Verder studeren; MBO of HBO?

Verder studeren; MBO of HBO? Na het volgen van een opleiding aan het voortgezet onderwijs kan je ervoor kiezen om te gaan werken, maar je kunt natuurlijk ook verder studeren aan het MBO of het HBO. Wat mag je als scholier/student verwachten van deze vorm van onderwijs en welke mogelijkheden heb je?

MBO-opleiding

Als je je VMBO-opleiding hebt afgerond of een aantal jaren HAVO of VWO hebt gedaan, dan kan je worden toegelaten tot het MBO. Dit is een afkorting van het Middelbaar Beroeps Onderwijs. De meeste MBO-opleidingen worden gegeven aan een van de ROC’s, ofwel Regionale Opleidingscentra. Een MBO-opleiding duurt meestal drie jaar. Je kunt hier een heen gerichte opleiding volgen voor een beroep in de zorg, bouw, detailhandel of techniek. Bij vrijwel alle MBO-opleidingen heb je de keuze uit een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) of een beroepsopleidende leerweg (BOL). Als je kiest voor een BBL-opleiding dan is het de bedoeling dat je al een vast dienstverband hebt voor 24 uur bij een werkgever waar je meer leert over je toekomstige functie. Dit is niet het geval bij een BOL-opleiding. Hier ga je nog 4 tot 5 dagen naar school en loop je geregeld stage.

HBO-opleiding

Wanneer je je een MBO-studie, de HAVO of het VWO hebt afgerond, dan kan je je inschrijven voor een HBO-opleiding. Het HBO staat voor Hoger Beroeps Onderwijs. Een studie aan een HBO-school duurt vier jaar. Na de afronding van je studie heb je een bachelor-titel behaald. Je kunt dan nog twee jaar verder studeren aan de universiteit voor een master-titel. Je kunt ook al eerder naar de universiteit. Op het HBO kun je namelijk binnen twee jaar je propedeuse halen. Hiermee kan je worden toegelaten op de universiteit. Je kunt hier dan een studie volgen van minimaal zes jaar.

Beroepskeuzetest

Het is vaak erg lastig om een opleiding te kiezen die helemaal bij je past. Zo kent het MBO zo’n zeshonderd verschillende diploma’s. In elke richting zijn er wel weer heel veel verschillende opleidingen te volgen. Ook zijn er tientallen HBO-opleidingen te volgen. Als je niet goed weet welke studie en wat voor beroep bij je past, dan is het een aanrader om een beroepentest te doen. Hierbij worden een aantal vragen gesteld, waardoor je meer inzicht krijgt in beroepen die bij je passen. De test verzamelt informatie over jouw persoonlijkheid, interesses en kwaliteiten. Aan de hand hiervan worden de meest passende beroepen gepresteerd. Je kunt zo’n test bij verschillende instellingen doen.

Open dag

Om meer te weten te komen over een school en de opleidingen, is het verstandig om open dagen van verschillende scholen te bezoeken. Hierdoor kan je je goed oriënteren op de mogelijkheden. Je kunt hier vragen stellen aan studenten, je krijgt veel informatie en kan brochures en folders meenemen.

Meeloopdag

Wil je nog meer weten over een school en de opleiding? Dan kan je je inschrijven voor een meeloopdag. Veel scholen en opleidingen bieden je deze mogelijkheid. Dit is een gewone lesdag, waarbij je in de klas komt te zitten bij studenten die de opleiding al volgen. Door zo’n meeloopdag kun je echt de sfeer proeven van de school en de opleiding.

Bijbanen

Vaak kun je tijdens je studie een bijbaantje hebben. Veel studenten hebben namelijk nog tijd over om er bij te werken. Het is een aanrader om een bijbaan te hebben die aansluit op je studie en je toekomstige beroep. Naast het voordeel dat je er wat mee verdient, krijg je een beter beeld van je toekomstige beroep. Daarnaast doorloop je je studie ook vaak wat makkelijker door het hebben van een bijbaan in je toekomstige beroepenveld. Dit komt, omdat je hier vaak meer leert over samenwerken, verslagen schrijven, vergaderen en het werken met bepaalde computerprogramma’s. In plaats van een bijbaan waarmee je geld verdient, kun je natuurlijk ook kiezen voor vrijwilligerswerk.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opleidingen die geen baan opleverenOpleidingen die geen baan opleverenAls starter op de arbeidsmarkt is het belangrijke een gedegen opleiding gevolgd te hebben. Het is daarnaast ook van bela…
Het kiezen van een vervolgopleiding, Van VWO naar WOHet kiezen van een vervolgopleiding, Van VWO naar WOHet kiezen van een vervolgopleiding na je VWO (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) is niet altijd gemakkelijk. Vee…
Zelfstudie aan de Open Universiteit NederlandZelfstudie aan de Open Universiteit NederlandVoor wie al een baan heeft, maar toch nog een universitaire opleiding wil/moet doen is de Open Universiteit de ideale op…

Voordelen en nadelen van zelfstudieVoordelen en nadelen van zelfstudieEen studie naast een baan is voor velen een mogelijkheid om, terwijl er al salaris verdient wordt, de mogelijkheden voor…
Voortgezet onderwijsVoortgezet onderwijsNa de basisschool gaan kinderen naar het middelbaar, ofwel het voortgezet onderwijs. Dit is onder te verdelen in de drie…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.