Plannen: baas zijn over je eigen tijd

Plannen: baas zijn over je eigen tijd Veel mensen zien plannen als iets negatiefs, als iets wat ze zichzelf opleggen. Dit is echter een verkeerde interpretatie/manier van plannen. Hoevaak komt het wel niet voor dat je tegen jezelf zegt: ‘Zaterdag ga ik de hele dag leren’. Vaak komt er dan de hele dag niets van. Hoe maak je nou een goede planning, zonder jezelf een beklemmend gevoel te bezorgen?

Logboek

Houdt een logboek bij. Zo weet je hoeveel uur je gemiddeld per week aan je studie bezig bent en op welke uren je het beste kunt leren. Door dit bij te houden leer je jezelf beter kennen en kun je optimaal gebruik maken van de tijd waarop jij goed kunt leren.

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
05.00-07.00
07.00-09.00
09.00-11.00
11.00-13.00
13.00-15.00
15.00-17.00
17.00-19.00
19.00-21.00
21.00-23.00
23.00-01.00
01.00-03.00

Doelen

Stel haalbare doelen voor jezelf en met de nadruk op haalbaar. Als je je doelen niet kunt halen dan werkt dit zeer motiverend. Stel dus liever een minder hoog doel, wat wel haalbaar is, dan een niet haalbaar doel. Een hulpmiddel hierbij kan zijn een te hoog doel in stukken te hakken. Bijvoorbeeld: Zaterdag ga ik voor mijn tentamen leren. Hak het in stukken en bepaal welke hoofdstukken je kan leren op zaterdag. Als je qua tijd er 4 aan denk te kunnen, plan er dan 3. Heb je tijd over dan leer je die 4de ook nog even.

Zelfkennis

Bij het maken van een planning is het belangrijk jezelf goed te kennen. Plan over het algemeen iets meer zelfstudie uren in, dan dat je nogmaal doet, maar houdt het wel realistisch. Niemand kan 8 uur op een dag studeren. Uit het logboek kun je de tijden halen waarop jij op je best bent. Plan op die tijden de moeilijke taken in voor jezelf. Het is niet alleen nodig dat je schooltaken plant, maar ook vrije tijd. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na 1 uur studeren 20 minuten pauseerd. Plan eventueel ook uitloop uren in, zodat je nog wat kunt schuiven in je planning. Erg handig als je bijvoorbeeld ziek bent, een kater hebt of gewoon geen zin hebt. Als je lekker in je werk zit, ga dan gewoon door met werken (zora de vermoeidheid inslaat of het middernacht is stoppen uiteraard!). Zo heb je meer vrije tijd op andere momenten. Durf ‘nee’ te zeggen tegen jezelf (Later doorgaan? Stoppen?) en tegen anderen (Ga je mee naar vrienden? Kun je me helpen met huiswerk?). Leer op de plekken waar en de momenten waarop jij je het beste kunt concentreren. Dit kan vroeg of juist laat op de dag zijn. Sommige mensen presteren goed onder tijdsdruk, anderen juist niet. Anderen kunnen erg goed met de radio aan leren, maar het kan goed zijn dat jij juist een zeer stille bibliotheek nodig hebt.

Gevoel

Je zult merken als je eenmaal een goede planning kunt maken dat het je het gevoel geeft dat je meer vrije tijd hebt. Ook kan het je verlossen van het schuldgevoel (ik zou nu eigenlijk moeten leren) op de momenten dat je zogenaamd ‘vrij’ bent.
© 2008 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Iedereen kan leren plannenIedereen kan leren plannenPlannen is voor de één een gruwel en de ander vaart er wel bij. Toch weten we dat plannen voor nogal wat zaken wel degel…
Handige tips om te plannenPlannen is een vaardigheid die heel vaak een benodigde is voor het succesvol uitvoeren van een plan of project. Veel men…
Hoe maak ik een planning en hoe houd ik me eraan?Plannen, een planning maken en vooral: je eraan houden. Een planning maken lukt vaak nog wel, maar de uitvoering gaat va…
Hoe kan je het beste plannen?Het leven wordt steeds drukker en drukker. We moeten meer doen in minder tijd. Een manier om het overzicht te bewaren is…

Funtie en werking van het ademhalingsstelselDe ademhaling maakt het mogelijk de zuurstof uit de lucht in het bloed te brengen en bij de verbranding in de cel gevorm…
Duaal onderwijsDuaal onderwijsDuaal onderwijs is een volwaardige HBO studie waarbij werken en leren wordt gecombineerd. Hierdoor doet de student al ti…
Bronnen en referenties
Brigitte_ (94 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.