Boekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk Bracke

Boekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk Bracke Helen Vreeswijk en Dirk Bracke, allebei bekend van diverse boeken voor jongeren, bundelen hun krachten in het boek Over the edge. Een boek over een gefrustreerde jongen die in zijn wanhoop heel erg de fout ingaat. Een boek dat goed te lezen is, maar niet geschikt voor lezers met een zwakke maag.

Wie zijn de hoofdpersonen?

De belangrijkste hoofdpersoon in Over the edge is Chris. Hij is vijftien jaar oud en gefrustreerd omdat hij niet moeders mooiste is. De meisjes zien hem niet staan en hij beschouwt zichzelf als een loser. Ondertussen is hij ook heel wreed van karakter. Hij is sadistisch ingesteld en vindt het fijn om mensen te zien lijden. Aan de andere kant kan hij wel heel goed met dieren omgaan. Fien is het mooiste meisje van de klas, die Chris totaal niet ziet staan. Ze gedraagt zich uit de hoogte en kijkt op hem neer. Ruud is de beste vriend van Chris en het vriendje van Fien. Ruud heeft veel meer vriendinnetjes gehad en daar is Chris ziekelijk jaloers over.

Verhaal

Chris is gefrustreerd. Hij wordt door meisjes niet serieus genomen en heeft geen vriendinnetje. En dat terwijl zijn vriend Ruud het ene na het andere meisje weet te versieren en met meerdere naar bed is geweest. De frustraties van Chris reiken nog verder, omdat zijn vader (die hij niet meer ziet) een lelijke man was en waarvan hij veel heeft geërfd. Hij geeft zijn frustraties voornamelijk af op zijn moeder en vindt het heerlijk om haar een schuldgevoel te geven. Op een dag besluit Chris om het heft in eigen hand te nemen. Hij vertrekt met de bus naar Breda, net over de grens, met als doel om een meisje te verkrachten. De seksfilmpjes op het internet is hij namelijk zat. Hij wil nu wel eens echt ervaren hoe het voelt om seks te hebben. In Breda gaat hij naar een park en randt daar iemand aan. Doordat hij gespannen is komt hij wel klaar, maar niet in het meisje. Teleurgesteld en boos gaat hij terug, met de bedoeling het later nog eens te proberen. In dezelfde omgeving slaat hij nogmaals zijn slag. En dan lukt het wel. Steeds vaker gaat hij erop uit om iemand te verkrachten. Ook breekt hij op een avond een woning binnen waar hij een vrouw verkracht. Ondertussen maakt een team van rechercheurs uit Nederland jacht op hem. Pas wanneer deze rechercheurs gaan samenwerken met de Vlaamse recherche, begint het net rond de serieverkrachter zich te sluiten. Chris wil ook graag Fien verkrachten. Tijdens een schoolfeest wil hij zijn slag slaan, door middel van drugs in haar glas te doen. Zal het hem lukken om ook haar te verkrachten, of kan de recherche er een stokje voor steken.

Thema

Het boek behandelt meerdere thema’s, waaronder vriendschap, liefde en frustratie. Sommige jongeren zullen zich kunnen herkennen in Chris’ gedachtes. Waarom lukt het de een wel om meerdere meisjes te versieren en een ander totaal niet?

Tijd

Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Dat is op te maken uit de apparatuur die gebruikt wordt en de manier waarop de recherche bezig is met de zaak. In het verhaal wordt wel eens teruggeblikt naar andere momenten. Ook het proloog, dus waar het verhaal begint, speelt zich ergens halverwege het verhaal af.

De auteur

Twee bekende auteurs uit Vlaanderen en Nederland bundelen in Over the edge hun krachten. Het gaat om Helen Vreeswijk en Dirk Bracke. Helen Vreeswijk geldt in Nederland (maar ook in België) als schrijfster van meerdere bekende boeken. Ze schreef onder meer de titels Eerwraak, Overdosis en Chatroom. Dirk Bracke is vooral bekend in België en schreef daar indringende boeken als Black, Een vlieg op de muur en Straks doet het geen pijn meer. Over the edge is het eerste boek dat de twee auteurs samen schreven.

Conclusie

Over the edge is een hard boek. Tegelijkertijd krijg je een hekel aan Chris en zijn wrede gedachten, maar heb je ook met hem te doen. Hij heeft het er niet makkelijk mee en dat is aan alles te merken. Het verhaal leest heel goed weg. Een echte pageturner. Je wil graag weten of het de recherche lukt om Chris op te pakken, maar ook of zijn verkrachtingen zullen slagen of niet.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Overdosis, Helen VreeswijkBoekverslag – Overdosis, Helen VreeswijkIn Overdosis van auteur Helen Vreeswijk staat het gebruik van softdrugs centraal en hoe dit van onschuldig blowen steeds…
Boekverslag – Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
Boekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk BrackeBoekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk BrackeEen vlieg op de muur vertelt het verhaal van een paar jonge straatkinderen, die opgroeien in Brazilië. De titel slaat op…
Boekverslag – Black, Dirk BrackeBoekverslag – Black, Dirk BrackeSinds ze met de Black Bronz optrekt heeft Mavela een veel opwindender leven. Het is voorbij met school en braaf doen wat…

Boekverslag – Uitgebroken, Theo-Henk StrengBoekverslag – Uitgebroken, Theo-Henk StrengHet boek Uitgebroken van Theo-Henk Streng gaat over de vijftienjarige Justin Steenvalk, die bij zijn vader woont. Zijn m…
Boekverslag – Obsessie, Joost HeyinkBoekverslag – Obsessie, Joost HeyinkIn Obsessie beschrijft Joost Heyink het leven van Paul, die in een band zit. Hij leert, na een mislukt optreden, Kim ken…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.