Boven is het stil

Boven is het stil Dit is een boekverslag van het boek 'Boven is het stil' het is geschreven door Gerbrand Bakker. Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 2006. Het boek heeft 264 bladzijdes.

Titel:

Boven is het stil, het boek heet zo omdat Helmer zijn vader naar boven stuurt aan het begin van het boek om hem daar dood te laten gaan. Als er dan bezoek komt moet zijn vader doen alsof hij dood is, hij moet dus stil zijn.

Samenvatting:

Helmar van Wonderen stuurt zijn vader naar boven. Hij begint het huis beneden leeg te halen en opnieuw te verven en ontwrichten en hij begint te wachten totdat zijn oude zieke vader nu eens eindelijk gaat sterven. Op een dag staat er in het donker iemand naar zijn huis te kijken. Hij vraagt zich af wie het is maar als hij later kijkt staat er niemand meer. Een tijdje daarna krijgt hij een brief van Riet de vrouw met wie zijn verdronken tweelingbroer Henk zou gaan trouwen. In deze brief staat dat ze weer contact op wil nemen met Helmar. Ze spreken af en bij deze ontmoeting praat riet alleen maar over haar en Henk. Ook zegt ze dat ze een zoon heeft die ook Henk heeft, ze vraagt of deze Henk misschien bij Helmar op de boerderij kan werken omdat hij thuis niks doet en alleen maar in zijn bed ligt. Helmar wordt de hele tijd in de gaten gehouden door zijn buurvrouw Ada en die de hele tijd vraagt hoe het met zijn vader gaat.

Als Helmar zijn vader eindelijk is gestorven, valt er een last van Helmar af en komt er een oude bekende opduiken. Samen met deze bekende gaat hij op vakantie naar Denemarken waar hij het hele boek al over heeft gedroomd. Het boek eindigt dat hij in Denemarken bovenop een heuvel staat en dat hij dan recht in de ogen van een schaap kijkt en dat hij zich heel eenzaam voelt wat hij ook al zijn hele leven is.

Hoofdpersonen:

  • Helmar 55 jaar zwart haar helft van de tweeling
  • Henk Is gestorven op 19 jarige leeftijd doordat de auto in het water reed, tweeling
  • Vader vader van Helmar en Henk ligt bijna het hele boek boven in een kamertje
  • Riet de vroegere verloofde van de verdronken Henk
  • Henk zoon van riet, komt bij Helmar werken, is vernoemd naar broer Henk
  • Ada Nieuwsgierige buurvrouw
  • Jaap Vroegere knecht van de vader van Helmar en als Henk een vriendin heeft wordt hij Helmars nieuwe vriend

Thematiek:

2 motieven:
  1. Helmar leidt het leven dat zijn broer Henk eigenlijk zou moeten leiden. Doordat zijn broer Henk op 19 jarige leeftijd is overleden moet Helmar de boerderij runnen wat eigenlijk zijn broer zou gaan doen. Hierdoor leidt hij niet zijn eigen leven maar eigenlijk dat van zijn overleden broer. Het hele boek draait hier eigenlijk om dus ik vind het goed uitgewerkt.
  2. Moeilijke vader-zoonrelatie, doordat Helmars vader altijd Henk voortrok omdat die de boerderij over zou nemen heeft Helmar een hekel aan zijn vader omdat hij altijd 2de keus was. Toen Henk dood was moest Helmar tegen zijn zin de boerderij overnemen hij heeft dit zijn vader altijd kwalijk genomen. Nu zijn vader oud is brengt hij hem naar boven om hem daar te laten liggen totdat hij sterft, dit is zijn wraak. Ook dit vind ik goed uitgewerkt want hij doet zijn vader naar boven en daar draait het boek om.

Perspectief:

Het perspectief is een ik-vertel situatie, je ziet het hele boek door de ogen van Helmar.

Wat wil de schrijver zeggen:

Dat je je eigen leven moet leiden en niet een leven moet gaan leiden wat je eigenlijk niet wil, maar wat van anderen moet.

Recensies:

De Volkskrant, 24 maart 2006
´Boven is het stil is een fantastische roman, die iedereen moet lezen.
Daar hebben we de kracht van de roman te pakken: we lezen een ogenschijnlijk eenvoudig verhaal, maar onderhuids voelen we aan alle kanten spanningen.

Noord-Hollands Dagblad, 9 maart 2006
bleke beschrijvingen van provinciaal leed, gebracht door een beginneling die overduidelijk een probleem heeft met de delete-toets van zijn tekstverwerker.´

Wel/Niet:

Ik zou het boek niet aanraden omdat het echt saai is en de hele tijd over hetzelfde gaat, ook is het heel erg gedetailleerd, er wordt van alles verteld wat helemaal niet nodig is. Het is wel een boek wat makkelijk leest als het je niet uitmaakt wat voor verhaal het is.
© 2012 - 2024 Leannemunnik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Jasper en zijn knecht van Gerbrand BakkerrecensieBoekrecensie: Jasper en zijn knecht van Gerbrand BakkerJasper en zijn knecht is een boek van Gerbrand Bakker. Het is een soort dagboek waarbij hij gedurende een jaar per maand…
Je kunt een hond niets aflerenEr zijn heel veel gedragingen van een hond die een hond eigen zijn maar die eigenlijk niet gewenst zijn in een gewoon hu…
Evolutionair gelijk: kolibrie en kolibrievlinderEvolutionair gelijk: kolibrie en kolibrievlinderIn de evolutie zijn er vele bijzondere dieren ontstaan. Twee daarvan zijn de kolibrie en de kolibrievlinder. Zoals de na…

Layla Fahad en 'Het boek Layla'Layla Fahad groeide op in het oosten van Afrika, meer bepaald in Eritrea. Layla had er een goed leven onder de vleugels…
De reunie - Simone van der VlugtSabine herinnert zich steeds meer over haar oude vriendin, Isabel, die plots verdween. Altijd is er gedacht dat een vrie…
Leannemunnik (20 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.