Duaal onderwijs
Duaal onderwijs is een volwaardige HBO studie waarbij werken en leren wordt gecombineerd. Hierdoor doet de student al tijdens de studie werkervaring en hebt toch hetzelfde studieprogramma als voltijdstudenten.
Per opleiding en hoge school verschilt de verdeling tussen werken en leren. Vaak heeft de student voor 24 uur per week een arbeidsovereenkomst en gaat dan 2 dagen per week naar school. Bij sommige instellingen en opleidingen is het ook zo dat men een half jaar op school zit en vervolgens een half jaar werkt. Toch wordt de eerste variant toch verkozen boven de tweede omdat de werkervaring gedurende het hele jaar wordt opgedaan. Ook voor werkgevers is dit gunstiger. Op dit moment worden er in Nederland ongeveer 550 duale opleidingen aangeboden.
Duaal studeren kan niet vergeleken worden met stage lopen. Het is veel meer dan dat omdat de student tevens werknemer is met een onderwijsarbeidsovereenkomst en ook betaald wordt. Een duale opleiding is een voltijdopleiding, zodat de student tevens in aanmerking komt voor studiefinanciering. In sommige gevallen wordt de opleiding ook nog eens door de werkgever betaald. De baan sluit aan bij de opleiding waardoor er een goede overlapping is en het geleerde direct in de praktijk wordt uitgevoerd. Vanuit school krijt de student zogenaamde ‘action learning’ opdrachten die op de werkvloer worden uitgevoerd. Hiervoor behaalt de student ook een groot deel van de benodigde studiepunten.
Nadelen Duaal onderwijs
Duaal studeren duurt vaak één jaar langer dan voltijd studeren. Dit is ook niet zo gek omdat men naast de studie toch een bijna fulltime baan heeft. Uiteraard is duaal studeren ook een stuk zwaarder en daardoor niet voor iedereen weg gelegd. De studenten dienen gemotiveerd te zijn en hebben vaak minder tijd voor hobby’s, vrienden, familie en andere vrijetijdsbestedingen. Daarnaast is het nog niet eenvoudig een werkgever te vinden die studenten die duaal studeren willen aannemen. Ondanks dat het ook voor bedrijven toch erg gunstig is, bestaat er nog veel terughoudendheid bij bedrijven als het gaat om het aannemen van duaal studenten. Daar komt bij dat de student dus tevens erg gebonden is aan het bedrijf en zich daardoor gemangeld kan voelen door de eisen van de werkgever en school.
De werkgever
Zoals genoemd is het nog niet eenvoudig om een werkgever te vinden. Wel is het zo dat de hoge school hier vaak wel hulp bij kan bieden. Zij hebben vaak contacten met bedrijven die participeren in het duale onderwijsprogramma. De werkgever moet passend werk aanbieden op HBO niveau. Daarnaast zal de werkgever de student moeten begeleiden en competenties beoordelen. De werkgever speelt dus ook, naast de opleiding, een rol bij het toetsen van de voortgang. Studenten worden begeleid door een docent/mentor van de hogeschool én door de bedrijfscoach. Hierbij wordt wel van de student verwacht dat hij vraagt om de feedback van begeleiders en zelf initiatief neemt.
De student
Om duaal te studeren zijn er een aantal die in je moeten zitten om te kunnen slagen. Duaal studeren is niet voor iedereen geschikt en er worden door de hoge scholen dan ook een aantal eisen gesteld aan de student. Deze selectie is best streng en de groepen zijn dan ook niet erg groot. Vaak wordt er tegelijk met voltijdklassen college gevolgd. Duaal studenten moeten over de volgende eigenschappen beschikken:
- zelfstandig kunnen werken
- Zelfdiscipline en doorzettingsvermogen hebben
- Professionele houding en minstens MBO+ niveau laten zien
- Je eigen sterktes en zwaktes kennen