspelen – TrilogieDe Hongerspelen – TrilogieAmerika in de toekomst, armoede en een keihard regime. Dit zijn de ingrediënten van de trilogie van Suzanne Collins, waa…

Toen mijn vader een struik werdToen mijn vader een struik werdIn het boek “Toen mijn vader een struik werd” vertel Joke van Leeuwen het intrigerende verhaal van Toda, een meisje die…
Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - Spotgaai (3)Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - Spotgaai (3)Katniss Everdeen is uit de arena van de hongerspelen ontsnapt, maar Peeta is gevangengenomen. Katniss wil hem graag bevr…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Suzanne_Collins
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.