Samenvatting - L'étranger - Albert Camus

Samenvatting - L'étranger - Albert Camus L'étranger is een boek geschreven in het Frans in 1942 door Albert Camus. Albert Camus staat symbool voor het existentialisme dat ook in dit boek terug te vinden is. Meursault wordt gezien als "vreemdeling" om zijn afkomst, hij woont namelijk in Algerije en is van origine Frans, maar ook omdat hij niet begrepen wordt door de maatschappij.

L'étranger

  • Auteur: Albert Camus
  • Jaar van uitgave: 1942
  • Oorspronkelijke taal: Frans
  • Uitgever: Éditions Gallimard
  • ISBN-nummer: 9782070306022

Albert Camus

Albert Camus is, net als de hoofdpersoon in het boek l'étranger, afkomstig uit Frankrijk en woonachtig in Algerije. Albert leefde van 1913 tot 1960. Hij heeft meerdere boeken en toneelstukken geschreven. L'étranger is een van zijn eerste werken die voor het eerst werd uitgebracht in 1942 door Editions Gallimard. Albert wordt gezien als grondlegger van het absurdisme, dat verwant is aan het existentialisme. Bij het absurdisme staat de gedachte dat het leven zinloos is centraal. Het leven van Albert Camus is te vergelijken met dat van Meursault aangezien ze beiden op dezelfde manier naar het leven kijken, en ook beiden een soort vreemdeling zijn. Zowel door de manier waarop ze naar het leven kijken als hun afkomst.

Achtergrondinformatie

Het boek is in meerdere talen vertaald zoals bijvoorbeeld in het Engels, "the stranger". Ook is er in 1967 een verfilming van het boek gemaakt. Het boek is filosofisch, er wordt een bepaalde visie op het leven naar voren gebracht.

Samenvatting deel 1

Hoofdstuk 1

Meursault is de verteller, en tevens de hoofdpersoon. Meursault krijgt een telegram dat zijn moeder overleden is. Hij reageert erg onverschillig op het nieuws over zijn moeder. Het enige waar hij zich zorgen over lijkt te maken zijn de praktische zaken over de begrafenis, zoals wat voor kleding hij aan moet. Van zijn baas krijgt hij voor twee dagen vrij om bij de begrafenis van zijn moeder te kunnen zijn, en met de bus vertrekt hij. Meursault komt aan in het tehuis waar hij zijn moeder naartoe gestuurd heeft. De directeur van het tehuis vertelt de volgende dag over Thomas Perez, die onafscheidelijk geweest was van Meursaults moeder tot aan haar dood. Thomas Perez is de enige bewoner van het tehuis die bij de begrafenis zal zijn. Wanneer een assistent van de begrafenisondernemer aan Meursault vraagt of zijn moeder oud geworden is antwoordt Meursault vaag, aangezien hij dat niet exact weet. Thomas Perez lijkt de enige te zijn die iets om de moeder van Meursault gegeven heeft. Meursault rijdt met de bus terug naar Algiers en denkt verheugd aan het vooruitzicht op een goede nachtrust.

Hoofdstuk 2

Meursault gaat zwemmen op een openbaar strand. Op het strand loopt hij Marie Cardona tegen het lijf. Marie Cardona is een voormalige collega van hem. Meursault geniet van haar schoonheid, en flirt met haar. Meursault nodigt haar vervolgens uit om een film te komen kijken, en ze gaat op dit aanbod in. Diezelfde middag nog gaan ze samen een film kijken. Marie Cardona schrikt van het nieuws dat Meursault's moeder een dag eerder begraven is, maar al snel is ze dat vergeten. Samen brengen ze de nacht door. Wanneer Meursault de volgende dag wakker wordt is Marie Cardona al verdwenen. Om vervelende vragen over zijn moeder te vermijden gaat hij niet lunchen bij Celeste, waar hij normaal altijd luncht. Hij realiseert zich dat er eigenlijk niks veranderd is en dat hij morgen gewoon weer aan het werk gaat.

Hoofdstuk 3

De volgende dag gaat Meursault weer aan het werk. Met een collega gaat hij lunchen bij Celeste. Celeste vraagt of alles goed gaat, maar Meursault verandert snel van onderwerp. Na werk komt Meursault zijn buurman Salamano tegen die met zijn hond aan het wandelen is. Een andere buurman, Raymond Sintes, nodigt Meursault uit om samen te eten. Raymond Sintes is een pooier die beweert beveiliger te zijn in een warenhuis. Raymond vertelt dat zijn minnares hem bedrogen heeft, en dat hij haar vervolgens geslagen heeft. Hij is nog steeds tot haar aangetrokken, maar wil haar straffen voor haar ontrouw. Raymond wil dit doen door eerst met haar naar bed te gaan, en dan op het laatste moment in haar gezicht te spugen. Om haar terug te laten komen wil Raymond een brief naar haar sturen waardoor ze haar schuld inziet. Raymond vraagt of Meursault de brief wilt schrijven en dat gaat hij doen. Raymond zegt dat ze nu vrienden zijn, en Meursault vindt dat wel prima.

Hoofdstuk 4

In het weekeind gaat Meursault weer zwemmen met Marie Cardona. Ze blijft slapen en luncht de volgende dag mee met Meursault. Marie Cardona vraagt of Meursault van haar houdt. Meursault antwoordt daarop dat hij denkt van niet en dat het niks betekent. Dan horen ze geluiden uit het appartement van Raymond. Raymond heeft zijn minnares geslagen en de politie is gearriveerd. De politieagent slaat Raymond in zijn gezicht en vertelt hem dat hij moet wachten tot hij opgeroepen wordt naar het bureau. Raymond vraag Meursault of hij wil getuigen dat zijn minnares hem bedrogen heeft. Meursault stemt hiermee in. Later ziet Meursault Salamano die zijn hond aan het zoeken is die eerder die dag weggerend is.

Hoofdstuk 5

De volgende zondag zijn Meursault en Marie Cardona uitgenodigd in het strandhuis van een vriend van Raymond, Masson genaamd. Meursault heeft door zijn baas een baan aangeboden gekregen in Parijs, hier reageert hij onverschillig op. Wat hem betreft maakt het niet zoveel uit. Marie Cardona vraagt Meursault ten huwelijk. Van Meursault hoeft het niet per se maar als ze het wil vindt hij het best. Wanneer ze vraagt of hij van haar houdt antwoordt hij weer hetzelfde als voorheen. Die avond eet Meursault in zijn eentje bij Celeste. Wanneer hij thuis komt wacht Salamano bij zijn deur. Hij vertelt dat toen zijn vrouw overleed hij zijn hond gekocht heeft om de leegte op te vullen. Ook vertelt Salamano dat mensen uit de buurt weleens slecht over Meursault gepraat hebben omdat hij zijn moeder naar het tehuis gestuurd heeft. Meursault reageert daar wederom niet echt op.

Hoofdstuk 6

De volgende zondag gaan Marie, Raymond en Meursault met de bus naar het strandhuis. Terwijl ze naar de bus gaan komt er een groep Arabieren. Een van deze Arabieren is de broer van de minnares van Raymond. Meursault noemt hem "de Arabier". Wanneer Raymond, Masson en Meursault een wandeling maken komen ze de Arabier weer tegen. Hij loopt samen met een andere Arabier achter Raymond, Masson en Meursault aan. Ze beginnen te vechten en een van de Arabieren pakt een mes waarmee hij Raymond's mond en arm verwondt. Masson gaat met Raymond naar een dokter terwijl Meursault rustig een sigaretje rookt en doet alsof er niks gebeurd is. Raymond komt later die dag terug en gaat naar het strand terwijl Meursault hem volgt. Raymond is met een pistool op weg naar de Arabieren die bij het water liggen. Meursault weet Raymond ervan te overtuigen niet op ze te schieten en de Arabieren verschuilen zich achter een rots. Omdat Meursault het te warm heeft om terug te lopen besluit hij te blijven op het strand. Wanneer hij terugkomt bij het water om af te koelen heeft "de Arabier" een mes getrokken. Meursault had het pistool van Raymond afgepakt, en schiet daarmee op de Arabier. Vervolgens schiet hij nog vier keer op het levenloze lichaam.

Samenvatting deel 2

Hoofdstuk 1

Meursault's advocaat bezoekt hem in zijn cel met slecht nieuws. Getuigen hebben verklaard dat Meursault ongevoelig is en geen enkele emotie laat zien. Wanneer de advocaat vraagt naar hoe Meursault tegenover de begrafenis van zijn moeder staat vertelt hij dat het hem niet zoveel deed. Hij vertelt dat hij waarschijnlijk wel van zijn moeder hield, maar dat het niks betekende. Dit is vergelijkbaar met wat hij Marie Cardona vertelde toen ze vroeg of hij van hem hield. Dit gaat hem waarschijnlijk tegenwerken in het oordeel van de rechter. Tijdens de zitting wordt gevraagd of Meursault van zijn moeder hield. Hij vertelt hier dat hij net als iedereen van zijn moeder hield. Ook vraagt de rechter waarom tussen het eerste schot en de overige vier schoten een pauze gehouden werd. Meursault geeft hier geen antwoord op. Daarna wordt gevraagd of hij in God gelooft, waarop Meursault "nee" antwoordt. Er wordt verklaard dat hij een verharde ziel heeft.

Hoofdstuk 2

Marie komt Meursault opzoeken in de gevangenis. Ze vertelt Meursault dat ze gelooft dat hij vrijgesproken wordt, en dat hij positief moet blijven. Wanneer ze praat lijkt Meursault meer interesse te hebben in de vrouw die naast hem zit. Meursault krijgt een brief van Marie dat ze niet meer bij hem op bezoek mag komen omdat ze niet getrouwd zijn. Hij raakt gewend aan de gevangenis en vermaakt zich door elk detail van zijn cel te bekijken en na te denken over een verhaal uit een oud stuk krant. Het gaat over een man uit Tsjecho-Slowakije die op jonge leeftijd zijn dorp verlaten heeft. Later keerde hij vermomd terug om zijn moeder en zus te kunnen zien. Hij was erg rijk geworden en had het plan dit te onthullen aan zijn moeder en zus. Voordat hij dit kon doen hadden zijn moeder en zus hem vermoord, en al zijn geld gestolen. Toen ze ontdekten wat ze gedaan hadden hebben moeder en zus zelfmoord gepleegd.

Hoofdstuk 3

Volgende zomer begint de rechtszaak. De zaal zit erg vol omdat de zaak veel publiciteit gekregen heeft. Er wordt gevraagd door de rechter waarom Meursault zijn moeder naar het tehuis gestuurd heeft. Hij antwoordt hierop dat hij niet genoeg geld had. Als de rechter vraagt of hij spijt gehad heeft van zijn beslissing vertelt Meursault dat zijn moeder en hij allebei eraan gewend waren dat ze niks meer van elkaar hoefden te verwachten. De directeur getuigt dat Meursault's moeder weleens vertelt heeft dat ze het niet eens was met de beslissing van Meursault om haar uit huis te zetten. Ook vertelt de directeur dat het hem opgevallen was hoe rustig hij was tijdens de begrafenis van zijn moeder, en dat hij niet gehuild heeft. Vervolgen verklaart hij dat de assistent van de begrafenisondernemer gezegd had dat hij niet wist hoe oud zijn moeder was. Verder wordt hem kwalijk genomen dat hij koffie dronk en rookte. Thomas Perez vertelt dat hij niet meer weet of Meursault gehuild heeft, hij had hier vanwege zijn eigen verdriet niet op gelet. Celeste verklaart de moord op de Arabier als pech. Marie Cordona meldt dat Meursault van plan was met haar te trouwen, waarop de rechter nog wijst op het feit dat de relatie tussen deze twee direct na de begrafenis is begonnen. Vervolgens doen Masson, Raymond en Salamano nog en goed woordje voor Meursault. Volgens Raymond werd Meursault per toeval betrokken in de situatie tussen hem en zijn minnares. De rechter vraagt zich af waarom hij dan de brief geschreven had naar de minnares, en waarom hij naar het strand gegaan was de dag van het misdrijf. Alles bij elkaar ziet het er niet goed uit voor Meursault.

Hoofdstuk 4

Meursault wordt veroordeeld voor moord met voorbedachte rade. Ook wordt hem schuld opgelegd voor de dood van zijn moeder en wordt hij gezien als een gevaar voor de samenleving omdat hij geen berouw getoond heeft om het overlijden van zijn moeder. Uiteindelijk wordt hij veroordeeld tot de guillotine.

Hoofdstuk 5

Meursault bedenkt zich hoe hij kan ontsnappen aan zijn lot. Meursault ziet de guillotine niet zitten, hij had liever een dood gehad door middel van chemicaliën omdat hij dan nog een kans op overleven had. Hij vreest de voetstappen die naar zijn cel zullen lopen om hem te halen. Van de gedachte dat deze straf hem wordt ontzegd voelt hij zich beter. Er komt een priester bij Meursault op bezoek die hem nog probeert te overtuigen van het bestaan van God. Meursault heeft geen zin om het laatste stuk van zijn leven hieraan te verspillen. Hij wordt boos en het enige waar Meursault nog op hoopt is dat er een grote groep mensen komt kijken naar zijn dood die vol zitten met haat.

Hoofdpersoon

Meursault is de hoofdpersoon in het boek. Het hele verhaal wordt vanuit zijn oogpunt verteld. Het opmerkelijke aan Meursault is dat hij geen emotie toont, waardoor hij overkomt als een soort psychopaat. Hoewel hij ook geen negatieve emoties vertoont wordt hij toch gezien als een vreemde, enge man. Ook bij de uitspraak van de rechter wordt zijn gedrag en zicht op de wereld meegenomen in het oordeel, wat niet positief uitpakt voor hem. Meursault is een opmerkelijk personage. Zijn kijk op het leven is niet altijd zo geweest. Hij vertelt dat hij vroeger bij het studeren veel ambitie had. Later kwam hij erachter dat het eigenlijk allemaal zinloos was en is hij zich anders gaan gedragen.

Titelverklaring

De titel "l'étranger" betekent "de vreemdeling". Dit slaat terug op de hoofdpersoon die zowel letterlijk als figuurlijk een vreemdeling is. Hij is namelijk afkomstig uit Frankrijk terwijl hij in Algerije woont. In de figuurlijke zin is hij een vreemdeling omdat zijn kijk op de wereld erg bijzonder is. Het verhaal speelt zich af rond 1942, de tijd waarin het boek geschreven is.
© 2016 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een goede samenvattingHoe maak je een goede samenvattingSamenvattingen maken is meestal niet het meest geliefde klusje, maar toch is het erg nuttig, vooral als je studeert. Sam…
Hoe maak ik een goede samenvatting?Hoe maak ik een goede samenvatting?Een goede samenvatting laat zien dat je de tekst goed hebt begrepen en dat je het duidelijk aan je lezers kan communicer…
Leer hoe je het beste kan lerenLeer hoe je het beste kan lerenHeb je moeite met leren? Ben je opzoek naar een betere manier om te leren? In dit artikel leg ik een aantal leermethodes…
Samenvatten met HAVO-regelsSamenvatten met HAVO-regels"Het tweede deel van het centraal examen is de samenvatingsopdracht. De lengte van de samen te vatten tekst is tussen de…

Boekverslag: Carrie Ryan 'De klauwen van het woud'Boekverslag: Carrie Ryan 'De klauwen van het woud'Carrie Ryan (1978) is een Amerikaanse schrijfster van fantasyboeken voor young adults. 'De klauwen van het woud' vormt h…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Zoenoffer' (Grant County 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Zoenoffer' (Grant County 2)Zoenoffer is het tweede deel uit de reeks Grant County van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Lena, Jeffrey en Sara…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hermann, Pixabay
  • L'étranger - Albert Camus - ISBN-10: 9782070306022
Tara96 (44 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.