Boekverslag – Doorgeschoten, Mirjam Mous

Boekverslag – Doorgeschoten, Mirjam Mous Janna vertrekt een jaar naar de Verenigde Staten om bij haar tante te wonen en naar school te gaan. Ze sluit al gauw vriendschap met 3 vriendinnen die haar wegwijs maken op school en in de buurt. Ze maakt kennis met de buurjongens: Kenneth, de mooie, brave sportkerel, en Eloy, de teruggetrokken computerliefhebber. Eloy intrigeert haar en ze wil hem graag beter leren kennen.

Wie zijn de hoofdpersonen?

De belangrijkste hoofdpersoon is Janna. Ze heeft rood haar en is herkenbaar aan een littekentje in haar nek. Kenmerkend aan haar is dat ze mensen altijd met dieren vergelijkt. Zo vindt ze Eloy een egel, omdat hij zich zo schuw gedraagt. Janna verhuist voor een jaar naar de Verenigde Staten, om bij haar oom en tante te wonen. Eloy is te herkennen aan zijn zwarte kleding. Hij is erg eenzaam en teruggetrokken. Toch is hij wel nieuwsgierig naar Janna en wordt zelfs verliefd op haar. Hij heeft een enorme hekel aan Kenneth, die heel populair is. Cassie wordt een vriendin van Janna, die ze op een barbecue leert kennen. Ze heeft verkering met Kenneth, de broer van Eloy. Toch is ze niet echt verliefd op hem, maar heeft ze een relatie omdat ze dan ook populair zal zijn. De laatste hoofdpersoon is Bud. Hij is vreemd en eenzaam. Als hij Eloy ontmoet, worden de twee dikke vrienden. De vader van Bud werkt altijd en zijn moeder is weggelopen toen Bud vijf was.

Verhaal

Het verhaal gaat over Janna, die voor een jaar naar de Verenigde Staten verhuist. Daar zal ze bij haar oom Luke en tante Mary gaan wonen. Eenmaal in de Verenigde Staten hebben de buren een barbecue georganiseerd. Op die barbecue komt ze in aanraking met Eloy en Kenneth. Ze is nieuwsgierig naar hem en probeert contact te krijgen, maar Eloy interpreteert dit helemaal verkeerd. Eloy doet altijd onder voor zijn broer Kenneth en kan zijn broer niet uitstaan. Als Janna interesse in hem toont, wordt hij verliefd op haar. Echter, Janna blijkt niet verliefd op hem te zijn. Eloy ziet dit als een afwijzing. De frustraties blijven zich bij hem opstapelen.

De verloop van het verhaal laat lezen hoe de vier jongeren met elkaar omgaan en hoe het voor Janna is om in een vreemd land weer naar school te gaan. Aan het eind van het verhaal, wanneer zich een drama voltrekt, komen alle lijnen weer bij elkaar.

Thema

De thema's die vooral aan bod komen zijn vriendschap en eenzaamheid, vertrouwen en verdriet. Ook is het verhaal gebaseerd op de aanslagen die in de loop der jaren op meerdere scholen in de Verenigde Staten zijn gepleegd. Je zou kunnen zeggen dat de verhalen dieper in gaan op de beweegredenen van jongeren om dit soort daden te plegen.

Tijd

Het verhaal speelt zich in het heden af. Het zou zo ieder moment kunnen gebeuren.

De auteur

De schrijfster van het boek is Mirjam Mous. Ze is geboren in Made in 1963. Zij is een bekende schrijfster van kinderboeken. Voordat ze schrijfster werd werkte ze op een basisschool. Naast boeken schrijft Mirjam Mous ook verhalen voor tijdschriften. Bekende titels van haar zijn: Goed fout!, Moordmeiden en Boy 7. Haar nieuwste boek is ‘Vals Spel’, dit verscheen in 2010.

Conclusie

Het boek is heel spannend om te lezen en voor een deel ook op waargebeurde zaken gebaseerd. Dat maakt het allemaal extra spannend. Wel is het een verhaal dat niet zo goed afloopt. Daar moet je natuurlijk tegen kunnen.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Vals Spel, Mirjam MousBoekverslag – Vals Spel, Mirjam MousFin is 16 jaar en oud en gaat op vakantie naar Spanje, waar zijn broer een bekend model is. Ze zouden samen de bergen in…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Kinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaverecensieKinderboekrecensie: Mees Kees op kamp - Mirjam OldenhaveBij Mees Kees in de klas is het altijd een feest. Mees Kees is de favoriete meester van groep 6. Nou gaan de kinderen va…

Boekverslag – Black, Dirk BrackeBoekverslag – Black, Dirk BrackeSinds ze met de Black Bronz optrekt heeft Mavela een veel opwindender leven. Het is voorbij met school en braaf doen wat…
Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'Nora Roberts (1950) is een gekende Amerikaanse schrijfster, die meer dan honderd boeken op haar palmares heeft. Veel van…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.