Boekverslag De Nalatenschap, Theo-Henk Streng

Boekverslag  De Nalatenschap, Theo-Henk Streng Tim is vijftien jaar en kan alles kopen wat hij wil. Zijn ouders doen namelijk zaken in de Amsterdamse onderwereld. Zijn vader is een succesvol handelaar in hasj en wordt bijgestaan door Tims moeder en zijn rechterhand. Maar als zijn vader plotseling wordt doodgeschoten, beseft Tim in wat voor wereld hij is opgegroeid.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Tim is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is de zoon van hasjbaron Anthonie Verdonkert en heeft het op school niet makkelijk. Hoewel hij geld zat heeft, wil niemand iets met hem te maken hebben. Hij heeft dan ook maar één vriend, Sam, met wie hij alles deelt. Sam is de beste vriend van Tim. Sams ouders zijn heel onverschillig in het beroep van de ouders van Tim en nodigen Tim zelfs uit om met hem mee te gaan op vakantie. Anthonie is de vader van Tim. Over hem is niet veel bekend, behalve dat hij een beruchte drugsdealer was maar wel een lieve vader. Hij wordt op een dag doodgeschoten. Emma is de moeder van Tim. Na de dood van haar man neemt ze de organisatie over. Ze probeert tegelijkertijd om te gaan met het grote verdriet. Rony is de handlanger van Anthonie en later van Emma. Maar Tim heeft het niet zo op hem. Rony is er namelijk volgens veel mensen op uit om de organisatie in zijn eigen handen te krijgen. Gilles is de chauffeur van de familie. Tim kan het heel goed met hem vinden. Gilles is al wat ouder en weet veel te vertellen. Toch probeert hij Tim altijd op een veilige afstand te houden van de criminele zaken die zijn ouders deden.

Verhaal

Als Tim op een dag thuiskomt uit school, staan er allemaal politiewagens voor de deur. Hij denkt dat zijn vader weer wordt opgepakt, maar het blijkt veel erger te zijn. Zijn vader is namelijk vermoord. De vraag is door wie. Er waren veel vijanden in de wereld van zijn vader. Zo was er een andere crimineel, die Pieter Haashout heet en een aantal Kroatische criminelen, met wie zijn vader ruzie had. Rechercheur Grindbudel en zijn assistent moeten de zaak zien op te lossen. Tim weet niet zo goed wat hij kan doen. Hij wil verder met zijn leven, maar tegelijkertijd rouwen om zijn vader. Zijn moeder gaat door met de criminele organisatie en Rony grijpt beetje bij beetje meer macht naar zich toe. Tim kan gelukkig terecht bij Gilles. Als hij op een dag opgezocht wordt door de handlangers van Pieter Haashout, en bij de crimineel in de auto stapt, wordt hij onder druk gezet om te vertellen wat hij weet over de organisatie. Als Tim niks kan vertellen, laat Haashout hem gaan. Maar Tim wil vanaf dat moment wel weten wie de dader is.

Thema

Het boek gaat erover hoe het is als zoon van een grote crimineel. Er bestaan heel veel kinderen zoals Tim, want veel van de topcriminelen die in de krant genoemd worden, hebben kinderen. Wat dat betreft is het een heel origineel thema, dat ook nog eens goed wordt uitgewerkt. Je merkt aan alles dan Tim eigenlijk steeds in tweedstrijd verkeerd, tussen wat goed is en wat niet.

Tijd

Het verhaal gaat heel snel. De schrijver lijkt niet te lang stil te willen staan. Zo lees je in het ene hoofdstuk nog dat er politie voor de deur staat en een bladzijde verder dat de vader begraven wordt. Het verhaal is een paar jaar geleden geschreven, toen er nog veel afrekeningen in de onderwereld waren. Waarschijnlijk speelt het verhaal zich dan ook in die tijd af.

De auteur

De jonge auteur Theo-Henk Streng (1986) heeft De Nalatenschap gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen in de onderwereld. Hij is de schrijver van meer boeken, zoals Uitgebroken. Dat gaat ook over de onderwereld. Maar hij schrijft ook vrolijkere boeken, zoals Een vrouw op de achterbank. Daarnaast heeft hij een paar boeken geschreven voor scholen en opleidingen.

Conclusie

Met De Nalatenschap geeft Theo-Henk Streng een duidelijk beeld van hoe kinderen van topcriminelen worden opgevoed en hoe het voor hen is om criminele ouders te hebben. Ook weet hij de ingrijpende gebeurtenis, de dood van de vader van Tim, heel goed te vertellen. Je leeft mee met het karakter Tim. Je bent ook de hele tijd benieuwd naar wat Tim gaat doen en hoe hij verder gaat, terwijl je wil weten wie de dader is. En als je dat dan eenmaal weet, zit je rechtop in je stoel.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag  Uitgebroken, Theo-Henk StrengBoekverslag Uitgebroken, Theo-Henk StrengHet boek Uitgebroken van Theo-Henk Streng gaat over de vijftienjarige Justin Steenvalk, die bij zijn vader woont. Zijn m…
Ouders erven van hun kinderenOnder voorwaarden kunnen ouders de nalatenschap van kinderen erven. Indien ze erven, hebben ze minimaal recht op een kwa…
Erfenis ontvangen van broer of zusOp basis van de wettelijke verdeling van een nalatenschap kunnen broers en zussen recht hebben op een deel van de nalate…
Erfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzenErfgenamen gedupeerd door dalende huizenprijzenBij iemands overlijden gaan de bezittingen over op de erfgenamen. Een eigen huis kan een groot deel uitmaken van een nal…

Boekverslag Loverboys, Helen VreeswijkMet Loverboys stelt schrijfster Helen Vreeswijk wederom een maatschappelijk dilemma aan de kaak. Ze beschrijft op realis…
Boekverslag  Een vlieg op de muur, Dirk BrackeBoekverslag Een vlieg op de muur, Dirk BrackeEen vlieg op de muur vertelt het verhaal van een paar jonge straatkinderen, die opgroeien in Brazilië. De titel slaat op…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.