Boekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk Bracke

Boekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk Bracke Een vlieg op de muur vertelt het verhaal van een paar jonge straatkinderen, die opgroeien in Brazilië. De titel slaat op het gemak waarmee corrupte agenten deze kinderen doden. Dirk Bracke weet op originele wijze een inkijkje te geven in het leven van deze kinderen.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Washington is de hoofdpersoon in het boek. Hij is tien jaar en de oudere broer van Mico. Het is dan ook zijn taak om voor Mico te zorgen. Ze leven samen op straat omdat hun moeder niet meer voor ze kan zorgen. Ook al is Sandra het vriendinnetje van Marcos, stiekem is Washington verliefd op haar. Mico is het kleine broertje van Washington. Hij kan soms erg druk zijn en Washington houdt hem dan ook goed in de gaten. Marcos is de oudste in de groep. Hij is zestien jaar en groot en sterk. Hij is de leider van het groepje en vecht met andere straatkinderen om hun plekje te behouden. Sandra is het vriendinnetje van Marcos. Ze is dertien jaar, maar ziet er ouder uit. Ze is heel mooi. De hond Bol is een vriend van Washington. Pedro is een vriendelijke politieagent die Washington graag wil helpen. Hij is een van de weinige agenten die het groepje vertrouwt.

Verhaal

Washington is tien jaar oud. Hij leeft samen met zijn jongere broertje Mico op straat bij Marcos van zestien en zijn vriendinnetje Sandra. Ze leven als zwervers in de straten van het Braziliaanse Salvador. Ze komen aan geld door het te stelen en kleine klusjes op te knappen. Maar op een dag komt Marcos in contact met drugshandelaars. Zij willen dat Marcos levensgevaarlijke klusjes voor ze opknapt. De politie heeft Marcos gezien terwijl hij een pakketje afleverde met drugs erin. Maar de politie is niet van plan om hen te helpen. Want er gebeuren verschrikkelijke dingen bij de politie. Zo wordt Sandra verkracht door de agenten en Marcos wordt gemarteld. Ondertussen ontmoet Washington wel een aardige agent, die Pedro heet, en die hem graag wil helpen. Alles lijkt dan weer goed te gaan. Maar op een dag levert Marcos een pakketje niet goed af en raken ze opnieuw in de problemen. De drugsdealers vinden Marcos en ze maken hem dood. Washington, Mico en Sandra moeten het nu zonder Marcos zien te redden, maar weten niet of hij nog leeft of dood is. Ze gaan naar hem op zoek. Washington krijgt opnieuw hulp van Pedro. Maar het is nog maar de vraag of ze Marcos zullen terugzien.

Thema

In het boek staat het thema straatkinderen centraal. Het verhaal wordt verteld door de ogen van een tienjarige straatjongen. Hij verbloemt niks en is overal eerlijk over. Daarom is het thema ook zo goed uitgewerkt in dit boek. Andere thema’s die ook meespelen in het boek zijn vriendschap en vertrouwen. Daarbij wordt er ook veel verteld over de slechte situatie van straatkinderen in Zuid-Amerika.

Tijd

Het verhaal is heel hedendaags. Omdat het boek al even geleden verschenen is, zal het zich een jaar of tien terug hebben afgespeeld. Toch is alles wat erin staat vandaag de dag nog steeds aan de orde. Je zou kunnen zeggen dat het een tijdloos boek is.

De auteur

Dirk Bracke is een bekende auteur. Hij schreef veel meer boeken voor jongeren, ook over straatkinderen in Brussel. Black heet dat boek. Verder schreef hij Henna op je huid en Straks doet het geen pijn meer. Zijn boeken zijn heel wisselend, hoewel de thema’s wel vaker terugkomen. Het ene boek speelt zich in België af, terwijl het andere boek zich aan de andere kant van de wereld afspeelt.

Conclusie

Het boek is goed om te lezen. Dirk Bracke laat je meeleven en meevoelen met de straatkinderen. Je krijgt echt met ze te doen. Dat heeft de schrijver dus heel goed op papier gezet. Omdat het boek een aaneenschakeling van spannende gebeurtenissen is, wil je heel graag weten hoe het afloopt. Je blijft daarom ook lezen.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeBoekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeHelen Vreeswijk en Dirk Bracke, allebei bekend van diverse boeken voor jongeren, bundelen hun krachten in het boek Over…
Boekverslag – Black, Dirk BrackeBoekverslag – Black, Dirk BrackeSinds ze met de Black Bronz optrekt heeft Mavela een veel opwindender leven. Het is voorbij met school en braaf doen wat…
Vliegen zijn bijzondere insectenVliegen zijn bijzondere insectenVliegen zijn hele bijzondere dieren. Je komt ze vrijwel overal ter wereld tegen. Ze zijn opvallend snel en wendbaar. Wan…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…

Boekverslag – De Nalatenschap, Theo-Henk StrengBoekverslag – De Nalatenschap, Theo-Henk StrengTim is vijftien jaar en kan alles kopen wat hij wil. Zijn ouders doen namelijk zaken in de Amsterdamse onderwereld. Zijn…
Boekverslag – Gijzeling, Rom MolemakerJeroen en Edith brengen met hun ouders hun vakantie door op Canthaar, een eiland. Niets lijkt een ontspannen vakantie in…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.