Hoe lukt het dit jaar wél om bij te blijven op school?
Het nieuwe schooljaar is begonnen, en deze keer wil je het toch echt anders aanpakken dan anders. Niet meer de week voor het tentamen nog zes boeken doorlezen, maar alle lesstof vanaf het begin iedere week bijhouden zodat je dit tentamen wel in één keer haalt. Er zijn een aantal tips die het makkelijker maken om dit jaar of deze periode wel bij te blijven.
Maak een overzicht per vak
Maak een overzicht van alle opdrachten die je moet maken of teksten die je moet lezen voor een vak, zet deze allemaal onder elkaar. Doe dit voor alle vakken die je volgt voor een compleet overzicht van de stof die je de komende periode moet gaan leren. Om je overzicht ook echt overzichtelijk te houden, kun je dit het beste maken in een Excel-bestand of in een tabel in Word. Zet bij een vak alle taken die je moet uitvoeren en alle stof die je moet leren, zet daar achter hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt en zet als laatste de datum en tijd neer wanneer je dit gaat doen.
Maak een overzicht per week
Plan alle activiteiten die je per vak hebt opgeschreven hierna in per week. Maak geen planning voor de komende tien of meer weken, maar doe dit steeds voor drie of vier weken verder. Het is heel goed om vooruit te plannen, maar als je niet té ver vooruit plant, is het makkelijker om je planning tussentijds aan te passen. Als je op deze manier plant is het ook makkelijker om tussendoor zaken in te halen als je achterloopt op je planning en je voorkomt hiermee dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Schrijf voor iedere week per dag alle dingen op die je van je lijstje af moet maken. Plan indien mogelijk ook overal tijden voor in, dit helpt je om gestructureerder te werk te gaan. Kijk aan het einde van de week of je ook echt alles hebt gedaan van je planning. De dingen die je niet hebt gedaan, komen met prioriteit op de planning van de volgende week. Door deze taken ook echt eerst af te maken, voorkom je dat je te veel gaat achter lopen op je planning.
Houd altijd ruimte over in je planning
Maak niet een te strakke planning. Zorg dat je altijd een aantal uren over hebt, het liefst een hele dag, voor als je onverwachts iets leuks gaat doen of voor als je om een andere reden je ingeplande taken niet af krijgt. Ook is wat extra tijd in je planning handig, omdat je nooit precies weet van tevoren hoelang het over het lezen van een tekst of over het maken van een opdracht zult doen. Soms lijkt een tekst of opdracht vrij simpel, maar blijkt het in de praktijk veel lastiger te zijn om er doorheen te komen. Als je alles ruim inplant, kom je minder snel in tijdsnood, kan je makkelijker taken inhalen en zul je minder snel gaan achterlopen op je planning.
Begin ruim van tevoren
Begin niet op de eerste dag van het schooljaar of van een periode, maar al ruim daarvoor. Als je al vast wat dingen van je planning gedaan hebt, kun je weer rustig aan het schoolritme wennen en hoef je niet meteen héél hard aan de slag. Als je een beetje vooruit werkt, geeft dit ook meer ruimte in je planning voor onverwachtse omstandigheden of voor leuke activiteiten. Door ruim van tevoren je planning te maken kun je beetje bij beetje beginnen. Als je vooral in het begin steeds kleine taken plant, is het makkelijker om je aan je planning te houden en dit werkt heel motiverend.
Wees streng
Streng zijn voor jezelf kan heel moeilijk zijn, maar als je je aan je planning wilt houden moet dit echt. Dwing jezelf om uit bed of van de bank af te komen en voor je huiswerk of leerwerk te gaan zitten.
Beloon jezelf
Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht na het afmaken van een aantal taken van je lijstje. Dit kan van alles zijn: een leuke aankoop, iets lekkers, vrije tijd, wat je maar wil. Als je een leuk doel hebt om naar toe te werken, zal het makkelijker worden om je er toe aan te zetten je planning af te werken.
Denk aan je doel en de gevolgen
Denk aan het behalen van je diploma, of aan de beloning die je jezelf beloofd hebt. Positieve resultaten of beloningen werken ontzettend motiverend en een leuk vooruitzicht zal het minder erg maken om aan je taken te beginnen. Aan de negatieve gevolgen denken kan ook helpen. Wat gebeurt er als je dit tentamen of deze toets weer niet haalt? Wat is het gevolg als je niet door mag naar het volgende schooljaar? De negatieve gevolgen kunnen afschrikkend werken, waardoor het makkelijker wordt om weer aan de slag te gaan.