Boekverslag Obsessie, Joost Heyink

Boekverslag  Obsessie, Joost Heyink In Obsessie beschrijft Joost Heyink het leven van Paul, die in een band zit. Hij leert, na een mislukt optreden, Kim kennen. Ze beleven leuke tijden en gaan met elkaar op date. Maar al snel komt Paul erachter dat Kim helemaal niet zo leuk is als ze deed voorkomen. Al snel raakt hij in de problemen.

Wie zijn de hoofdpersonen?

De drie hoofdpersonen zijn Paul, Berber en Kim. Paul is de belangrijkste in het verhaal. Paul is iemand waarmee je je snel kunt identificeren. Hij is nuchter en doet normaal. Kim is vaak wel een beetje vreemd, onbetrouwbaar en vooral heel erg egoistisch. Ook Willem, Flip en Beertje spelen rollen in het verhaal, maar zijn niet zo belangrijk als Paul.

Verhaal

Paul zit in het bandje Mystery met drie vrienden, namelijk Flip, Beertje en Willem. Als ze een optreden hebben, flipt Flip. Hij blijkt heel erg aan de drugs te zijn en verliest zichzelf. Het optreden wordt een regelrechte ramp. Tot overmaat van ramp bleek er in de zaal een cd-producent gezeten te hebben, maar die is niet meer geïnteresseerd na Flips uitspatting. Paul is ten einde raad. Als Paul daarom na de uitvoering zit te treuren, komt er een mooi meisje naar hem toe. Ze wil graag met hem afspreken en gaan met elkaar om. Als Paul haar beter leert kennen, blijkt ze helemaal niet zo leuk te zijn. Paul wijst haar af, maar Kim laat het daar niet bij zitten. Intussen wil Jupiter Producties, het bedrijf van de producer, dolgraag een cd opnemen. Maar ze willen iet dat Flip erbij is. Paul wil zijn vriend niet verraden, maar wel dolgraag een cd opnemen. Dit is hun kans om door te breken. Kim komt erachter dat Paul iemand anders heeft en is uit op wraak. Ze zal er alles aan doen om Pauls leven stuk te maken.

Thema

Het belangrijkste thema is, net als de titel al zal doen vermoeden, obsessie. Dat betekent dat je ergens aan vast blijft houden, op een heel ziekelijke manier. Kim houdt zich bijvoorbeeld ziekelijk vast aan Paul. Ook zijn er andere thema's, waaronder vriendschap, vertrouwen en wraakzucht. Kim is een personage waarbij die wraak vooral terugkomt.

Tijd

Het verhaal is heel hedendaags en zou zich gewoon vandaag af kunnen spelen. Het is erg modern en er komen veel spullen in terug die je vandaag ook gewoon hebt. Het verhaal is wel enkele jaren geleden geschreven, dus dan zal het zich wel in die tijd hebben afgespeeld. Hoe dan ook, als het vandaag opnieuw gedrukt zou worden, blijft het even modern.

De auteur

Joost Heyink werd in 1946 geboren in Scheveningen. Hij studeerde psychologie in Groningen en is een bekende schrijver. Hij werd vooral bekend door zijn boeken voor jongeren, maar schreef ook voor volwassenen. Zo schreef hij een spannend boek over een tbs-er, Proefverlof getiteld, die op verlof mocht. Verder is hij bekend van boeken met titels als Tweedstrijd en Loverboy & -girl.

Conclusie

Joost Heyink kan goed schrijven. Daarom is Obsessie ook een heel goed boek om te lezen. Je wil graag weten hoe het afloopt met Paul en Kim en daarom blijf je lezen. Het boek zit ook vol met cliffhangers. Op spannende momenten schakelt Joost Heyink over naar andere fragmenten in het boek, waardoor je nog even op antwoorden moet wachten. Daarom lijkt het soms net of je een spannende film zit te kijken, in plaats van een boek te lezen.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag  Loverboy & Girl, Joost HeyinkBoekverslag Loverboy & Girl, Joost HeyinkFanny heeft een zomerbaantje bij McBill, een klein fastfood restaurant. Na werktijd heeft ze afspraakjes met de knappe,…
Joost mag het wetenJoost mag het wetenIemand vraagt je wat. En je weet daar het antwoord niet op. Dan is een veel gezegde uitspraak: "Joost mag het weten". Oo…
Boekverslag: Gimmick; Joost ZwagermanDe titel Gimmick! verwijst naar discotheek Gimmick, de centrale ontmoetingsplaats van de jonge kunstenaars. Het woord g…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…

Boekverslag  Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeBoekverslag Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeHelen Vreeswijk en Dirk Bracke, allebei bekend van diverse boeken voor jongeren, bundelen hun krachten in het boek Over…
Boekverslag Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.