Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - Vlammen (2)

Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - Vlammen (2) Katniss heeft vorig jaar de hongerspelen gewonnen, maar heeft de regels van het Capitool overtreden en voor een opstand gezorgd. Hierdoor is ze een politiek doelwit geworden. Haar familie en vrienden lopen groot gevaar. Dit jaar wordt voor het 75ste jaar de hongerspelen gehouden. Wanneer ze wordt gekozen om mee te doen, en samen met Peeta opnieuw het gevaar moet trotseren, ontstaat er een opstand door het hele land. Moet het stel wel of niet een verbond sluiten met andere tributen, en hoe komen ze hier allemaal levend uit?

Wat vooraf ging

Vlammen is deel twee van De Hongerspelen trilogie, het is het vervolg op deel 1 De Hongerspelen en wordt gevolgd door deel 3 Spotgaai. De hongerspelen spelen zich af na de vernietiging van Noord Amerika, in een staat genaamd Panem. Panem bestaat uit het rijke Capitool en twaalf omringende armere districten. Als straf voor de vroegere rebellie tegen het Capitool waarbij een dertiende district werd verwoest, worden 24 tributen, één jongen en één meisje uit elk district geselecteerd in een jaarlijkse loterij, en moeten tegen elkaar strijden in de hongerspelen. Bij deze spelen moeten de kinderen in een enorme arena tegen elkaar strijden, waarbij het Capitool de hele omgeving beheerst. Het spel gaat door totdat één iemand het spel heeft overleefd. Vorig jaar hebben Katniss Everdeen en Peeta Mallark samen de hongerspelen gewonnen. Ze hebben hierbij de regels overtreden en zijn nu een politiek doelwit geworden. Ook hebben ze voor een opstand gezorgd. Peeta en Katniss moeten sinds ze uit de arena zijn gekomen vrezen hoor hun leven en dat van hun families.

Samenvatting van het boek

Katniss en Peeta beginnen een zegetoer nadat ze de spelen hebben gewonnen. Op de dag dat ze vertrekken komt president Snow op bezoek bij Katniss. Hij zegt dat hij boos is dat Peeta en zij de regels hebben gebroken door beiden de hongerspelen te winnen. Door tegen het Capitool in te gaan heeft ze voor een opstand gezorgd in andere districten.

De eerste stop van de zegetoer is district elf, hier komt Rue vandaan, het meisje waarmee Katniss bevriend is geraakt tijdens de spelen. Gedurende de ceremonie houdt Katniss een korte toespraak waarin ze de bewoners bedankt voor hun tributen. Wanneer ze dat heeft gedaan fluit een oude man het liedje dat Rue altijd floot wanneer ze veilig was in de arena. Dit liedje is een signaal en iedereen maakt het gebaar dat Katniss ook maakte naar Rue, toen Rue was overleden. Katniss en Peeta gaan verder met hun reis door alle districten. Gedurende een publiekelijk interview vraagt Peeta, Katniss ten huwelijk. Hiermee hopen ze met het conflict tussen Katniss en president Snow af te rekenen. Ondanks deze poging, is er nog steeds heel veel commotie in de andere districten.

Kort nadat Katniss is teruggekeerd naar district 12, haar eigen district, ontmoet ze twee vluchtelingen uit district acht. Ze vertellen hun theorie aan Katniss over district dertien, dit district zou nooit zijn weggevaagd en ze zouden er ondergronds zijn gaan wonen. Het Capitool speelt namelijk altijd hetzelfde filmpje af uit district dertien in plaats van een nieuwe film op te nemen, op dit filmpje is altijd een spotgaai te zien die langs vliegt.

Iets later wordt onthuld dat bij de 75ste hongerspelen, 24 tributen worden gedwongen die hebben de voorgaande jaren hebben gewonnen. Dit wordt gedaan als eer voor de kwartskwelling, die elke 25 jaar wordt gehouden, en het Capitool de kans geeft om de regels aan te passen. Ze weten dat Peeta en Katniss allebei voor de tweede keer mee moeten gaan doen aan de spelen, en ze hopen dat ze allebei zullen verliezen en dat zo de opstand in de districten zal ophouden. Katniss beslist dat ze er alles aan zal doen om Peeta te beschermen, terwijl Peeta vastbesloten is Katniss te beschermen. Peeta vertelt in een interview dat Katniss en hij stiekem zijn getrouwd en dat Katniss zwanger is.

Gedurende de kwartskwelling, werken Peeta en Katniss samen met twee andere winnaars, Finnick Odair en Mags, beiden uit district vier. Nadat Mags overlijdt tijdens de spelen, bundelen de overgebleven drie krachten met Johanna Mason, Beetee en Wiress. Wiress bewijst dat ze erg slim is door er achter te komen dat de arena deze keer is georganiseerd als klok, alle rampen gebeuren in tijdsvolgorde. Wanneer Wiress is vermoord, komt Katniss achter Beetee's plan om de twee andere tributen te elektrocuteren. In plaats daarvan leidt Katniss de elektriciteit door het krachtveld die de arena omringt. Hierdoor vernietigt ze de grens van de arena en komt ze in een tijdelijke verlamming.

Wanneer ze ontwaakt is ze getransporteerd naar district dertien, de plek waarvan de meeste mensen dachten dat het totaal vernietigd was. Finnick, Beete, Gale en Haymitch zijn daar ook heen gekomen. Peeta en Johanna zijn gevangengenomen door het Capitool. De tributen in district dertien zijn ontsnapt door uit de arena te breken. Gale vertelt dat Katniss haar familie heeft kunnen ontsnappen naar district dertien, maar district twaalf gebombardeerd en vernietigd is.

Hoofdrolspelers

Katniss Everdeen is de zestien jarige hoofdrolspeelster. Ze leeft in district twaalf, wat bekend staat om zijn steenkool en is het armste gebied. Ze leeft met haar moeder en zusje, Primrose. Haar vader overleed voor het verhaal begint tijdens een mijnongeluk. Ze is beste vrienden met Gale Hawthorne. Katniss overleeft in het arme district door illegale jacht samen met Gale in het bos buiten de grenzen van het district, en verkoopt de buit op de zwarte markt. Ze is vrijwillige tribuut om haar zusje te redden. Ze moet samen het spel in met Peeta Mellark, hun mentor is Haymitch Abernathy.

Peeta Mellark is een zestienjarige jongen en is geboren in het rijkere gedeelte van district twaalf. Hij is gekozen om de mannelijke tribuut van district twaalf te zijn. Hij redt Katniss haar leven meerde keren, en is verliefd op haar sinds hij haar voor het eerste zag toen ze 5 waren op school, maar hij had nooit genoeg lef om het haar te vertellen tot de spelen.

Haymitch Abernathy is de mentor van de tributen uit district twaalf, en was de winnaar van de vijftigste hongerspelen. Door de nachtmerries van de spelen is hij depressief geworden en is hij aan de drank geraakt. Eerst wil hij geen moeite doen om Peeta en Katniss te helpen bij de spelen, totdat ze hun kracht bewijzen en hij denkt dat een van hen de spelen kan winnen.

Gale Hawthorne is een achttien jarige jongen, en Katniss haar beste vriend. Ze hebben elkaar ontmoet in de bossen buiten het district tijdens het jagen.

Finnick Odair is een 24 jarige tribuut. Op 14 jarige leeftijd heeft hij de hongerspelen gewonnen. Hij komt uit district vier.

Mags is Finnicks 80 jarige mentor, en komt dus ook uit district vier. Ze kan moeilijk lopen en daarom moet Finnick haar dragen.

Johanna Mason is erg sarcastisch en heeft de hongerspelen wreed gewonnen. Ze komt uit district zeven.

Beetee and Wiress zijn een ouder koppel uit district drie. Ze zijn uitzonderlijk slim.

Thema's

Het boek heeft verschillende thema's zoals overleven, armoede, uithongering, vertrouwen, onderdrukking en de effecten van oorlog op anderen. Het boek behandelt de strijd om zelfbehoud tijdens de hongerspelen. De tributen willen geen mensen vermoorden maar willen zelf ook niet vermoord worden. De keuze eten of gegeten worden is hier erg moeilijk.

Perspectief

Katniss vertelt het verhaal in de eerste persoon.

Genre

Het genre is science fiction.

Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in Panem, het vroegere Noord-Amerika. Het grootste gedeelte is in de arena die het Capitool heeft gemaakt en waar de hongerspelen zich afspelen. Het verhaal speelt zich in de toekomst af, 75 jaar nadat de districten in opstand kwamen tegen het Capitool.

Verfilming

Het boek vlammen is verfilmd en kwam op 20 november 2013 in de bioscoop onder de naam The Hunger Games: Catching Fire.

Lees verder

© 2012 - 2023 Sanj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Hongerspelen – TrilogieDe Hongerspelen – TrilogieAmerika in de toekomst, armoede en een keihard regime. Dit zijn de ingrediënten van de trilogie van Suzanne Collins, waa…
'Spotgaai' door Suzanne Collins'Spotgaai' of in het engels 'Mockingjay' is het derde en laatste boek in de Hongerspelen trilogie, ook wel bekend onder…
De Hongerspelen van Suzanne CollinsDe Hongerspelen of The Hunger Games is een trilogie geschreven door Suzanne Collins. Het boek is begin 2012 verfilmd en…
Vlammen door Suzanne Collins'Vlammen' of in het Engels 'Catching Fire' is het tweede boek in de Hongerspelen/Hunger Games trilogie. Na de spelen van…

Toen mijn vader een struik werdToen mijn vader een struik werdIn het boek “Toen mijn vader een struik werd” vertel Joke van Leeuwen het intrigerende verhaal van Toda, een meisje die…
Boekverslag “De Hongerspelen”, Suzanne CollinsDe Hongerspelen, geschreven door Suzanne Collins wordt steeds populairder, in maart komt zelfs de eerste film uit. Maar…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Catching_Fire_(2009_novel)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hunger_Games
  • http://thepiratebay.se/torrent/6571126/Suzanne_Collins_-_De_Hongerspelen_(trilogie)(2008-2010)__NL_Eboo
Sanj (108 artikelen)
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.