Het maken van meerkeuze tentamens

Het maken van meerkeuze tentamens Een meerkeuze tentamen lijkt makkelijker dan het is. Meestal denkt men dat een meerkeuze tentamen makeklijker is dan een open tentamen. Alleen in de werkelijkheid is het vaak moeilijker, omdat er gedetailleerde vragen naar voren komen. Tips en tricks voor het maken van een meerkeuze tentamen.

Soorten vragen

Een meerkeuze tentamen komt in alle schoollagen voor van MBO tot op de universiteit. Sommige instaptentamens zijn erg makkelijk en toetsen alleen je algemene kennis. Hoe verder je komt, hoe lastiger meerkeuze tentamens kunnen zijn. Het is een makkelijke manier van het overhoren van de lesstof. Meerkeuze is makkelijk na te kijken en veel universiteiten gebruiken machines om de tentamens na te kijken.

Desondanks is het voor sommige studenten erg lastig. In een meerkeuzevraag kun je erg op het verkeerde been worden gezet. Ook worden er vragen met twee stellingen gevraagd. Dat kan betekenen dat er eigenlijk twee vragen in één vraag zitten. Met name voor mensen die in het dagelijks leven al moeilijk kunnen kiezen, zullen veel problemen ondervinden bij meerkeuze tentamens. Toch zijn er handige tips voor het maken van een meerkeuze tentamen.

Studeren voor meerkeuze tentamen

Bij een open tentamen kun je heel veel bijschrijven als je het een beetje weet. Een meerkeuze is fout of goed en dat geeft problemen. Studeer daarom goed voor je tentamen. Pak logische aanknopingspunten en studeer van daaruit verder. Het kan handig zijn om een aantal aaknopingspunten op papier te zetten als je start met het tentamen. Zo heb je altijd nog een houvast als je in de war raakt door de gestelde vragen.

Tip 1: Lees goed

Lees de vraag zorgvuldig door. Let op woorden als één, moet, kan, geen, etc. Deze woorden geven meestal al veel aan. Let vooral ook op dubbele ontkenningen zoals 'is niet onmogelijk', dat wil zeggen dat het wel mogelijk is. Probeer de vraag zonder de antwoorden te lezen te beantwoorden en zoek daarna naar het antwoord.

Tip 2: Beantwoord eerst de vragen die je zeker weet

Lees de vragen en antwoorden zorgvuldig door en beantwoord eerst de vragen die je zeker weet. Als je een antwoord niet zeker weet, laat de vraag dan liggen en ga de vraagin de tweede ronde beantwoorden. Ga zo door met antwoorden totdat je bij het einde bent.

Tip 3: Probeer de moeilijker vragen te beantwoorden

De tweede ronde is voor de vragen die lastiger zijn te beantwoorden. Probeer voor je zelf al antwoorden weg te strepen die het echt niet kunnen zijn. Denk rustig na, lees de vraag een aantal keer en maak een beslissing. Zo ga je alle vragen bij langs die je niet in de eerste ronde hebt kunnen beantwoorden.

Tip 4: De vragen waarop je geen antwoord weet

In de derde ronde kijk je alleen naar de vragen waar je geen antwoord op weet. Bekijk de mogelijkheden goed en haal afwijkende mogelijkheden eruit. Meestal zijn er twee antwoorden die het meest op elkaar lijken en dan heb je nog 50% kans op een goed antwoord! Ook lange antwoorden doen het meestal goed bij beantwoording. Maak een keuze en hak de knoop door.

Tip 5: De laatste check

Bij de laatste controle ga je stap voor stap langs elke vraag en antwoord. Ga nooit twijfelen en een ander antwoord geven. Wijzig alleen je antwoord als je tot echt nieuwe inzichten bent gekomen. Je eerste ingeving is meestal de beste ingeving, dus pas op. Alleen als je echt een goede reden hebt, kun je alsnog het antwoord wijzigen. Controleer alle vragen, kijk goed of je alle vragen hebt beantwoord en lever je antwoorden in.

Herhaaldelijk een onvoldoende voor hetzelfde tentamen?

Lukt een tentamen met meerkeuze echt niet en haal je steeds maar geen voldoende voor een meerkeuze tentamen? Dan is het handig om contact op te nemen met de docent van het vak en de examencommissie. Een aantal scholen heeft voor studenten die herhaaldelijk een tentamen niet halen een regeling. Zo kun je bijvoorbeeld een meerkeuze tentamen krijgen en daarbij aantekeningen maken. Zo kun je toch punten krijgen voor een goede redenatie en het tentamen alsnog halen.
© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren: voorbereiden op het tentamenStuderen: voorbereiden op het tentamenEen aantal weken voor het tentamen moet de student zich gaan voorbereiden. Beheerst de student de stof voldoende? Of moe…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Contextueel leren: leren met of zonder muziek?Contextueel leren: leren met of zonder muziek?Hoe kunnen we het beste studeren? Moeten we leren in een bepaalde omgeving of maakt het niet uit je waar je de informati…
Studeren: omgaan met tentamen spanning, examenvrees en angstStuderen: omgaan met tentamen spanning, examenvrees en angstTentamen doen! Verwacht je dat je erg gespannen zal zijn tijdens het tentamen of examen, heb je wellicht iets aan de vol…

Vaardigheden GeschiedenisJe hebt bij geschiedenis verschillende vaardigheden die je moet toe passen tijdens proefwerken en presentaties. Maar hoe…
Het gebruik van het menu ‘CALC’ op de TI-84Het gebruik van het menu ‘CALC’ op de TI-84De rekenmachine genaamd TI-84 is een veelgebruikt hulpmiddel bij Wiskunde, Scheikunde, Economie- en Natuurkundelessen op…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.