Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - De Hongerspelen (1)

Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - De Hongerspelen (1) De hongerspelen is geschreven door Suzanne Collins. Het gaat over Katniss Everdeen die in een post-apocalyptische wereld leeft, in de stad Panem, waar vroeger Noord-Amerika lag. Het Capitool heeft de macht over al haar inwoners en houdt ieder jaar een evenement waarbij 24 kinderen moeten strijden om leven en dood. Katniss en Peeta worden de tributen voor district twaalf. Ze moeten er alles aan doen om te overleven door verbonden te sluiten, andere mensen te doden en de aanvallen van het Capitool te ontlopen.

Inspiratie voor De Hongerspelen

Suzanne Collins heeft gezegd dat haar inspiratie voor de hongerspelen komt door het televisiekijken. Op een zender zag ze mensen het tegen elkaar opnemen in een realityshow en op een andere zender zag ze beelden van de invasie in Irak. Deze twee beelden kwamen samen en het idee voor het boek ontstond. De Griekse mythologie over Theseus was ook een basis voor het verhaal. Collins beschreef Katniss als een futuristische Theseus, en ook Romeinse gladiatoren wedstrijden vormden het verhaal. Ook het verlies van Collins haar vader dankzij de oorlog in de Vietnam Oorlog heeft het verhaal beïnvloed. Ze verloor haar vader op haar elfde.

Samenvatting van het boek

De hongerspelen spelen zich af na de vernietiging van Noord Amerika, in een staat genaamd Panem. Panem bestaat uit het rijke Capitool en twaalf omringende armere districten. District twaalf, waar het verhaal begint, en waar Katniss woont, is gelegen in een steenkool rijke regio waar vroeger de Appalachen lagen. Als straf voor de vroegere rebellie tegen het Capitool waarbij een dertiende district was verwoest, worden 24 tributen, één jongen en één meisje uit elk district geselecteerd in een jaarlijkse loterij, en moeten tegen elkaar strijden in De Hongerspelen. Bij deze spelen moeten de kinderen in een enorme arena tegen elkaar strijden, waarbij het Capitool de hele omgeving beheerst. Het spel gaat door totdat één iemand het spel heeft overleefd.

Bij de 74ste hongerspelen worden voor district twaalf Primrose Everdeen en Peeta Mellark geselecteerd. Primrose is het kleine zusje van de zestien jaar oude Katniss, en Katniss neemt zonder twijfel de plaats van haar zusje in. Peeta Mellark is de zoon van de plaatselijke bakker, een jongen die Katniss kent van school en wie haar ooit twee broden heeft gegeven toen haar familie aan het uithongeren was. Katniss en Peeta worden meegenomen naar het Capitool waar hun dronken mentor, Haymitch Abernathy, de winnaar van de 50ste hongerspelen, hen begeleidt. Dan worden ze publiekelijk voorgesteld aan de bewoners van het Capitool op de televisie door de interviewer Ceasar Flickerman. Tijdens dit interview onthult Peeta live, dat hij al een lange tijd een onbeantwoorde liefde heeft voor Katniss. Katniss denkt dat dit een plot is om aandacht te krijgen van de kijkers. Deze kijkers kunnen namelijk cruciaal zijn voor het overleven tijdens de spelen, ze kunnen hun favoriete tributen giften sturen zoals eten, medicijnen en wapens.

De spelen beginnen en 11 van de 24 tributen overleven de eerste dag niet. Katniss vertrouwt op haar goed-geoefende jachtvaardigheden en haar kennis van de natuur. Hoe verder het spel vordert hoe meer mensen er overlijden. Na een paar dagen ontmoet Katniss, Rue, een twaalf jaar oud meisje uit district 11, en ze sluiten een pact. Rue doet Katniss namelijk erg aan haar zusje denken. Het pact is van korte duur omdat Rue na een paar dagen wordt vermoord door een andere tribuut. Katniss vermoordt de dader. Rue's laatste verzoek is dat Katniss voor haar zingt. Katniss zingt totdat Rue niet meer ademt en bedekt haar wanneer ze dood is met bloemen als een teken van respect naar Rue en verachting naar het Capitool. Op een dag midden in de spelen komt er een bericht dat er een regel is verandert. Er kunnen twee tributen winnen als de laatste 2 overgebleven tributen uit hetzelfde district komen. Waarschijnlijk is deze regel verandert om dat het imago in het Capitool van het verliefde stelletje Katniss en Peeta erg goed is, en het de inwoners willen dat ze allebei overleven. Katniss begint nu naar Peeta te zoeken en ze vindt hem uiteindelijk zwaar gewond. Ze verzorgt hem totdat hij weer beter is en gedraagt zich alsof ze een jong meisje is dat enorm verliefd is om meer support te krijgen van de kijkers en om meer giften te krijgen. Als het koppel uiteindelijk als laatste overblijft, maken de spelleiders de veranderde regel weer ongedaan om zo een dramatisch einde te forceren waarbij de een de ander moet vermoorden. Katniss, die weet dat de spelleiders liever twee winnaars hebben dan geen, pakt twee porties giftige bessen en geeft een portie aan Peeta. Wanneer de spelleiders begrijpen dat het stel zelfmoord probeert te plegen maken ze bekend dat het stel de winnaars zijn.

Hoewel ze het hebben overleefd en als helden worden verwelkomt, wordt Katniss gewaarschuwd door Haymitch dat ze nu een politiek doelwit is geworden nadat ze het Capitool heeft uitgedaagd door zich niet aan de regels te houden. Wanneer Peeta ontdekt dat Katniss haar gedrag naar hem toe nep was en om sympathie te kweken, Is hij erg ontdaan. Katniss weet alleen niet wat ze echt voor hem voelt en ze gaan beiden hun eigen weg.

Hoofdrolspelers

Katniss Everdeen is de zestien jarige hoofdrolspeelster. Ze leeft in district twaalf, welke bekend is om zijn steenkool en is het armste gebied. Ze leeft met haar moeder en zusje, Primrose. Haar vader overleed voor het verhaal begint in een mijnongeluk. Ze is beste vrienden met Gale Hawthorne. Ze overleeft door illegale jacht samen met Gale in het bos buiten de grenzen van het district en verkoopt de buit op de zwarte markt. Ze is vrijwillige tribuut om haar zusje te redden. Ze moet samen het spel in met Peeta Mellark, en hun mentor is Haymitch Abernathy.

Peeta Mellark is een zestienjarige jongen en is geboren in het rijkere gedeelte van district twaalf. Hij is gekozen om de mannelijke tribuut van district twaalf te zijn. Hij redt Katniss haar leven meerde keren, en is verliefd op haar sinds hij haar voor het eerste zag toen ze 5 waren op school, maar hij had nooit genoeg lef om het haar te vertellen tot de spelen.

Haymitch Abernathy is de mentor van de tributen uit district twaalf, en was de winnaar van de vijftigste hongerspelen. Door de nachtmerries van de spelen is hij depressief geworden en is hij aan de drank geraakt. Eerst wil hij geen moeite doen om Peeta en Katniss te helpen bij de spelen, totdat ze hun kracht bewijzen en hij denkt dat een van hen de spelen kan winnen.

Gale Hawthorne is een achttien jarige jongen en Katniss' beste vriend. Ze hebben elkaar ontmoet in de bossen buiten het district tijdens het jagen.

Thema's

Het boek heeft verschillende thema's zoals armoede, uithongering, vertrouwen, onderdrukking en de effecten van oorlog op anderen. Het boek behandelt de strijd voor zelfbehoud van de inwoners van Panem gedurende de tijd van de hongerspelen.

Perspectief

Katniss vertelt het verhaal in de eerste persoon.

Genre

Het genre is science fiction.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in Panem, het vroegere Noord Amerika. Het grootste gedeelte is in de arena die het Capitool heeft gemaakt en waar de hongerspelen zich afspelen. Het verhaal speelt zich in de toekomst af, 74 jaar nadat de districten in opstand kwamen tegen het Capitool.

Verfilming

De Hongerspelen werd in 2012 verfilmd. Op 21 maart kwam de film in de Nederlandse bioscopen onder de naam The Hunger Games.

Vervolg

De Hongerspelen is deel 1 van De Hongerspelen Trilogie. Het wordt vervolgd door deel 2 Vlammen en deel 3 Spotgaai.

Lees verder

© 2012 - 2024 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Spotgaai' door Suzanne Collins'Spotgaai' of in het engels 'Mockingjay' is het derde en laatste boek in de Hongerspelen trilogie, ook wel bekend onder…
De Hongerspelen van Suzanne CollinsDe Hongerspelen of The Hunger Games is een trilogie geschreven door Suzanne Collins. Het boek is begin 2012 verfilmd en…
Boekverslag “De Hongerspelen”, Suzanne CollinsDe Hongerspelen, geschreven door Suzanne Collins wordt steeds populairder, in maart komt zelfs de eerste film uit. Maar…
De Hongerspelen – TrilogieDe Hongerspelen – TrilogieAmerika in de toekomst, armoede en een keihard regime. Dit zijn de ingrediënten van de trilogie van Suzanne Collins, waa…

Vlammen door Suzanne Collins'Vlammen' of in het Engels 'Catching Fire' is het tweede boek in de Hongerspelen/Hunger Games trilogie. Na de spelen van…
Layla Fahad en 'Het boek Layla'Layla Fahad groeide op in het oosten van Afrika, meer bepaald in Eritrea. Layla had er een goed leven onder de vleugels…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hunger_Games
  • http://thepiratebay.se/torrent/6571126/Suzanne_Collins_-_De_Hongerspelen_(trilogie)(2008-2010)__NL_Eboo
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 30-08-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.