Boekverslag: Kiera Cass 'De One' (De Selection-reeks 3)

Boekverslag: Kiera Cass 'De One' (De Selection-reeks 3) De One is het laatste deel van de young-adult trilogie De Selection van de schrijfster Kiera Cass, met America en Maxon in de hoofdrol. America is ondertussen een van de vier meisjes die meedoen aan de Selectie om de vrouw van prins Maxon te worden. America maakt een grote kans om dat te worden aangezien Maxon al haar meer dan eens duidelijk heeft gemaakt dat hij van haar houdt. Maar op een of andere manier komt er altijd wel iets tussen dat America haar doet twijfelen over haar gevoelens voor hem. Zo is er Aspen, haar jeugdliefde en koning Maxon, die America helemaal niet ziet zitten als toekomstige schoondochter. In dit deel wordt America geconfronteerd met de rebellen en een persoonlijk verlies, waardoor ze weer keuzes moet maken. Zal het haar lukken om Maxon te overtuigen dat de dingen die ze doet enkel goed bedoeld zijn?

Gegevens

 • Originele titel: The One
 • Titel: De One
 • Reeks: Selection-trilogie (3)
 • Auteurs: Kiera Cass
 • Eerste druk: 2014
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2014
 • Vertaling: Hanneke van Soest
 • Aantal pagina's: 264
 • ISBN: 978 90 0033 866 5

Samenvatting

De rebellen

America had op het punt gestaan om het paleis te verlaten. Maar nu ze nog altijd in de Selectie zit is ze vastberaden om Maxon te overtuigen om voor haar te kiezen. Maxon zelf heeft nog steeds gevoelens voor America, maar weet dat zijn vader nooit achter zijn keuze zou staan. Tenzij America erin slaagt om de lieveling van het publiek te worden.

Ondertussen zijn ze slechts met vier meisjes in de selectie: Kriss, Elise, Celeste en America. Na de verschillende aanvallen van de rebellen krijgen Maxon en America een verrassende vraag, August Illea en Georgia Whitaker, twee Noordelijke rebellen, willen hen allebei spreken. America herkent onmiddellijk Georgia, die ze een tijd geleden had gezien toen ze zich voor de rebellen verstopte.

August legt Maxon en America uit dat ze als Noordelijke rebellen geen probleem hebben met de monarchie. Ze steunen zelfs het idee dat Maxon ooit koning wordt. Wel willen ze dingen veranderd zien zoals de afschaffing van het kastenstelsel. Ook zijn ze op zoek naar de dagboeken van Gregory Illea om te kunnen bewijzen dat hij een slecht man was. Maar deze kennis willen ze enkel gebruiken indien het nodig is.

Ze verzekeren Maxon dat ze niet samenwerken met de Zuidelijken. De Zuidelijke rebellen willen de monarchie uit de weg ruimen, om zo zelf aan de macht te komen. Maar de Noordelijke rebellen vrezen dat het land dan nog meer zal lijden. Dus ze hopen op een samenwerking met Maxon om dingen te veranderen op een vreedzame en eerlijke manier. En ze zijn ervan overtuigd dat dit zal lukken als Maxon America kiest als vrouw. Wanneer Maxon zich verzet tegen dat voorstel, verrast hij America. Ze was er van overtuigd dat dit voor hem geen punt zou zijn, maar duidelijk heeft hij toch zijn twijfels over hun relatie.

Wanneer August en Georgia een tweede afspraak regelen, wordt er afgesproken dat de rebellen gevechtstraining zullen krijgen van Aspen. Maar Maxon ziet het niet zitten om hen te helpen met wapens, hij vreest dat deze tegen hem zullen gebruikt worden.

America mag dan wel twijfelen over haar relatie met Maxon, ze heeft in ieder geval Georgia als vriendin, die haar steunt en zeker wil helpen. En dan is er ook nog Celeste. Tijdens een gesprek ontdekt America dat ze Celeste niet moet beschouwen als een vijand. De afgelopen maanden had Celeste allerlei dingen gedaan om er voor te zorgen dat ze in de Selectie bleef. Maar nu heeft America het gevoel dat ze Celeste moet steunen, vooral wanneer Celeste toegeeft dat ze vreselijke dingen heeft gedaan en zich ervoor schaamt. Hoe meer America met Celeste spreekt, hoe beter ze overeenkomen. America is er zelfs van overtuigd dat hun vriendschap na de Selectie zal blijven bestaan.

Het verlies

Koning Clarkson, die het niet verbergt dat hij America geen geschikte kandidaat vindt, zeker nadat ze openlijk de kasten in het land heeft verworpen, geeft haar een ultimatum. America moet het volk overtuigen dat de kasten goed zijn en de mensen tevreden moeten zijn met wat ze hebben. Als ze weigert zorgt hij er persoonlijk voor dat ze terug naar huis kan keren. America krijgt enkele dagen bedenktijd. Wanneer Maxon haar duidelijk maakt dat ze het beter zou doen, worden haar twijfels over hun relatie, haar gevoelens en haar toekomst nog erger. Zou Maxon toch meer op zijn vader lijken dat ze had verwacht?

Veel tijd heeft ze echter niet om te piekeren over de propaganda die zou beslissen of ze in de Selectie blijft of niet. Ze krijgt het droevige nieuws dat haar vader is gestorven. Ze keert terug naar huis om bij haar familie te zijn en de begrafenis bij te wonen. Haar vader wist dat hij ging sterven en had voor elk kind een brief geschreven.

In de brief ontdekt ze dat haar vader een Noordelijke rebel was. Hij had het dagboek van Illea ontdekt in America's kamer toen hij haar had bezocht in het paleis. Als tip geeft hij nog mee dat de rebellen een ster gebruiken als symbool om herkend te worden.

De verloving

Terug in het paleis verneemt America dat Maxon morgen de verloving zal aankondigen. Tijdens America's afwezigheid had hij Celeste en Elise terug naar huis gestuurd, waardoor zij en Kriss de enige meisjes zijn die nog overblijven. Maxon vertelt America dat hij voor haar gekozen heeft. Ze is helemaal verheugd en overlaadt hem met kussen. Ze zou Maxons vrouw worden en morgen wordt het officieel. Ze realiseert zich dat ze niet zo had mogen twijfelen over hun relatie. Maxon is de man van wie ze houdt en het is nu wel duidelijk dat dit wederzijds is.

De volgende morgen beslist America dat het tijd wordt om Aspen, haar jeugdliefde, op de hoogte te brengen van haar verloving met Maxon voordat hij het op de officiële ceremonie hoort. Wanneer Maxon hen op een vertrouwelijke manier ziet praten confronteert hij hen met zijn vermoeden dat Aspen de grote liefde is, die altijd tussen America en hem heeft gestaan. Verscheurd door verdriet en verraad wil Maxon niets meer te maken hebben met America.

America probeert Maxon te overtuigen dat ze enkel van hem houdt. Maar zijn besluit staat vast, America verlaat het paleis zodra hij zijn verloving met Kriss heeft aangekondigd. De Zuidelijke rebellen slagen erin om de ceremonie over te nemen en schieten verschillende mensen dood, waaronder Celeste. Ook Maxon wordt geraakt wanneer hij America probeert te redden. Hij geeft Aspen de opdracht om America in veiligheid te brengen en hem achter te laten.

Wanneer de rust weer in het paleis heerst dankzij de hulp van de Noordelijke rebellen ontdekt America dat Maxon nog leeft, maar zowel de koning als de koningin dood zijn. America is overbezorgd en kan het niet laten om naar Maxon te gaan, alhoewel ze weet dat ze de laatste persoon is, die hij nu wil zien. Maar wanneer ze bij hem is laat hij haar twee dingen zien, een voorstel om de kasten te doen verdwijnen en dan een prachtige ring voor zijn toekomstige bruid. Hij heeft zijn keuze gemaakt en zou zijn hart volgen, America is de enige van wie hij houdt en ze overtuigt hem dat het ook wederzijds is.

Ondanks het gemis van mensen die haar dierbaar waren zoals haar vader, Celeste en de koningin, geniet America van haar kroning en de bruiloft. Samen met Maxon gaat ze een onbekende toekomst tegemoet. Maar ze zou omringd worden door mensen die van haar houden en omgekeerd.

Hoofdpersonen

America Singer

Ze is de zus van Kota, Kenna, Mary en Gerard. Ze heeft lef en is temperamentvol. America is ook vriendelijk en heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid wat haar dikwijls in de problemen brengt.

Kriss

Ze is lief en sympathiek en een grote kandidaat naast America om de vrouw van Maxon te worden.

Maxon

Maxon is lief, betrouwbaar en heeft heel veel geduld, vooral met America. Hij is de prins en troonopvolger van Illea.

Aspen

Voor de Selectie was hij de grote liefde van America. Maar door omstandigheden waren ze uit elkaar gegaan. Hij heeft altijd duidelijk gemaakt aan America dat hij op haar wachtte.

Celeste Newsome

Ze is erg populair en vindt roem belangrijk.

Elise

Ze is een Vier, introvert, stoïcijns en kalm. In haar familie zijn alle huwelijken gearrangeerd.

August Illea

Hij is lang, slank en heeft blond haar. Hij ziet er ruig uit, maar niet op een angstaanjagende manier. August is de achterkleinzoon van Gregory Illea, de eerste koning van Illea.

Symbolen en motieven

Liefde

Na alle ups en downs tussen haar en Maxon, twijfelt America niet langer over haar gevoelens. Ze weet dat ze altijd op Aspen kan rekenen, maar ze kan nooit dezelfde gevoelens hebben voor hem, die ze voor Maxon heeft. Maxon is de enige waarvan ze houdt en met wie ze haar toekomst wil delen.

Angst

Ondanks de constante bedreiging van de rebellen en de manipulatieve houding van de koning, heeft America geen schrik van beide partijen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Callaway en bestaat uit 264 bladzijden, die verdeeld zijn over 32 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft het standpunt van America Singer, die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Begraaf het verleden.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in het Koninklijk paleis in Angeles (Illea) en het ouderlijke huis van America in Carolina.

Evaluatie

De trilogie vormt een serie van boeken, die gemakkelijk lezen met personages waar je snel van gaat houden. Naast de strijd voor de hand van Maxon en de twijfels van de gevoelens van zowel Maxon als America, die soms beginnen vervelen, hebben we nu ook de verhaallijn van de rebellen, die in dit laatste deel een grotere rol spelen. Het verhaal in De One zit vol verrassingen, onverwachte gebeurtenissen, romantiek en een voorspelbaar einde, maar dat toch anders verloopt dan je zou denken in een reeks als deze. Kiera Cass is zeker een aanrader voor young-adultlezers. En wie niet genoeg heeft aan deze trilogie kan nog altijd verder gaan met het vervolg, met de dochter van Maxon en America, prinses Eadlyn in de hoofdrol.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'Kathryn Stockett is de schrijfster van het boek “The Help” uit 2010, wat in het Nederlands is uitgegeven onder de titel…
Schrijfster: Sarah J. MaasSarah J. Maas is de auteur van de bekende boekenserie "Throne of Glass" en "A Court of Thorns and Roses", waarmee ze wer…

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Iene Miene Mutte' (Helen Grace 1)Boekverslag: M.J. Arlidge 'Iene Miene Mutte' (Helen Grace 1)Iene Miene Mutte is het eerste deel uit de reeks met Helen Grace, een gedreven inspecteur, in de hoofdrol. Iene Miene Mu…
Boekverslag: 'Eilandgasten' van Vonne van der MeerBoekverslag: 'Eilandgasten' van Vonne van der MeerDuinroos is een vakantiehuis op een Waddeneiland. Tussen april en september logeren er verschillende personen die elkaar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: van Goor
 • Boek - Kiera Cass 'De one' (ISBN: 978 90 0033 866 5) - gelezen op 18/7/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.