De leerplicht en Leerplichtwet

Ieder kind in Nederland moet van zijn 5e tot en met zijn 18e jaar naar school toe. Dit komt door de Leerplichtwet. In deze wet staat dat alle kinderen in Nederland van hun 5e tot en met hun 16e jaar naar school toe moeten en tot hun 18e een kwalificatieplicht moeten volgen. Maar wat mag wel en wat mag niet? Wanneer kan men wel vrij krijgen en wanneer niet? En wanneer zal een school de leerplichtambtenaar inlichten bij spijbelgedrag?

De leerplicht

Leerplicht geldt voor (bijna) alle kinderen van 5 tot en met 16 jaar, vanaf de eerste dag van de maand nadat een kind 5 jaar wordt tot het einde van het schooljaar waarin het 16 jaar is geworden. De basisschoolperiode van een kind telt mee voor acht jaar, ook als een kind hier minder dan 8 jaar over gedaan heeft. Zoals u zeer waarschijnlijk wel bent opgevallen gaan de meeste kinderen al naar school als ze 4 jaar zijn. Soms is het zelfs zo dat kinderen naar speciale crèches gestuurd worden vanaf hun 2e levensjaar voor een optimale stimulatie. Deze kinderen vallen nog niet onder de Leerplichtwet maar ook voor hen gelden de regels die school of crèche hanteert over de aanwezigheid en het volgen van het aangeboden onderwijs. Ditzelfde geldt voor leerlingen vanaf 16 jaar die niet meer leerplichtig zijn.

De Leerplichtwet

Veel leerlingen (en soms ook ouders) klagen dat de Leerplichtwet te streng is. Maar wat staat er nou precies in de Leerplichtwet. Wat mag wel en wat mag absoluut niet? En wat doet de leerplichtwet eigenlijk? De Leerplichtwet zorgt ervoor dat ieder kind tot zijn 18e verjaardag naar school toe gaat en ten alle tijden op een school staat ingeschreven. Dit is dus bij wet verplicht en ouders of verzorgers zijn er dan ook verantwoordelijk voor dat dit gebeurt. Mocht dit niet gebeuren dan zal eerst de school, en vervolgens een leerplichtambtenaar hen hier op aanspreken. Als er nog steeds spijbelgedrag wordt geconstateerd zullen er sancties volgen.

Wanneer zal de school spijbelgedrag melden?

Wanneer is een school verplicht spijbelgedrag te melden aan de desbetreffende instanties? Wanneer:

Een kind langer dan 3 aaneensluitende dagen spijbelt
Een kind niet is ingeschreven op een school (dit meldt de school dan niet natuurlijk)

Wat zijn de sancties?

Mocht een van deze bovengenoemde gevallen aan het licht komen, dan zal een leerplichtambtenaar in actie komen. Hij zal eerst een gesprek aangaan met de ouders om het gedrag van hun kind te veranderen. Mocht dit niet werken dan zullen er sancties aangespannen worden tegen het kind en de ouders. Er zijn verschillende sancties mogelijk:

  • Boete (vooral bij luxe verzuim)
  • Halt
  • Leerstraf
  • Taakstraf

Vrijstelling van Leerplichtwet

In sommige speciale gevallen is het mogelijk voor bepaalde tijd vrijstelling te ontvangen voor de Leerplichtwet.

Vrij voor vakantie

Het is vrijwel onmogelijk vrijstelling te krijgen van de leerplicht om "zomaar" even op vakantie te gaan. Bijvoorbeeld omdat het buiten de seizoenen om goedkoper is. Men kan alleen vrijstelling ontvangen als:

  • ten minste een van de ouders een beroep heeft met seizoensgebonden werkzaamheden
  • het gezin in geen van de schoolvakanties in één schooljaar met vakantie kan
  • de extra vakantie niet in de eerste twee weken van het schooljaar valt

Vrijstelling voor bijzondere talenten

Sommige kinderen hebben bijzondere talenten op het gebied van sport of kunst. Het kan zijn dat zij hiervoor lessen moeten verzuimen. De Leerplichtwet biedt hiervoor echter geen vrijstellingsmogelijkheid. Wel is het mogelijk hierover afspraken te maken met de schooldirecteur. Deze afspraken worden jaarlijks aan het begin van het schooljaar gemaakt. Incidentele verzoeken vallen buiten deze regeling. (Quotatie van leerplicht.net)
© 2010 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dag van de Leerplicht - Recht op onderwijsDag van de Leerplicht - Recht op onderwijsTijdens de Dag van de Leerplicht wordt in Nederland stilgestaan bij het recht op onderwijs. De Dag van de Leerplicht wor…
Wat houdt leerplicht in?De leerplicht geldt voor kinderen van 5 jaar tot en met het einde van het schooljaar waarin het kind 16 jaar is geworden…
Leerplicht in NederlandLeerplicht in NederlandIn Nederland is het verplicht dat alle kinderen goed worden opgeleid. Ze moeten worden voorbereid op de maatschappij en…
Is schoolverzuim toegestaan?Is schoolverzuim toegestaan?Ouders hebben de neiging om de schoolvakantie te verlengen door een paar dagen voor een vakantie weg te gaan en/of een p…

Het maken van een CVHoe maak je een CV? Dit is een vraag die bij veel mensen afspeelt. Het doel van een Curriculum Vitae is om de werkgever…
Filosoferen: leerzaam voor kinderen en onderwijzersFilosoferen: leerzaam voor kinderen en onderwijzersFilosoferen biedt kinderen veel vrijheid: niets moet, veel is mogelijk. Filosoferen is de vrijplaats bij uitstek waar de…
Bronnen en referenties
  • http://www.leerplicht.net
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.