Layla Fahad en 'Het boek Layla'
Layla Fahad groeide op in het oosten van Afrika, meer bepaald in Eritrea. Layla had er een goed leven onder de vleugels van haar grootmoeder. Haar moeder had het gezin verlaten en haar vader zag ze maar af en toe. Layla speelde met haar vrienden in het dorp, haalde water aan de waterput en genoot van haar zorgeloze bestaan. Toch kwam daar plots abrupt een einde aan. Haar vader haalde haar weg uit haar vertrouwde omgeving en nam haar - samen met haar zus en broer - mee naar een vreemd continent.
Voor de burgeroorlog op de vlucht
Op haar veertiende beleefde Layla de eerste schok van haar leven. Samen met een stiefmoeder en stiefzus (waar ze nog nooit eerder van gehoord had) werd ze door haar vader weggehaald bij haar grootmoeder. Door de voortdurende spanningen in het Oost-Afrikaanse land werd het er te onveilig voor haar vader en hij had een vlucht via Soedan uitgedokterd. Uiteindelijk kwam Layla samen met haar broer en zus terecht in Nederland.
Eerste huwelijk
De eerste maanden in haar nieuwe vaderland werden ze opgevangen in allerlei asielcentra en opvangtehuizen. Dit was geen pretje voor Layla want van haar vader mocht ze helemaal niets. Ze moest voortdurend op de kamer blijven zitten en ze mocht geen plezier maken met leeftijdsgenoten. Layla voelde zich op dat moment heel ongelukkig. De tiener zocht alleen wat liefde en genegenheid, maar die kreeg ze zowel van haar vader als stiefmoeder niet. Haar stiefmoeder slaagde er zelfs in haar vader voortdurend op te jutten zodat Layla er ook nog slaag bovenop kreeg. Uiteindelijk leerde ze een paar mensen kennen en muisde ze er stiekem vanonder om even bij andere mensen te zijn. Wanneer haar stiefmoeder op een dag merkt dat Layla uit een kamer van man komt, gaat haar vader helemaal door het lint. Hij huwelijkt zijn dochter uit en dat op haar veertiende!
Getrouwd meisje
Voor de Nederlandse wet kan je uiteraard niet trouwen op je veertiende, maar daardoor moet Layla zeggen dat ze zestien is. Ze moet haar broer en zus achterlaten bij haar tirannieke vader en moet gaan samenwonen met een jongen die ze amper kent. Uiteraard wil die ook seksuele relatie, maar daar is Layla helemaal niet klaar voor. Uiteindelijk voelen beide jongeren zich heel ongelukkig en Layla besluit om weer naar haar vader te gaan. Ze gelooft nog altijd dat hij zachtaardig kan zijn en denkt dat ze daar toch een beter leven zal hebben.
Sjaak
Al snel krijgt Layla weer slaag en ze vraagt zich af of ze wel de juiste beslissing heeft genomen. Onderweg naar school leert ze de Nederlandse Sjaak kennen en ze worden algauw dolverliefd. Sjaak wil Layla voor altijd bij zich en ze besluit weg te lopen van haar ouderlijke huis. Ze heeft het moeilijk om haar broer en zus achter te laten, maar ze wil alleen maar een gelukkig leven met haar Sjaak. In het begin moet ze in een vluchthuis verblijven, maar algauw wonen de tieners samen en stellen ze het goed. Tot Sjaak begint te twijfelen aan zichzelf, aan zijn geloof en zijn relatie.
Jacob
Layla weet dat ze heel erg van Sjaak houdt, maar hij is vaak zichzelf niet meer. Hij komt niet haar huis en brengt zijn tijd in de moskee door. Hij bekeert zich tot de islam en Sjaak wordt Jacob. Uiteindelijk krijgen ze samen nog twee kinderen, maar na een heel lange knipperlichtrelatie zet Jacob er een definitief punt achter. Layla voelt zich opnieuw eenzaam en weet niet hoe ze het huishouden met twee kinderen moet beredderen. Ze ziet het allemaal niet meer zo goed zitten.
Derde huwelijk
Haar dochter vraagt Layla waarom ze niet hertrouwt en vriendinnen uit de moskee gaan op zoek naar een nieuwe man. Layla weet dat dit haar misschien kan redden van de ondergang. Ze heeft een man nodig die haar kan steunen en helpen. Uiteindelijk stapt ze voor een derde keer in het huwelijksbootje, maar opnieuw brengt het haar geen geluk. Ze blijft de tweede vrouw van de man te zijn en hij neemt het niet zo nauw met trouw. Hij schenkt haar wel nog een zoon, maar de relatie loopt na een goed jaar op de klippen.
Alleenstaande moeder
Na drie huwelijken is het voor Layla genoeg geweest. Van Sjaak had ze echt gehouden en ze was ook gelukkig geweest, maar met haar eerste en derde man had ze nooit een band gevoeld. Layla beseft dat ze sterk moet zijn voor haar drie kinderen en dat ze het uiteindelijk wel alleen aan kan. Ze heeft trouwens de steun van haar broer en zus en van een paar vriendinnen uit haar omgeving. Ze beseft dat ze geen hulp meer nodig heeft van een man en besluit om verder 'alleen' door het leven te gaan. Ze vindt ook steun in haar geloof en hoopt vanaf nu de verloren tijd met haar kinderen helemaal in te halen.
Het boek Layla
- Schrijvers: Layla Fahad en Jacqueline Hoefnagels
- Jaar: 2011
- Uitgeverij: De Boekerij
- ISBN: 978-90-225-5654-2
- Omslagbeeld: Sietske Raaijmakers