Boekverslag Loverboys, Helen Vreeswijk

Met Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realistische wijze hoe loverboys jonge en naïeve meisjes in hun macht krijgen en zo kunnen doen wat ze maar willen. In Loverboys komt het bekende verhaal weer aan de orde, maar nu op zijn Helen Vreeswijkst.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Lisa is een rustig en normaal meisje, dat als serveerster een bijbaantje heeft. Maar als ze via haar vriendin Fatiha Mo leert kennen, wordt ze smoorverliefd op hem. Ze is bereid om alles op te geven om hem te plezieren. Fatiha is een vriendin van Lisa en een nichtje van Mo. Door haar krijgen Mo en Lisa contact met elkaar. Kelly heeft het ook op Mo voorzien. Zij krijgt een relatie met hem, als Mo door laat schemeren dat de relatie tussen hem en Lisa voorbij is. Mo is een loverboy. Een gladde, aantrekkelijke jongen. Hij overlaadt Lisa met complimentjes en cadeaus en windt haar zonder moeite om zijn vingers. Het lukt hem dan ook binnen no time om haar voor hem aan het werk te zetten.

Verhaal

Mo is een knappe, aardige en charmante jongen die veel geld bezit. Hij rijdt in een dure auto en ziet er goed uit. Veel meisjes zouden er maar wat voor over hebben om zijn vriendinnetje te mogen zijn en met hem gezien te worden. Lisa is dan ook heel blij dat haar vriendin Fatiha haar aan Mo voorstelt. Fatiha is namelijk het nichtje van Mo. Mo is heel lief voor haar en geïnteresseerd. Lisa is blij dat ze hem heeft leren kennen en wil dolgraag een relatie met hem. Mo blijft heel lief voor haar, geeft haar complimenten en cadeaus. Lisa is in de zevende hemel, zo gelukkig. Ze heeft helemaal niet in de gaten dat Mo bezig is haar los te weken van haar gezin. Zo hebben haar moeder en oom Joost helemaal geen vat meer op haar. De relatie tussen Mo en Lisa staat boven alles en dat is precies wat Mo wil. Want pas als Lisa helemaal aan hem is overgeleverd, komt zijn ware aard naar boven. Hij wil dat Lisa voor hem naar bed gaat met andere mannen, eerst om hem te helpen. Natuurlijk wil Lisa dat niet, maar hij weet haar toch zover te krijgen. Ze wil hem immers graag helpen, want ze houdt van hem. Beetje bij beetje neemt de relatie andere vormen aan, zonder dat Lisa het doorheeft. Mo laat haar met meer mannen naar bed gaan, zogenaamd om hem te helpen. Ondertussen legt Mo het ook aan met Kelly, die hij ook aan het werk zet voor hem. Lisa beseft dat ze in grote problemen zit en wil ontsnappen. Maar laat Mo haar nog wel gaan?

Thema

Het is een bekend en belangrijk thema, vandaag de dag. Loverboys zijn, precies zoals in het boek, jongens die meisjes losweken van hun gezin en zo in hun macht houden. Als een meisje eenmaal in handen van een loverboy is, staan ouders vaak machteloos. Het is dus goed dat er in een boek bij stilgestaan wordt.

Tijd

Dit boek is echt van deze tijd. Het speelt zich dan ook in het heden af en beslaat enkele maanden. Er zijn wel flashbacks, maar geen grote sprongen in de tijd.

De auteur

In korte tijd heeft Helen Vreeswijk een enorme bekendheid verworven door haar boeken, die inspelen op maatschappelijke problemen. Naast Loverboys heeft ze ook andere boeken geschreven die heel realistisch zijn. Eerwraak gaat bijvoorbeeld over de eerwraak bij islamitische families. Daarnaast heeft ze ook boeken geschreven over drugsproblematiek, Overdosis, en chatten, De Chatroom.

Conclusie

Helen Vreeswijk schrijft vaak realistische boeken. Haar boek Loverboys behandelt het probleem rondom loverboys en laat dat heel duidelijk zien. Hoewel sommige zinnen niet lekker lopen, mag dat de vaart in het verhaal niet drukken. De opbouw is heel simpel, maar je wil heel graag weten hoe het afloopt.
© 2010 - 2020 Dezeeuw82, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag  Overdosis, Helen VreeswijkBoekverslag Overdosis, Helen VreeswijkIn Overdosis van auteur Helen Vreeswijk staat het gebruik van softdrugs centraal en hoe dit van onschuldig blowen steeds…
Boekverslag  Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeBoekverslag Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeHelen Vreeswijk en Dirk Bracke, allebei bekend van diverse boeken voor jongeren, bundelen hun krachten in het boek Over…
Boekrecensie: Overdosis van Helen VreeswijkrecensieBoekrecensie: Overdosis van Helen VreeswijkDe gevaren van softdrugs wordt op een rauwe manier uit de doeken gedaan om jongeren te waarschuwen. Een dijk van een boe…
Boekverslag  Loverboy & Girl, Joost HeyinkBoekverslag Loverboy & Girl, Joost HeyinkFanny heeft een zomerbaantje bij McBill, een klein fastfood restaurant. Na werktijd heeft ze afspraakjes met de knappe,…

Boekverslag  Obsessie, Joost HeyinkBoekverslag Obsessie, Joost HeyinkIn Obsessie beschrijft Joost Heyink het leven van Paul, die in een band zit. Hij leert, na een mislukt optreden, Kim ken…
Boekverslag  De Nalatenschap, Theo-Henk StrengBoekverslag De Nalatenschap, Theo-Henk StrengTim is vijftien jaar en kan alles kopen wat hij wil. Zijn ouders doen namelijk zaken in de Amsterdamse onderwereld. Zijn…

Reageer op het artikel "Boekverslag Loverboys, Helen Vreeswijk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dezeeuw82
Gepubliceerd: 20-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Schrijf mee!