Boekverslag – Bloedbroeders, Matt Whyman

Boekverslag – Bloedbroeders, Matt Whyman De situatie rondom straatkinderen in Colombia is schrijnend. Dat is dan ook precies wat het boek Bloedbroeders inhoudt. Aan de hand van de fictieve karakters Sonny en Alberto krijg je als lezer een kijkje in het leven van straatkinderen in het Colombiaanse Medellin.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Sonny en Alberto zijn de twee belangrijkste personen in Bloedbroeders. Het verhaal wordt vanuit de ogen van Sonny verteld. Sonny en Alberto groeien op in de getto’s in Medellin, de hoofdstad van het door de drugsmaffia geteisterde Colombia.

Buiten de twee vrienden speelt ook de mysterieuze El Fantasma een belangrijke rol. Hij is een drugsbaron met veel aanzien.
Beatriz is de 16-jarige zus van Alberto, op wie Sonny stiekem een oogje heeft.

Daarnaast woont oom Jairo bij Sonny in huis. Hij is de broer van Sonny’s vader, die er niet meer is, en Sonny kan het totaal niet met hem vinden. Hij droomt ervan om zijn oom een toontje lager te laten zingen.

Verhaal

Sonny en Alberto slijten hun dagen in de sloppenwijken van Medellin en zien hoe om hun heen machtige drugsbazen en drugsdealers het voor het zeggen hebben, terwijl ze rondrijden in dure auto’s en dure kleding dragen.

Sonny en Alberto zitten vaak samen op een dak en kijken dan naar de sterren en de maan boven hen, en de sloppenwijk die aan hun voeten ligt. Op zulke momenten dromen de twee vrienden ervan om ook zo rijk te worden als de drugsbazen en al snel doet zich een kans voor die Alberto met beide handen aangrijpt. Door een klusje op te knappen voor Manu, de handlanger van drugsbaron El Fantasma - dat is een schuilnaam - komt hij met het drugskartel in contact.

Zij willen graag dat Alberto als moordenaar gaat werken. Alberto krijgt zelfs een vuurwapen, waar hij heel trots op is.
Ondertussen knaagt aan Sonny de vraag over wat juist is en wat niet. Wil hij echt zo worden als de dealers? Of blijft hij liever een arme sloeber, die geen cent te makken heeft?

In ruil voor voetbalkaartjes ruimt Alberto de tegenstanders van het drugskartel uit de weg. Hij is een zogenaamde cigaro, ofwel een kindmoordenaar. Het is handig om kinderen het vuiile werk te laten doen, omdat zij niet veroordeeld kunnen worden. Dat is precies de gedachte van El Fantasma.

Sonny ziet met lede ogen toe hoe zijn vriend steeds dieper wegzakt in het criminele wereldje van El Fantasma. En dan neemt hijzelf ook een drastisch besluit…

Thema

In Bloedbroeders staat het thema vriendschap voor een groot deel centraal, maar ook armoede speelt een belangrijke rol. Het gaat er vooral om dat de twee jongens de drang naar snel geld niet kunnen weerstaan en er veel voor over hebben om geld te verdienen en bij de maffia te horen. Ze gaan daar dan ook bijzonder ver in. De armoede en verpaupering van Colombia komt ook veelvuldig ter sprake in dit boek. Ook politiek gezien wordt er een en ander verteld.

Tijd

Het verhaal is grotendeels chronologisch opgebouwd, hoewel er soms wordt gekeken naar eerdere momenten. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt zou nu kunnen zijn, maar waarschijnlijk doelt de schrijver op de jaren negentig, gezien de apparatuur en auto’s. Omdat het verhaal zich in een krottenwijk afspeelt is het moeilijk te bepalen, want daar staat de tijd vaak wat langer stil.

De auteur

Mat Whyman is een Amerikaanse auteur, die meerdere boeken in uiteenlopende genres geschreven heeft. Bloedbroeders werd in 2004 genomineerd voor de Booktrust Teenage Prize.

Conclusie

Bloedbroerders wordt in de media terecht omschreven als rauw, ijzingwekkend en prachtig geschreven. Daar is geen woord van gelogen. Het boek biedt de lezer een beeld van het rauwe Colombia, de keiharde wereld op straat en de onmacht die veel straatkinderen de hele dag met zich meedragen.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: James Patterson 'Een hart van glas'Boekverslag: James Patterson 'Een hart van glas'Een hart van glas is een roman, die geschreven is door James Patterson, die vooral bekend is door zijn thrillers. Katie…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…
Filmrecensie: The DescendantsrecensieFilmrecensie: The DescendantsDeze film van regisseur Alexander Payne is zeer goed ontvangen door de Amerikaanse pers. The Descendants wordt omschreve…

Boekverslag – Vals Spel, Mirjam MousBoekverslag – Vals Spel, Mirjam MousFin is 16 jaar en oud en gaat op vakantie naar Spanje, waar zijn broer een bekend model is. Ze zouden samen de bergen in…
Boekverslag – Black, Dirk BrackeBoekverslag – Black, Dirk BrackeSinds ze met de Black Bronz optrekt heeft Mavela een veel opwindender leven. Het is voorbij met school en braaf doen wat…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.