De reunie - Simone van der Vlugt

Sabine herinnert zich steeds meer over haar oude vriendin, Isabel, die plots verdween. Altijd is er gedacht dat een vriendin van Isabel de laatste was die haar in leven heeft gezien. Isabel had later op die dag nog een afspraak met Olaf, maar waarom wist de politie daar niets van? Waarom is Sabine haar gevolgd? Waarom is wat Sabine gezien heeft zo erg dat ze die gedachtes verdrongen heeft? Waarom is het lichaam überhaupt nooit gevonden? Zou Olaf dan de laatste zijn die haar in leven zag?

Samenvatting

Het verhaal wordt vertelt vanuit de ik-persoon Sabine Kroese, een vrouw van in de 20 die na een depressie, ofwel burn-out, weer aan het werk kan en begint met het werken van halve dagen. Op haar werk is de sfeer enorm veranderd. Renée verspreidt allerlei geruchten over haar, waardoor haar collega’s erg wantrouwig tegenover haar zijn. Dit laat haar dan ook terugdenken aan haar middelbare schooltijd in Den Helder, waar ze vroeger erg gepest werd. In de krant ziet ze een stukje staan over een reünie van haar school en ziet het dan ook gelijk al niet zitten. Op haar werk komt ze Olaf tegen, iemand die haar ontzettend aan Bart, haar vroegere vriendje, doet denken en krijgt een relatie met hem. Hoe dichterbij de reünie komt, des te meer ze zich van Isabel, haar voormalige beste vriendin, kan herinneren. Sabine verloor Isabel op de middelbare school aan een populair groepje en werd daar vervolgens ook door gepest, toen Isabel plotseling verdween. Ze herinnerde zich gek genoeg niets van de dagen rondom de vermissing van Isabel en had dat volgens haar psychologe verdrongen. Stukje bij beetje worden de gebeurtenissen die 9 jaar geleden afspeelden steeds duidelijker en keerden de herinneringen terug. Sabine doet er alles aan om in aanraking met de waarheid te komen en besluit toch naar de reünie te gaan.

Sabine gaat vaak terug naar Den Helder om herinneringen op te halen. Ze komt erachter dat haar vroegere conciërge al zijn katten een naam heeft gegeven die afgeleid zijn van vermiste of vermoorde meisjes, en dat Olaf vroeger iets met Isabel heeft gehad en daar niets tegen Sabine over gezegd heeft. Ze verdenkt Olaf van de moord op Isabel. Nadat Sabine echter door Olaf gewurgd wordt, komen alle herinneringen weer terug en valt alles op zijn plaats.

Verhaaltechniek

Belangrijkste personages

Sabine Kroese
Een vrouw van begin 20, die na het krijgen van een burn-out, hierdoor misschien niet volledig stabiel, weer aan het werk gaat. Een vrouw met een lief, soms wat soft, karakter, iemand die altijd voor haar vrienden klaar staat. Erg nieuwsgierig, moet en zal weten wat er met Isabel gebeurd is. Van binnen is ze heel onzeker.

Olaf
Olaf was een vriend van de broer van Sabine. Hij werkt op dezelfde bank als haar en ze krijgen een relatie. Agressief type wanneer hij wordt afgewezen, maar heeft over het algemeen wel goede en lieve bedoelingen door Sabine bijvoorbeeld te helpen met Renée. Hij is vaak jaloers en snel gewelddadig. Hij heeft lang, blond haar en is knap.

Isabel
Meisje dat op 15 jarige leeftijd werd vermoord. Ze was erg populair op school, was erg gemeen en pestte Sabine vaak. Ze leed aan epilepsie, waar Sabine haar vroeger vaak mee hielp. Ze heeft een mooi uiterlijk en lang donker haar.

Setting

Het verhaal speelt zich af in Den Helder en Amsterdam. In Den Helder heeft Sabine gewoond en daar is Isabel vermoord, in de Donkere Duinen om precies te zijn. Tijdens het verhaal bevindt Sabine zich bijvoorbeeld in Den Helder bij het huis van meneer Groesbeek, het huis van Isabel, haar oude middelbare school, in Amsterdam op haar werk en bij haar thuis.

Het heden van het verhaal speelt zich af van 6 mei 2004 tot eind juni 2004, maar bevat ook flashbacks die uit 1995 komen.
Sabine moeten zich staande houden tegenover haar collega Renée en probeert de waarheid achter de vermissing van Isabel te achterhalen.

Tijdsopbouw

In de proloog wordt er vertelt over een meisje (Isabel), die op de fiets naar haar afspraak toe rijdt, gevolgd door 43 hoofdstukken zonder titel. Er wordt vertelt vanuit het nu, wat Sabine allemaal meemaakt en waarneemt, op een chronologische volgorde. De flashbacks die tussendoor verschijnen, zorgen ervoor dat het totaalplaatje niet chronologisch meer is. Het verhaal wordt afgesloten met een epiloog waar duidelijk wordt wie de moordenaar is.

Isabel verdwijnt op 8 mei 1995, waardoor Sabine er vervolgens 9 jaar later achter komt dat zij nodige informatie over de verdwijning van Isabel verdrongen heeft. Stukje bij beetje komen de herinneringen van Sabine over die dag terug en beseft dat ze getuige was van de moord op Isabel. Ze vertelt de politie waar haar lijk ligt en dat wordt vervolgens opgegraven. Uiteindelijk blijkt dat Sabine zelf degene is die Isabel heeft vermoord en hoopt dat ze dit weer een tweede keer zal verdringen. Ze vertrekt naar Spanje, naar haar ouders en neemt afscheid van Bart en haar werk.

Motieven

Er is niet echt sprake van leidmotieven in dit boek, er is geen voorwerp dat in het verhaal erg van belang is. Wel zijn er verschillende verhaalmotieven:

Verdringing
Sabine heeft vroeger iets vreselijks meegemaakt en heeft dat toen verdrongen. Het hele verhaal lang probeert ze erachter te komen wat het dan precies was wat ze verdrongen heeft. Aan het eind van het verhaal komt ze erachter en wil het weer het liefst zo snel mogelijk opnieuw vergeten.

Wraak
Sabine kan haar collega Renée niet uitstaan omdat ze vreselijk betweterig is en alle functies in beslag neemt. Ook wil ze wraak nemen Isabel, die bij het zogenaamde populaire groepje hoorde en haar constant pestte.

Pesten
Vroeger werd Sabine vaak gepest door het populaire groepje. Ook op haar werk wordt ze vaak nagekeken en door de uitspraken van Renée wantrouwen haar collega’s haar.

Jaloezie
Isabel behoorde vroeger tot het populaire groepje. Isabel was, in tegenstelling tot zichzelf, knap en populair. Renée had op het werk een hogere functie dan Sabine heeft en was daar jaloers op.

Herleven verleden
Sabine wordt op het werk niet echt geaccepteerd, net zoals ze op de middelbare school buiten het populaire groepje viel. Vroeger was ze hopeloos verliefd op Bart en komt nu Olaf tegen, die op het eerste gezicht erg op hem lijkt. Door de herkenbare gebeurtenissen komt ze steeds meer te weten over haar verleden en wat er precies gebeurd is met de verdwijning van Isabel.

Verteller

Het boek is geschreven vanuit Sabine, de ik-persoon, vanuit haar perspectief en waarnemingen.

Focalisator

Het boek is geschreven vanuit Sabine’s waarnemingen, vanuit wat zij meemaakt. Je leest de gebeurtenissen waarin ze zich bevindt, wat ze denkt en voelt en simpelweg alles wat in haar omgaat.

Thema

Het thema van het verhaal is verdwijning. De verdwijning van Isabel, maar ook de verdwijningen van de herinneringen van Sabine. Gek genoeg weet ze niets meer van de dagen rondom de verdwijning van Isabel, omdat ze deze verdrongen heeft. Beetje bij beetje begint ze zich dingen weer te herinneren en uiteindelijk valt alles op zijn plaats.

Verklaring titel

Ergens in het begin van het verhaal verschijnt er in de krant een bericht over een reünie van haar oude school. Sabine ziet het gelijk niet zitten, maar krijgt vervolgens steeds flashbacks die gaan over de verdwijning van Isabel. Ze is klaar voor de waarheid en wil nu werkelijk alles achterhalen. De reünie komt overigens maar in één hoofdstuk naar voren en komt daarna ook niet meer ter sprake.

Reünie betekent ook “hereniging”of “samenkomst”. Vroeger had Sabine een relatie met Bart, wat later ook weer zo was. Ook wordt er eens in het boek gesproken over een Sabine Een en een Sabine Twee. Vroeger was ze altijd heel verlegen en ingetogen, later wat uitbundiger. Aan het eind van het boek viel dit samen: Sabine Een en Sabine Twee zijn herenigd.
© 2012 - 2024 X-laau, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Vriendschapsbrood; een zoete smaaksensatie met fruitWie eens dit overheerlijke brood/gebak heeft geproefd, vergeet het nooit weer. Na tien dagen, voeden, roeren, rijzen en…
Boekverslag: 'De Amulet'Boekverslag: 'De Amulet'Dit is mijn boekverslag over het boek "De Amulet". Dit boek is geschreven door Simone van der Vlugt.

Boven is het stilBoven is het stilDit is een boekverslag van het boek 'Boven is het stil' het is geschreven door Gerbrand Bakker. Het boek is voor het eer…
Boekverslag RobinsonBoekverslag RobinsonHet boek Robinson, geschreven door Doeschka Meijsing, gaat over een meisje (Robinson) dat is verhuisd en op een nieuwe s…
X-laau (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.