Studeren: voorbereiden op het tentamen

Studeren: voorbereiden op het tentamen Een aantal weken voor het tentamen moet de student zich gaan voorbereiden. Beheerst de student de stof voldoende? Of moet de student zijn kennis, inzicht en vaardigheden bijsturen? Hoe gebruik je als student de laatste weken voor het tentamen optimaal? Is het zinvol om de laatste avond voor het tentamen nog heel hard te gaan studeren? Wat moet de student gaan doen als hij de stof niet voldoende beheerst? Een overzicht:

Beheerst de student de stof voldoende?

Iedere student die de stof voldoende beheerst ziet het tentamen vol zelfvertrouwen tegemoet. Toetsen of de student de kennis voldoende beheerst en een goed studieresultaat weet neer te zetten tijdens zijn tentamen, kan de student doen door op verschillende manieren zichzelf te controleren:
  • Maak een eindtoets van de module of leerstof,
  • Oefen met oude tentamens in tentamenbundels,
  • Controleer de zelfgemaakte aantekeningen door deze te vergelijken met de tekst van de cursus, module of leerdoel,
  • Controleer de zelfgemaakte samenvattingen door deze te vergelijken met de tekst van de cursus, module of leerdoel,
  • Verzin zelf een flink aantal vragen over de bestudeerde stof. Kan de student ze allen foutloos beantwoorden of zitten er vragen bij die nog enige bestudering vraagt?

Bijsturen van de kennis via een checklist

Wanneer de student tijdens het voorbereiden op het tentamen tot de conclussie komt dat hij niet tevreden is over zijn kennis en kunde van de bestudeerde stof, moet de student gaan bijsturen door na te gaan of:
  • De voorbereiding op de studie en module voldoende was,
  • De orientatie op de studie en module voldoende was,
  • De concentratie van de student optimaal was,
  • De motivatie van de student optimaal was,
  • De studieplanning realistisch en uitvoerbaar was,
  • De cursusplanning qua tijd in orde was,
  • De gestelde doelen per studeersessie haalbaar waren,
  • De student goed intensief gelezen heeft,
  • De student alle kennis voldoende heeft herhaald,
  • De student voldoende actief bezig is geweest met de stof,
  • De student te lange aantekeningen heeft gemaakt,
  • De student aan zichzelf in eigen woorden kon uitleggen waar de stof over gaat.

Doelgericht studeren: gebruik deze checklist!

Als de student het gevoel heeft de stof niet voldoende te beheersen voor het tentamen, kan de student de checklist zoals hierboven beschreven, gebruiken als een checklist tijdens het studeren. De student heeft onmiddelijk inzicht of hij moet bijsturen tijdens het studeren van zijn verdere studie.

Geen goede beheersing van de stof

Een aantal weken voor het tentamen maakt de student een oud tentamen. Stel: ruim de helft van de antwoorden zijn fout. De student bekruipt het gevoel dat hij de stof niet voldoende beheerst. Wat nu te doen?

Gebruik de weken voor het tentamen optimaal

Geen paniek! Ontdek waar de kennis van de student te kort schiet. Ga na welke delen van de stof de student onvoldoende beheerst. Als de student een goed beeld heeft waar het aan schort, maakt de student een plan om in de komende weken stap voor stap de ontbrekende kennis aan te vullen. Gebruik hiervoor de leermethode van het doelgericht studeren voor een optimaal studieresultaat:

Verken de tentamenomstandigheden

Een goede voorbereiding op het tentamen voor de student - zeker als het de eerste keer is - is om ruim van te voren na te gaan waar het tentamen gehouden wordt. Er zijn studenten die het heel erg prettig vinden om alvast een kijkje te gaan nemen daar waar het tentamen gehouden gaat worden. Meestal is dit wel mogelijk. Ga rustig in de tentamenzaal of ruimte zitten en stel je voor dat je op deze plaats over een aantal weken tentamen gaat doen. Tijdens het daadwerkelijke tentamen zal de student sneller zijn geacclimatiseerd en zal zich sneller kunnen concentreren op de tentamenvragen. Een groot voordeel!

De laatste avond voor het tentamen

Het is af te raden om de laatste avond voor het tentamen nog te gaan stampen en/of uit het hoofd te gaan leren. Een aanrader om wel te doen op de laatste avond voor het tentamen zijn:
  • Om de aantekeningen nog eens rustig door te nemen,
  • Om de samenvattingen nog eens rustig door te nemen,
  • Om te gaan ontspannen! Maak een wandeling, luister naar je favoriete muziek. Hierdoor "bezinkt" de stof en aan het eind van de avond bemerk je dat de student alsnog bezig is geweest met de stof, door de stof te "herkauwen". Een betere bezigheid is er niet vlak voor het tentamen!

Heel veel succes toegewenst met het tentamen!
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het maken van meerkeuze tentamensHet maken van meerkeuze tentamensEen meerkeuze tentamen lijkt makkelijker dan het is. Meestal denkt men dat een meerkeuze tentamen makeklijker is dan een…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Oefenen voor de eindtoets met software (computerprogramma)Oefenen voor de eindtoets met software (computerprogramma)Vanaf 2015 is een basisschool weer verplicht om het schooladvies naar boven bij te stellen bij een hoge score op de eind…
Doelgericht studeren: herhalen van de leerstofDoelgericht studeren: herhalen van de leerstofHoe kan je betere examen resultaten halen? Hoe kan je betere tentamen resultaten behalen? Hoe kan je betere studie resul…

Studeren: omgaan met tentamen spanning, examenvrees en angstStuderen: omgaan met tentamen spanning, examenvrees en angstTentamen doen! Verwacht je dat je erg gespannen zal zijn tijdens het tentamen of examen, heb je wellicht iets aan de vol…
Doelgericht studeren: toetsen van de leerstofDoelgericht studeren: toetsen van de leerstofDoelgericht studeren met als resultaat betere studieresultaten wil iedere student wel! Door het volgen van vier bepaalde…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.