Het maken van een CV

Hoe maak je een CV? Dit is een vraag die bij veel mensen afspeelt. Het doel van een Curriculum Vitae is om de werkgever te informeren van wie je bent en wat je kan. In je CV geef je in het kort aan, wat voor persoon de werkgever aanneemt, mocht zij voor die persoon kiezen.

Curriculum Vitae

Een curriculum Vitae is een belangrijk onderdeel van het solliciteren. Veel mensen die op zoek zijn naar een leuke baan, moeten een CV maken. De meeste werkgevers willen graag een CV zien. In het CV moet de werkgever kunnen zien wat voor iemand hij/zij in huis heeft. Door een goede CV te maken is het voor de werkzoekende mogelijk om de werkgever te overtuigen om deze persoon uit te nodigen voor een gesprek. In dit gesprek moet de werkzoekende de werkgever proberen te overtuigen dat hij/zij de geschikte persoon is voor deze functie.

Persoonsgegevens

Het is belangrijk om de Curriculum Vitae te beginnen met je naam, adres, woonplaats. Verder is het verstandig om bij het persoonsgegeven een aantal zaken te vermelden met betrekking tot je geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres, nationaliteit, burgerlijke staat (eventueel of je een rijbewijs hebt en over vervoer beschikt). Uit deze gegevens moet naar voren komen, wat voor persoon er solliciteert voor de functie.

Opleidingen

Na de persoonsgegevens aangegeven te hebben, is het belangrijk om de gevolgde opleidingen te vermelden in de CV. Hierin geef je aan welke school je hebt gevolgd, welke opleiding, hoelang je deze opleiding hebt gevolgd en uiteindelijk of je deze opleiding hebt behaald. Door dit te doen, geef je aan op wat voor niveau je als persoon zit. Veel bedrijven zoeken bepaalde werknemers, die voldoen aan een bepaalde opleiding. Ook willen sommige werkgevers, dat de werkzoekende een vereist diploma heeft om een bepaalde functie te kunnen volgen. Hierdoor is het erg belangrijk om aan te geven welke opleidingen en certificaten je hebt behaald. Mocht een certificaat tot een bepaalde datum geldig zijn, is het misschien handig voor de werkgever om te weten tot wanneer het geldig is. Daarom is het ook goed om dit te vermelden bij dit onderdeel.

Stage

Mocht je tijdens je loopbaan stages hebben gelopen voor een bepaalde opleiding, dan is het handig om dit te vermelden in de CV. Bij dit onderdeel is het belangrijk om aan te geven bij welke bedrijf je hebt stage gelopen, in welke stad, tijdsduur en welke taken je hebt uitgevoerd tijdens je stage. Veel bedrijven zien een stage als een werkervaring, omdat je veel ziet van de praktijk en dit tijdens de stage hebt gedaan.

Werkervaring

Dit onderdeel is een belangrijk onderdeel van de stage. De werkgever wil namelijk weten wat je de afgelopen jaren allemaal op het gebied van werk hebt gedaan. Mocht jij al jaren niets gedaan hebben om wat voor reden dan ook, dan kan dit voor het bedrijf een risico zijn om voor deze werkzoekende te gaan. Dit is ook de reden om alle werkervaring aan te geven en er voor te zorgen dat er geen gaten in je werkervaring zijn. Mocht er toch gaten zitten in je werkervaring, dan is het verstandig om duidelijk te laten weten waarom er gaten in dit onderdeel zit. Belangrijk is bij de werkervaring dat je aangeeft waar je hebt gewerkt, wat voor bedrijf het is, in welke stad je voor dit bedrijf hebt gewerkt, hoelang je daar hebt gewerkt, welke taken je hebt uitgevoerd. Ook is het bij elke baan belangrijk om aan te geven, waarom je ergens gestopt bent met werken. Dit is vooral om te voorkomen, dat de werkgever gaat denken dat je veel banen hebt gehad en steeds bent gestopt. Mocht je de reden niet vermelden, kan de werkgever het gevoel krijgen dat je niet te vertrouwen bent en/of dat je geen doorzetter bent. De werkgever kan dan verschillende redenen bedenken om je niet aan te nemen.

Eigenschappen

Het is bij dit onderdeel belangrijk om je competenties te vernoemen. Waar ben je goed in en welke eigenschappen omschrijven jou als persoon. Voorbeelden van eigenschappen zijn: betrouwbaar, doorzetter, initiatief nemen, samenwerken, besluitvaardig, assertief etc. Dit zijn allemaal verschillende competenties die je als persoon kan hebben. Deze competenties vertellen iets over jou. Om te weten te komen welke competenties je hebt, is het mogelijk om aan verschillende personen om je heen te vragen, hoe zij jou het beste kunnen omschrijven.

Talen

Ook kan je in je Curriculum Vitae vermelden welke talen je spreekt en op welk niveau je deze talen spreekt. Spreek je het matig, goed, zeer goed, vloeiend etc. De reden dat je dit vermeld is om de werkgever een perfecte indruk over je zelf te geven. Ook is het voor bepaalde functies vereist om een bepaalde taal te spreken. Dan is het vooral verstandig om dit in je CV te vermelden.

Hobby's

Ook wordt er in de CV verwacht dat je vermeld welke hobby's je hebt. De werkgever wil ook graag extra informatie over de persoon. Wie ben je en wat doe je in je vrije tijd. Waar verdiep je je in en wat vind je leuk om te doen. Dit wil de werkgever weten, om een goede indruk over de persoon te krijgen.

Referenties

Als laatste moet je de referenties vermelden in het CV. Dit is vooral nodig, omdat veel bedrijven dit graag willen hebben. Zij willen de mogelijkheid hebben om je vorige werkgever te bellen om te informeren naar je. Tijdens dit gesprek vragen ze naar hoe jij gewerkt hebt bij het bedrijf. De werkgever wil natuurlijk helemaal overtuigd zijn bij het aannemen van zijn personeel. Dit is dan ook de reden om te vragen naar referenties.
© 2010 - 2024 Fikretakin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
De leerplicht en LeerplichtwetIeder kind in Nederland moet van zijn 5e tot en met zijn 18e jaar naar school toe. Dit komt door de Leerplichtwet. In de…
Reactie

Khadijo, 01-03-2013
Waarom kan het handig zijn op je cv vermelden dat jij je rijbewijs hebt? Reactie infoteur, 01-03-2013
De reden hiervoor is, om de werkgever of uitzendbureau te laten weten dat je mobiel bent. Je laat zien dat je flexibel bent. Mocht de werkgever jou, snel nodig hebben, dan zou je met auto binnen een kort tijdsbestek op werk aan kunnen komen. Vaak eisen werkgevers dit van hun medewerkers. Je laat zien dat je een auto kan rijden en eventueel een auto hebt. Het is goed om dit te vermelden.

Fikretakin (16 artikelen)
Laatste update: 02-12-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.