Boekverslag – Loverboy & Girl, Joost Heyink

Boekverslag – Loverboy & Girl, Joost Heyink Fanny heeft een zomerbaantje bij McBill, een klein fastfood restaurant. Na werktijd heeft ze afspraakjes met de knappe, charmante Jeff. Maar Fanny weet dat Jeff niet is wie hij lijkt te zijn. Hij is een loverboy, die moet proberen meisjes in zijn macht te krijgen.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Fanny is de hoofdpersoon. Het verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld. Ze is een klein meisje, met rood en kort haar en sproeten. Ze is heel lief en geduldig, maar kan ook ondeugend en erg eigenwijs staan. Ze weet wat ze wil en gaat voor alles wat ze wil bereiken. Dat blijkt ook wel het feit dat ze willens en wetens met een loverboy afspreekt. Martin is een lange, donkere jongen met kort en krullig zwart haar. Hij is zacht en bezorgd om Fanny en ziet haar wel zitten. Ook hij werkt bij de McBill. Jeff is de loverboy, die meisjes moet versieren. Hij is erg opvallend en ziet er goed uit. Hij misbruikt meisjes om geld aan ze te verdienen, maar doet zich voor alsof hij heel geïnteresseerd en liefhebbend is. Zodra de meisjes in zijn macht zijn, bedriegt hij ze. Frank Damien is een kleine man, die altijd maatpakken draagt, veel geld heeft en een Mercedes rijkt. Hij runt, zoals in het boek staat, een bedrijf. Dat bedrijf is eigenlijk een bende van loverboys. Hij verdient geld door jongens als Jeff meisjes te laten verleiden.

Verhaal

Fanny werkt in McBill, een fast-food restaurant. Na werktijd spreekt ze af met Jeff, van wie ze heel goed weet dat het een loverboy is. Ze spreekt met hem af omdat een vriendin van haar, Toos, slachtoffer is geworden van een loverboy, die haar leven verpestte. Fanny is van plan om alle meisjes te waarschuwen door een boek te schrijven over loverboys. Om ervaring op te doen, wil ze zelf ontdekken hoe loverboys te werk gaan. Haar plan verloopt goed. Ze vertelt alles aan haar beste vriend Martin, die ook bij McBill werkt. Als hij van haar plannen hoort, wil hij haar tegenhouden. Hij vindt het belachelijk waar ze mee bezig is. Maar Fanny blijft achter haar keuze staan en wil het boek schrijven. Ze denkt dat ze de controle behoudt en zelf geen slachtoffer zal worden. Maar wat ze niet weet is dat Jeff niet alleen staan. Er staat een hele organisatie achter hem. Tijdens haar laatste afspraakje met Jeff krijgt ze problemen. Ze gaat met hem mee naar huis en denkt dat dit geen kwaad kan. Maar hij wordt boos als hij ontdekt dat ze foto’s maakt van zijn huis. Hij roept zijn vrienden van de organisatie erbij om haar pijn te doen.

Thema

In dit boek wordt een duidelijke waarschuwing afgegeven voor jonge meiden. Loverboys zijn een maatschappelijk dilemma geworden en in dit boek wordt er dan ook alles aan gedaan om meiden te waarschuwen. Er zijn veel boeken die het thema behandelen.

Tijd

De volledige looptijd van het verhaal is ongeveer twee maanden. Het wordt chronologisch verteld. De tijd waarin het verhaal zich af zou kunnen spelen is nu. Loverboys zijn nu eenmaal een groot probleem en typisch iets van deze tijd.

De auteur

Joost Heyink heeft veel meer boeken voor jongeren geschreven. Zo schreef hij ook de boeken Tweestrijd, Obsessie, De Zwarte Engel en Morgen sla ik terug. Met zijn boek Proefverlof schreef Joost Heyink een spannend boek voor volwassenen, over en tbs-er die op proefverlof mag en de nodige schade aanricht.
Joost Heyink is geboren in 1946.

Conclusie

Loverboy & girl is een modern boek, dat op originele wijze inhaakt op de toenemende problematiek rondom loverboys. Joost Heyink is iemand die heel goed kan beschrijven wat mensen denken en voelen en daarom is het boek heel leuk om te lezen. Je blijft doorgaan tot je de laatste bladzijde hebt omgeslagen en zelfs dan wil je nog meer.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Obsessie, Joost HeyinkBoekverslag – Obsessie, Joost HeyinkIn Obsessie beschrijft Joost Heyink het leven van Paul, die in een band zit. Hij leert, na een mislukt optreden, Kim ken…
Loverboys & lovergirlsLoverboys & lovergirlsHet is natuurlijk heerlijk om verliefd te zijn en zeker als dit van beide kanten komt. Helaas komt het weleens voor dat…
recensieBoekrecensie - Ik stond laatst voor een poppenkraam, MosterdIn dit boek vertelt een moeder over haar dochter Maria die in handen valt van een loverboy. Haar dochter zit net op de m…
Loverboys 2.0 - de gevaren van het internetOngeveer negentig procent van de Nederlandse jongeren is actief op sociale media zoals Hyves en Facebook. Het communicer…

Boekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeBoekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeHelen Vreeswijk en Dirk Bracke, allebei bekend van diverse boeken voor jongeren, bundelen hun krachten in het boek Over…
Boekverslag – Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.