Boekverslag – Uitgebroken, Theo-Henk Streng

Boekverslag – Uitgebroken, Theo-Henk Streng Het boek Uitgebroken van Theo-Henk Streng gaat over de vijftienjarige Justin Steenvalk, die bij zijn vader woont. Zijn moeder is een beruchte crimineel in Amsterdam. Ze handelt in drugs en zit in de gevangenis. Maar als Justin bij haar op visite gaat, is ze helemaal in paniek. Een paar dagen later is ze uit de gevangenis verdwenen.

Wie zijn de hoofdpersonen?

Justin is de hoofdpersoon in het boek. Hij is ongeveer vijftien jaar oud en woont bij zijn vader. De band met zijn moeder is vrij koel. Ze is een beruchte crimineel, die samen met haar broer in drugs handelt. Justin kan het goed met zijn vader vinden en heeft genoeg vrienden. Wanneer zijn moeder spoorloos verdwijnt, wil hij wel weten wat er aan de hand is. Marina Steenvalk. Zij is de moeder van Justin en een grote drugscrimineel. Ze zit in de gevangenis in verband met drugssmokkel. Ze zet gewoon de traditie van de familie voort, want haar vader was ook een crimineel. Hij is vermoord en sindsdien hebben Marina en haar broer de leiding. Levi is de oom van Justin. Hij is een zakelijke man, die veel geld verdient aan drugshandel. Hij blijkt ook flink in de problemen te zitten, als er later een brief opduikt van Marina. Erik is de vader van Justin. Hij is een tijd samen geweest met Marina, maar heeft toen toch de opvoeding in zijn eentje op zich genomen. De opvoeding in de criminele wereld was te gevaarlijk. Hij bedoelt alles heel goed en is heel aardig voor Justin. Renate is de vriendin van Justins vader en dus eigenlijk zijn stiefmoeder. Robert Peggin is een advocaat. Hij is al heel lang bevriend met Erik en wil er alles aan doen om Marina weer te vinden. Patrick en Michelle zijn de beste vrienden van Justin, met wie hij veel tijd op school doorbrengt.

Verhaal

Marina Steenvalk ontsnapt uit de gevangenis. Daar zat ze in verband met drugssmokkel. Als Justin hoort wat er is gebeurd, stort zijn wereld in. Zijn moeder komt namelijk niet tevoorschijn en het is nog maar de vraag of ze ontsnapt of ontvoerd is. Het blijkt namelijk te zijn dat ze van de gevangenis naar de rechtbank werd vervoerd, toen gemaskerde mannen het busje overvielen. Justin is ten einde raad, zeker als hij een brief van zijn moeder krijgt. Daarin staat dat er mensen waren die haar wilden vermoorden. Justin wil op zoek naar de waarheid, maar tegelijkertijd zijn leventje weer oppakken. Maar dan wordt hij zelf ook gevolgd en blijkt dat zijn moeder grote problemen had met de Turkse topcrimineel Cinar Bars. Die had namelijk heel veel drugs in Turkije staan, die Marina gestolen heeft. Cinar Bars wil die drugs terug en zit nu zelfs achter Justin aan. Justin weet aan de Turkse criminelen te ontsnappen. Wanneer Justin boos is op zijn vader, wordt hij opnieuw achtervolgt. Maar deze keer lukt het hem niet om aan zijn achtervolgers te ontsnappen.

Thema

In het boek staan meerdere thema’s centraal. De belangrijkste is vertrouwen en familie. De familie van Justin zit nogal raar in elkaar en het gaat er in het boek over hoe hij met zijn criminele moeder omgaat. Tegelijkertijd heeft hij wel vertrouwen in haar bedoelingen. Verder wordt er veel verteld over de georganiseerde misdaad in Amsterdam en de politie.

Tijd

Het verhaal is chronologisch verteld. Er zijn weinig terugblikken naar vroeger. Het verhaal zou zich vandaag de dag af kunnen spelen en is eigenlijk heel modern.

De auteur

Theo-Henk Streng is geboren in 1986 en heeft voor de klas les gegeven. Hij is de winnaar van de schrijfwedstrijd Write now in 2005 en heeft ook nog andere boeken geschreven. De Nalatenschap was zijn eerste boek, daarnaast schreef hij ook Een vrouw op de achterbank en Een Hard Gelach.

Conclusie

Uitgebroken is een heel spannend boek. Het gaat voor een groot deel over de georganiseerde misdaad, maar nu eens vanuit de ogen van een kind. De schrijver weet waar hij het over heeft en laat je echt meeleven met Justin. Want je zou maar zo’n moeder hebben. Tegelijkertijd is het boek een pageturner. De achtervolging, de ontsnapping en de bedreiging die er steeds is, maken het verhaal heel erg spannend. Je wil doorlezen en weten hoe het afloopt.
© 2010 - 2024 Dezeeuw82, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – De Nalatenschap, Theo-Henk StrengBoekverslag – De Nalatenschap, Theo-Henk StrengTim is vijftien jaar en kan alles kopen wat hij wil. Zijn ouders doen namelijk zaken in de Amsterdamse onderwereld. Zijn…
Boven is het stilBoven is het stilDit is een boekverslag van het boek 'Boven is het stil' het is geschreven door Gerbrand Bakker. Het boek is voor het eer…
Ajax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenAjax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenDoor tijdgebrek begon het toernooi om de KNVB-beker pas in april. Voor Ajax begon de strijd meteen met de topper tegen F…
Henk de Velde: De laatste reisHenk de Velde, zeezeiler, is sinds 26 september 2007 bezig met zijn laatste reis. Wie is hij en wat beweegt hem om in zi…

Boekverslag – Overdosis, Helen VreeswijkBoekverslag – Overdosis, Helen VreeswijkIn Overdosis van auteur Helen Vreeswijk staat het gebruik van softdrugs centraal en hoe dit van onschuldig blowen steeds…
Boekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeBoekverslag – Over the edge, Helen Vreeswijk en Dirk BrackeHelen Vreeswijk en Dirk Bracke, allebei bekend van diverse boeken voor jongeren, bundelen hun krachten in het boek Over…
Dezeeuw82 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.