Boekverslag: Kiera Cass 'De Elite' (De Selection-reeks 2)

Boekverslag: Kiera Cass 'De Elite' (De Selection-reeks 2) De Elite is het tweede deel van de young adult-trilogie de Selection, geschreven door de Amerikaanse schrijfster Kiera Cass. In het tweede deel zit America SInger ondertussen in de Elite, het selecte groepje van zes meisjes, waaruit prins Maxon een bruid zal kiezen. America zelf wordt bezig gehouden door vier vragen: haar gevoelens voor Maxon, Maxons gevoelens voor haar, haar relatie met Aspen, haar jeugdliefde en of ze wel prinses wil worden.

Gegevens

 • Originele titel: The Elite
 • Titel: De Elite
 • Reeks: Selection-trilogie (2)
 • Auteurs: Kiera Cass
 • Eerste druk: 2013
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2014
 • Vertaling: Hanneke van Soest
 • Aantal pagina's: 256
 • ISBN: 978 90 0033 837 5

Samenvatting

Halloween

De zeventienjarige America twijfelt nog altijd over haar liefde voor Maxon, de prins van Illea, die er voor gezorgd heeft dat ze na de Selectie tot de Elite hoort. En Aspen, haar jeugdliefde die het had uitgemaakt voordat ze aan de Selectie begon en nu een van haar persoonlijke wachten is in het paleis. Wanneer America begon aan de Selectie had ze zo lang mogelijk willen blijven om er voor te zorgen dat haar ouders een financiële bijdrage kregen, die ze goed konden gebruiken. Ondertussen zijn haar gevoelens voor Maxon de reden om verder mee te doen aan de zoektocht naar een geschikte bruid voor prins Maxon.

America had al gehoord over Halloween, maar had het nooit zelf meegemaakt. Maxon stelt voor om een Halloweenfeest te organiseren en gaat op zoek naar het dagboek van Gregory Illea, de oprichter en eerste koning van Illea, om inspiratie te vinden. Maxon die merkt dat America geïntegreerd is door het dagboek, leent het haar uit op voorwaarde dat ze het aan niemand vertelt en goed verstopt. Voor het Halloweenfeest mogen de meisjes hun ouders, zussen en broers uitnodigen, zodat Maxon kennis kan maken met de families van de overgebleven meisjes Marlee, Kriss, Natalie, Celeste, Elise en America. Na het feest zal Maxon een meisje kiezen, die terug naar huis zal gaan.

De dag na het feest worden alle meisjes naar buiten gebracht om deel te nemen aan iets dat ze nooit zullen vergeten. Marlee en officier Woodwork worden geketend naar een podium gebracht. Marlee was samen met officier Woodwork betrapt. America begrijpt onmiddellijk dat de twee verliefd zijn op elkaar en dat dit het geheim was waarover Marlee haar niets kon vertellen. Helaas voor Marlee had ze op deze manier haar belofte aan de prins verbroken. Waardoor ze allebei gestraft worden. Niet alleen wordt hun kaste afgenomen, maar krijgen ze elk vijftien slagen met de rotanstok. America probeert Maxon te overtuigen om dit niet te doen, maar krijgt geen reactie en wordt terug naar haar kamer gebracht.

Het idee dat ze zelf op die plaats had kunnen staan samen met Aspen, maakt America bang. Maar ze is vooral bezorgd over de toekomst van Marlee. Ze is helemaal van streek wanneer ze Maxon ziet. Ze begrijpt niet dat hij niets had gedaan en heeft dan ook geen zin om met hem te praten. America twijfelt nog meer over Maxon wanneer Aspen haar vertelt dat de jongen die ze denkt te kennen niet de echte Maxon is. Hij speelt een rol om over te komen als een perfecte prins, maar hij is slechts een mens met zijn goede en slechte kanten.

De Italiaanse federatie

De overgebleven vijf meisjes krijgen de opdracht een ontvangst voor te bereiden voor de gasten uit de Duitse federatie en Italië. Het is een heel moeilijke en belangrijke opdracht omdat deze bezoeken bestaande banden versterken en er nieuwe kunnen ontstaan. Kriss en America mogen zich ontfermen over de Italiaanse gasten.

Terwijl ze zich volop bezig houden met de voorbereidingen van de ontvangst wordt het paleis opgeschrikt door een aanval van de Zuidelijke rebellen. De Zuidelijke rebellen hebben als plan de monarchie te stoppen en zijn een stuk wreder dan de Noordelijke rebellen. Nog niet goed bekomen van de eerste aanval wordt America gedwongen om weg te lopen omdat er een tweede aanval is. Zo snel ze kan loopt ze weg van het paleis richting het bos, waar ze ontdekt wordt door een rebellenmeisje dat een tas vol boeken meesleurt. Het meisje verraadt America niet, maar maakt met een glimlach een reverence om dan weg te rennen. America is er van overtuigd dat het meisje geen Zuidelijke rebel kan zijn, daarvoor lijkt ze te lief.

Terwijl het feest voor de Duitse gasten toch wel wat foutjes vertoonde, verloopt alles perfect bij de Italiaanse delegatie. Kriss en America hebben alles tot in de puntjes voorbereid en America is enorm geliefd. Prinses Nicoletta van Italië vertrouwt America zelfs toe dat America haar altijd mag contacteren als ze op een of andere manier kan helpen.

Het geluk van America kan niet op, wanneer Maxon haar ook nog eens de kans geeft om Marlee terug te zien. Maxon had Marlee en haar vriend, officier Woodwork, een nieuwe identiteit gegeven, waardoor ze binnenkort in het paleis kunnen werken. En op die manier kan America haar vriendin af en toe terug zien.

Gregory Illea

Nadat Kriss America's vermoeden heeft bevestigd dat ze wel degelijk gevoelens heeft voor Maxon, weet ze niet meer hoe ze zich moet gedragen in de aanwezigheid van Kriss en ook bij Maxon voelt ze dat hun relatie veranderd is. Waardoor ze zich laat afleiden door privélessen en het lezen van het dagboek van Gregory Illea.

America had altijd gedacht dat Gregory Illea een goede leider was, maar hij blijkt een gigantische egoïst te zijn. Zo had hij zijn dochter verkocht als bruid aan een man waarvan ze niet hield, zodat hij koning van Illea kon worden en had hij ook het kastenstelsel bedacht. Aangezien Maxon een van de nabestaanden is van Gregory, vreest America dat Maxon meer op Gregory Illea lijkt dan dat hij laat doorschemeren.

Haar twijfel en afschuw wordt nog groter wanneer ze Maxon ziet kussen met haar aartsvijand, Celeste. America besluit dan ook om naar huis te gaan en met Aspen te trouwen, de vriend die er altijd voor haar is. Maar ze zal niet weggaan tot ze haar opdracht heeft volbracht, een presentatie voor de televisie in het bijzijn van de koning, koningin en Maxon. America's presentatie gaat over het kastenstelsel met de gevolgen hiervan en vooral de suggestie om de kasten af te schaffen. Na haar presentatie beveelt de koning dat America onmiddellijk vertrekt, Maxon die de gemoederen probeert te sussen wordt meegesleurd met de koning.

Alhoewel America al weken naar huis wou, ziet ze er enorm tegenop nu dat het moment daar is. Maar Maxon komt met het nieuws dat ze kan blijven doordat hij zijn vader had voorgelogen dat hij America zelf ook hard had aangepakt over haar gedrag en dat zij er voor had gezorgd dat Maxon de laatste rebellenaanval na de uitzending had overleefd. Dus voorlopig kan America blijven maar ze weet dat de koning er alles aan zal doen om haar het leven zuur te maken.

Hoofdpersonen

America Singer

Ze is afkomstig uit een kunstenaars- en muzikantenfamilie van Vijven. Maar door haar deelname aan de Selectie is ze twee kasten opgeklommen, waardoor ze een Drie is en de kans heeft om les te geven of te schrijven als Maxon haar niet kiest als bruid. America heeft een groot hart, is slim en leergierig.

Kriss

Ze is lief, mooi, bescheiden en attent.

Maxon

Hij is de prins en troonopvolger van Illea. Koning Clarkson en koningin Amberly zijn zijn ouders. Maxon is geduldig en begripvol.

Aspen

Hij is intelligent, moedig en net als America koppig.

Marlee Tames

Ze is de vriendin van America sinds ze samen aan de Selectie zijn begonnen. Marlee is een opgewekt meisje.

Celeste Newsome

Ze is een Twee en een verwend nest, die alle meisjes het leven zuur maakt om er voor te zorgen dat Maxon met haar zou trouwen. Ze is wel niet geïnteresseerd in Maxon, maar in de kroon. Celeste is een fotomodel en heeft het op eigen kracht zo ver geschopt. Ze is vasthoudend en heeft ook een manipulatieve kant.

Symbolen en motieven

Twijfel

Alhoewel Maxon heel lief is, en de mooiste dingen zegt, is America niet zeker of ze hem wel kan geloven. Voor hetzelfde geld zegt hij dat ook tegen de andere meisjes en zijn zijn gevoelens toch niet zo intens als America hoopt.

Geheim

America durft niemand te vertellen over haar gevoelens voor Maxon, maar ook voor Aspen. Maxon weet niet dat de wacht die hij America toevertrouwt, haar jeugdliefde is waarover ze hem al eerder over heeft verteld. Marlee vertrouwt ze genoeg om het haar te vertellen, maar het lijkt America veiliger voor haar en Marlee om gewoon te zwijgen.

Teleurstelling

America was al enkele keren teleurgesteld in Maxon. Zo hadden ze ruzie gemaakt over de ware aard van Celeste. Dan had je de situatie met Marlee. Maar dat was niets vergeleken met de ontdekking dat Maxon gevoelens heeft voor Kriss en deze ook beantwoord worden door haar. America vreest dat haar relatie met Maxon dan toch puur vriendschappelijk is.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 256 bladzijden, die verdeeld zijn over 31 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van America Singer, die in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Het is de vrouw die de man kiest die haar zal kiezen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in het Koninklijk paleis in Angeles (Illea).

Evaluatie

In dit deel worden de personages duidelijker, aangezien er minder meisjes zijn en deze beter uitgeschreven zijn. Ook de relaties worden ingewikkelder, wat het interessant maakt maar wat ook soms begint te vervelen. America kan niet kiezen tussen Maxon en Aspen en dat sleept wel aan. Maar deze reeks is er een om lekker bij weg te dromen en te genieten van een dikke laag romantiek.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…
Schrijfster: Sarah J. MaasSarah J. Maas is de auteur van de bekende boekenserie "Throne of Glass" en "A Court of Thorns and Roses", waarmee ze wer…
De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'De schrijfster Kathryn Stockett en haar boek 'De hulp'Kathryn Stockett is de schrijfster van het boek “The Help” uit 2010, wat in het Nederlands is uitgegeven onder de titel…
Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'Alice in Zombieland is het eerste deel van de young adult-trilogie The white rabbit chronicles, met Alice Bell, of ook w…

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Iene Miene Mutte' (Helen Grace 1)Boekverslag: M.J. Arlidge 'Iene Miene Mutte' (Helen Grace 1)Iene Miene Mutte is het eerste deel uit de reeks met Helen Grace, een gedreven inspecteur, in de hoofdrol. Iene Miene Mu…
Boekverslag: 'Eilandgasten' van Vonne van der MeerBoekverslag: 'Eilandgasten' van Vonne van der MeerDuinroos is een vakantiehuis op een Waddeneiland. Tussen april en september logeren er verschillende personen die elkaar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: van Goor
 • Boek - Kiera Cass 'De elite' (ISBN: 978 90 0033 837 5) - gelezen op 1/7/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 15-09-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.