Boekverslag – Black, Dirk Bracke

Boekverslag – Black, Dirk Bracke Sinds ze met de Black Bronz optrekt heeft Mavela een veel opwindender leven. Het is voorbij met school en braaf doen wat iedereen wil. Bij de jeugdbende van X heeft ze haar nieuwe thuis gevonden. Ze staat er alleen niet bij stil dat haar nieuwe vrienden een zeer slechte reputatie hebben. En ook niet dat ze zich niet meer heel lang thuis zal voelen.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Mavalea speelt een belangrijke rol. In het begin gaat ze braaf naar school, maar door haar neef Notourious komt ze in de bende The Black Bronx terecht. Ze leert op het politiebureau Marwan kennen en wordt verliefd. Hun liefde is echter onmogelijk, omdat Marwan bij een andere bende hoort. En een van de regels bij The Black Bronx is dat het absoluut verboden is om te gaan met een lid van een andere bende.

Marwan is lid van de 1080-bende. Hij is erg gewelddadig, tot hij Mavela ontmoet. Zij zorgt ervoor dat hij zijn levenstijl aanpast en bij haar laat hij vooral zijn aardige en goede kanten zien. Bij haar kan hij, zoals hij zegt, zichzelf zijn. Voor haar wil hij zelfs uit de bende stappen. Maar hij ontdekt ook al snel dat het niet makkelijk is om uit een bende te stappen als je er eenmaal in verzeild bent geraakt.

X is de strenge, gewelddadige bendeleider van The Black Bronx. Wanneer Mavela zijn bende binnen komt, gebruikt hij haar als persoonlijk speeltje en verkracht hij haar. Wanneer een oud vriendinnetje weer terugkomt, zet hij Mavela aan de kant.

Notourious speelt ook een belangrijke rol. Hij heet eigenlijk David en is de neef van Mavela. Hij heeft ervoor gezorgd dat zij in de bende komt.

Verhaal

Mavela laat haar oude leventje voor wat het is en stapt, op aanraden van haar neef David, in de bende The Black Bronx, die het in de slechtere wijken van Brussel voor het zeggen heeft. Samen met de andere bendeleden haalt ze veel rottigheid uit en boezemt ze de bewoners veel angst in. Ondertussen wordt ze het persoonlijke 'liefje' van bendeleider X, die seks met haar heeft en haar beschouwt als persoonlijk speeltje. Als het oude liefje van X terugkomt, laat hij Mavela met rust. Ze zit intussen vast aan de bende, voor haar is er geen weg meer terug.

Op het politiebureau ontmoet ze Marwan en de twee raken verliefd op elkaar. Maar hun liefde is onmogelijk, omdat ze beide tot een andere bende behoren. Marwan hoort bij de 1080 bende en Mavela is net ingelijfd bij The Black Bronx. Toch overwint hun liefde en blijven ze elkaar opzoeken, hoewel dat strikt tegen de regels is.

Op het moment dat Malika, een ex-vriendinnetje van Marwan er echter achter komt dat de twee een relatie hebben, stapt ze naar de baas van de 1080-bende. Die wordt boos.

Vanaf dat moment loopt het uit de hand en lijkt er voor beide bendeleden geen weg meer terug.

Thema

Het belangrijkste thema in Bloedbroeders zijn de jeugdbendes die Brussel teisteren. Hoewel 1080 en The Black Bronx verzonnen zijn, bestaan er wel degelijk gevaarlijke bendes in de Belgische hoofdstad. Dirk Bracke weet deze prima en gevoelig te omschrijven. Een ander thema is vriendschap, liefde, veiligheid en verraad. Die thema’s wisselen elkaar in het boek namelijk nogal af.

Tijd

Het verhaal wordt chronologisch verteld in een tijdsbestek van enkele maanden. Soms worden er grote stukken tijd overgeslagen, terwijl andere stukken heel gedetailleerd worden verteld. Het verhaal zou zich in het heden af kunnen spelen.

De auteur

Voordat Dirk Bracke zich volledig aan het schrijven wijdde, was hij werkzaam als postbode. Maar hij schreef al snel goede boeken, waardoor hij van zijn hobby zijn beroep kon maken. Naast Black schreef hij onder meer Henna op je Huid en Een vlieg op de Muur.

Conclusie

Black is een boek dat diepgaand en gedetailleerd verteld wat leden van straatbendes in Brussel meemaken. Wie het boek leest kan geschrokken zijn door het vele geweld dat zich daar afspeelt, maar straatbendes blijken Brussel al langere tijd te teisteren. Het verhaal is rauw en ijzingwekkend, maar bijzonder realistisch beschreven. Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk BrackeBoekverslag – Een vlieg op de muur, Dirk BrackeEen vlieg op de muur vertelt het verhaal van een paar jonge straatkinderen, die opgroeien in Brazilië. De titel slaat op…
Boekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeBoekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeHelen Vreeswijk en Dirk Bracke, allebei bekend van diverse boeken voor jongeren, bundelen hun krachten in het boek Over…
Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…

Boekverslag – Bloedbroeders, Matt WhymanBoekverslag – Bloedbroeders, Matt WhymanDe situatie rondom straatkinderen in Colombia is schrijnend. Dat is dan ook precies wat het boek Bloedbroeders inhoudt.…
Boekverslag – Doorgeschoten, Mirjam MousBoekverslag – Doorgeschoten, Mirjam MousJanna vertrekt een jaar naar de Verenigde Staten om bij haar tante te wonen en naar school te gaan. Ze sluit al gauw vri…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.